Analiza predsednicke kampanje – Ebart/Medijska dokumentacija

Info

Izvor: B92

Petak, 06.09.2002.

15:52

Default images

Ebart/Medijska dokumentacija obavila je istrazivanje u periodu od 19. jula do 27. avgusta 2002. godine analizu pracenja predsednicke kampanje u 12 dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji . Analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Najpopularnija tema u izjavama predsednickih kandidata je drugi predsednicki kandidat, a interesantan je i podatak da jedan od predsednickih kandidata nikada u izjavama nije dotakao temu zlocina, srpskog pitanja, kriminala, Crne Gore, Kosova ili Haga.

Period obuhvacen analizom podeljen je na tri manja. Sledeca tabela pokazuje rast interesovanja medija u susret izborima, pri cemu je izrazit rast zabelezen u drugom posmatranom periodu: od 2. – 15. avgusta.

Ukupno tekstova

19. jul – 01. avgust
370

02. – 15. avgust
701

16. – 27. avgust
820

Ukupno
1891


IZJAVE I INTERVJUI PREDSEDNICKIH KANDIDATA

Najavise izjava i intervjua dao je Vojislav Seselj – 88, sledi Velimir Ilic (61) i Vuk Draskovic (60). Labus je imao 34, a Kostunica 51.

Rang lista najpopularnijih tema u izjavama kandidata:

1.      Drugi kandidati (175)

2.      Reforme (62)

3.      Socijalna politika (59)

4.      Crna Gora (56)

5.      Kriminal (45)

6.      Evropska unija (37)

7.      Srpsko pitanje (30)

8.      Zlocini (26)

9.      Kosovo (24)

10.  Hag (19)

Pored ovih, i sledece tri teme bile su predvidjene upitnikom za analizu, ali one se gotovo i ne spominju u izjavama kandidata:
  1. NATO
  2. Privatizacija
  3. Tradicija


Iz prve liste vidi se da su Izjave o drugim kandidatima su skoro tri puta brojnije od prve sledece teme – Reformi i, po broju tekstova, bliske Socijalne politike.

Najvise izjava o drugim kandidatima dao je Velimir Ilic (52), zatim Vojislav Seselj (45). Sledi Borisav Pelevic (31) i Vuk Draskovic (22). Kostunica i Labus nisu mnogo komentarisali ostale kandidate: Kostunica 12 izjava, Labus 8.

Najcesce pominjan u izjavama drugih kandidata bio je Miroljub Labus – 126 puta, sledi Kostunica – 76.

Prisutnost u izjavama drugih kandidata predstavljena je u grafikonu:



Ubedljivo najveci broj izjava i intervjua Vojislava Kostunice (36) u ovom periodu odnosili su se na Crnu Goru (Ova tema obuhvata i sve izjave o Ustavnoj povelji i pregovorima o buducoj zajednici Srbije i Crne Gore). Nekoliko drugih tema su u njegovim nastupima podjednako zastupljene, ali svaka posebno tri puta manje od Crne Gore: Kosovo, Kriminal, Evropska unija i Drugi kandidati bili su predmet po 12 izjava ili intervjua.

Miroljub Labus se u svojim izjavama skoro podjednako bavio Reformama (20) i Socijalnom politikom (18). On se, medjutim, nekoliko tema uopste nije dotakao: Zlocini, Srpsko pitanje, Kriminal, Crna Gora, Kosovo, Hag.



Analizirali smo i zastupljenost izjava i intervjua kandidata u dnevnim listovima. Generalno, mediji pojedine kandidate prate uravnotezeno. To znaci da je priblizno jednak broj izjava po kandidatu objavljen u svokoj novini. Postoje, medjutim, i odstupanja. Tako Blic objavljuje daleko najveci broj Kostunicinih izjava – 15, dok ih je u Glasu i Politici objavljeno po sedam, a u ostalim novinama manje. Vojislav Seselj ima puno izjava – 85, od cega je Danas objavio samo dve, a najvise Nacional - 18 i Novosti – 17.

U narednom grafikonu prikazana je ukupna zastupljenost kandidata u dnevnim listovima prema broju tekstova u kojima se pominju:



Miroljub Labus pominje se u najvecem broju tekstova – 818, sledi Vojislav Kostunica – pomenut u 629.

Po broju tekstova u kojima se pominje, Miroljub Labus prednjaci u odnosu na sve druge kandidate. U svim dnevnim novinama je vise zastupljen nago njegov glavni protivkandidat -Vojislav Kostunica.

Broja tekstova u kojima su sledeci kandidati pomenuti:

Draskovic - 180

Ilic - 274

Kostunica - 629

Labus - 818

Pelevic - 176

Seselj - 338

Zivojinovic - 123

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: