Dragan Radenović

Info

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2002.

17:36

Default images

Dragan  Radenovic je rodjen 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Poreklom je sa Kosova i Metohije, tacnije iz okoline Peci. Srbin, pravoslavne veroispovesti. Ozenjen je i otac dve cerke. Diplomirani pravnik, radio je u Sluzbi drzavne bezbednosti. Zavrsio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo, u Beogradu.

Istovremeno je magistar umetnosti, doktor filozofije i vajar, a zaposlen je na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao profesor modelovanja. Clan je ULUS-a, a pored toga je clan Akademije Ruske Federacije za bezbednost, odbranu i pravni poredak. Redovni je profesor na ovoj Akademiji. Clan je predsednistva Medjunarodne Akademije za nacionalnu bezbednost.

Od druge polovine 80-tih godina Dragan Radenovic je ziveo i radio u SAD. Predavao je na vise americkih Univerziteta i umetnickih skola. Njegovi radovi se nalaze u najprestiznijim privatnim kolekcijama i zbirkama, na Univerzitetu Harvard u Kembridzu, kao i stalnoj postavci Nacionalne galerije portreta pri Institutu Smitsonijan u Vasingtonu.

Dragan Radenovic je proveo gotovo citavu deceniju u Rusiji. Predavao je skulpturu na Akademiji likovnih umetnosti u Sankt Petersburgu.  

Gianna Angelopoulos-Daskalaki predsednica organizacionog komiteta letnjih Olimpijskih igara 2004. godine u Atini pozvala je Radenovica da postavi svoju skulpturu u glavnom gradu Grcke. Skulptura u bronzi »Minotaurus IV« visine oko 4 metra bice trajno postavljena u Atini.

Dr Dragan Radenovic se bavi jezikom vizuelnih komunikacija i njegovom primenom u sredstvima savremene komunikacije. Clan je nekoliko naucno - umetnickih timova u zemlji i inostranstvu koji istrazuju fenomene prepoznavanja oblika, simbola i znaka.

Radenovic je predsednicki kandidat grupe gradjana, a na njegovoj internet prezentaciji nalazi se i predsednicki program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: