Vuk Drašković

Info

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2002.

02:13

Default images

Vuk Draskovic je rodjen u Banatu, u Srbiji 1946. godine. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu 1968. godine. Po diplomiranju je radio kao novinar u agenciji Tanjug. Novinarstvo je napustio 1981. i posvetio se knjizevnosti. Ubrzo potom objavljen je njegov bestseler 'Sudija', zatim saga o genocidu nad Srbima u kvislinskoj tvorevini, tzv. Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj, tokom Drugog svetskog rata. Saga obuhvata cetiri romana: "Noz", "Molitva", "Molitva 2" i "Ruski konzul". Godine 1994. objavljuje "Noc djenerala", koji opisuje sudbinu i poslednje dane generala Draze Mihailovica. Godine 2001. objavio je knjigu govora, intervjua i pisama pod nazivom "Podsecanja".

Vuk Draskovic je osnivac Srpskog pokreta obnove koji je, kako tvrdi Draskovic, od sirokog pokreta prerastao u modernu nacionalnu stranku liberalnih, gradjanskih i demokratskih opredeljenja.

Srpski pokret obnove osnovan je 1990. godine sa ciljem da obnovi demokratske, ekonomske, kulturne i duhovne vrednosti srpskog naroda, ugrozene komunistickom vladavinom. Srpski pokret obnove tvrdi da je bio na celu svih antirezimskih protesta - i Devetog marta 1991, i Vidovdanskog sabora 1992, i junskih demonstracija 1993. i tromesecnih demonstracija 1996. i 1997, i aprilskog mitinga 2000, i oktobarskog bunta naroda 2000. godine, kao i mnogih drugih.

Zbog antiratnih aktivnosti, stalnog protivljenja ratu, osuda etnickog ciscenja i ratnih zlocina, mnoge clanove Srpskog pokreta obnove ubili su jos neidentifikovani kriminalci, desetine hiljada njih izgubilo je posao, stoji na zvanicnoj internet prezentaciji ove stranke. Sam predsednik Srpskog pokreta obnove hapsen je dva puta. Tokom zatocenistva, Vuk Draskovic i njegova supruga tesko su pretuceni, a oslobodjeni su zahvaljujuci pritisku medjunarodne demokratske javnosti i masovnim demonstracijama u Srbiji.

Pri jednom, kako stoji u zvanicnoj biografiji Vuka Draskovica, od pokusaja ubistva predsednika SPO, 3. oktobra 1999. godine, ubijena su cetvorica celnika SPO. Pri ponovljenom zlocinu, predsednik SPO je ranjen 15. juna 2000. godine i onemogucen da vodi stranku u zavrsnici borbe protiv Milosevicevog rezima. Posle pada Slobodana Milosevica, SPO nastavlja svoju programsku borbu za demokratsku obnovu i preporod nase drzave i naroda.

Draskovic je kandidat za predsednika Srbije, politicku kampanju sprovodi pod sloganom "Vuk zna put", na osnovu predizbornog programa sacinjenog u sedam tacaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: