Velimir Bata Živojinović

Info

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2002.

01:34

Default images

Kandidat Socijalisticke partije Srbije, Velimir Bata Zivojinovic je narodni poslanik i Predsednik Odbora za predstavke i predloge u Skupstini Srbije. Clan je Socijalisticke partije Srbije. Po profesiji je glumac. 

Rodjen u Koracici pod Kosmajem 5.juna 1933, a od 15. godine nastupa kao scenski radnik, ponekad i kao statista u Akademskom pozoristu u Beogradu. Bez nekog upadljivog i izrazito vidljivog talenta zavrsio je Srednju glumacku skolu u Nisu i Novom Sadu. Dva puta je pao na prijemnim ispitima za Pozorisnu akademiju, 1954. godine, a treci put primljen je na Pozorisnu akademiju. U Beogradskom dramskom pozoristu vise godina igra sve sto mu se ponudi. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napusta pozoriste, zapocinje epizodama u "Vlaku bez voznog reda", 1959.godine i "Ratu" 1960. godine. Igra glavne uloge u filumovima Kozara, Bitka na Neretvi, Veliki Transport, Obecana zemlja. Za ulogu u filmu "Tri" dobija Zlatnu arenu u Puli, a isto ga ocekuje i i za ulogu u filmu "Neprijatelji", 1967. godine. Tada najcenjenija nagrada za filmska i pozorisna ostvarenja, Zlatna arena koja dodeljivana na filmskom i pozorisnom festivalu u Puli, Velimiru Zivojinovicu je dospela u ruke jos mnogo puta i to za uloge u filmovima Skupljaci perja, Breza, Praznik, Majstor i margarita, Tragovi crne devojke. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Bio je inicijator i osnivac (neko vreme i predsednik) Udruzenja filmskih glumaca Srbije i direktor filmskog programa Slobodarskih svecanosti u Sopotu. Ako ga se starija publika seca po ulozi u kultnom filmu "U raljama zivota", mladja publika poznaje ga po filmu "Lepa sela lepo gore".

Nema konkretnih podataka o njegovom politickom angazmanu, osim da je clan SPS-a. Živojinović je predsednički kandidat Marijanovićevog krila SPS-a i njegov predizborni program je kako stoji na internet prezentaciji "realan, reformski i pravi odgovor na ekonomsku i društvenu krizu". 

Socijalisticka partija Srbije osnovana je jula 1990. godine. Osnivac i predsednik Socijalisticke partije Srbije je Slobodan Milosevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: