Procenjivanje snage kandidata

Info

Izvor: B92

Nedelja, 21.07.2002.

02:22

Default images

Iako predizborna kampanja zvanicno pocinje 29. jula, politicka scena vec obiluje ocenama koje se ticu eventualnih kandidata i njihovog rejtinga. S obzirom da je izvesna kandidatura potpredsednika savezne vlade Miroljuba Labusa, pojedine stranke DOS medju kojima i Demokratska stranka ciji je Labus clan, najavile su da ce ga podrzati.

Vojislav Kostunica, prema redovnom nedeljnom istrazivanju agencije "Strateski marketing", i dalje je najbolje ocenjeni politicar u zemlji sa prosecnom ocenom od 3,6. To je nesto nize od proslonedeljne ocene jugoslovenskog predsednika od 3,7. Prosecna ocena Miroljuba Labusa u ovoj nedelji, kao i prethodne, iznosi 3,5. Svetlana Logar iz agencije "Stratedzik marketing" objasnjava medjutim, da su pomenuti podaci dobijeni telefonskom anketom na populaciji od 74 odsto ukupnog stanovnistva, koliko ima telefonsku liniju. "Terenska istrazivanja su nesto drugo", istice Logar u razgovoru za Radio B92 osvrcuci se na objavljena istrazivanja, kao i na trendove koji ih prate. "Po tim prosecnim rezultatima gospodin Labus sustize gospodina Kostunicu, ali se jos uvek nije izjednacio po proseku, sto je vrlo zanimljivo i zato sto nasi terenski rezultati pokazuju da gospodin Labus vec nekoliko poslednjih meseci procentualno ima veci broj pozitivnih odgovora. Objasnjenje je vrlo jednostavno i sastoji se u tome sto gospodin Labus u odnosu na gospodina Kostunicu ima i nesto veci broj negativnih ocena, tako da kada se prikaze prosek, kao sto to cinimo u nasim telefonskim anketama, onda je po toj prosecnoj oceni gospodin Labus nesto ispod gospodina Kostunice. Ono sto je jako bitno to su trendovi, i mi cemo videti da li ce se taj trend nastaviti, dakle rast prosecne ocene gospodina Labusa a pad prosecne ocene gospodina Kostunice, ili ce se to menjati", kaze Svetlana Logar.

Procenat biraca koji u ovoj nedelji ne bi izasli na izbore zadrzao se na proslonedeljnih 29 odsto. Svetlana Logar iz Stratedzik marketinga istice medjutim, da ce taj broj, kao i rejting politicara zavisiti od kampanje koja tek treba da pocne. "Apstinenti su uglavnom pristalice opozicije, mada ima i onih koji daju dobre ocene i Labusu i Kostunici, ali su jos uvek neopredeljeni. Mogla bih i to jos da kazem da je obicno trend, u nasim prethodnim iskustvima, bio takav da sve velike afere, svi sukobi, bilo medju politickim liderima ili strankama povecavaju broj apstinenata, tako da cemo videti kako ce izgledati kampanja, sta ce se desavati, i da li ce taj trend porasta ili opadanja apstinenata da prati ovo nase prethodno iskustvo", kaze Svetlana Logar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: