Kostunica i Labus izjednaceni

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2002.

02:20

Default images

Prema najnovijim istrazivanjima agencije "Stratedzik marketing", predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica i potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus na predsednickim izborima u Srbiji osvojili bi potpuno isti procenat glasova.

Na pitanje za koga bi glasali na predsednickim izborima, po 22 odsto anketiranih izjasnilo se za Kostunicu i Labusa, dok nijedan drugi politicar, trenutno ne moze da konkurise ovim kandidatama u predsednickoj trci. Svaki peti anketirani gradjanin nije zeleo da se izjasni za koga bi glasao. Istrazivanje je takodje pokazalo da je Labus dobio 2 odsto glasova vise, a Kostunica 2 odsto manje, od prethodnog istrazivanja iste agencije, obavljenog pre samo mesec i po dana. Premijera Srbije Zorana Djindjica kao predsednika Srbije vidi 8 odsto gradjana, po pravilu simpatizera Demokratske stranke. Slede lider radikala Vojislav Seselj s 5 odsto, predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic sa 4, a predsednici Nove Srbije i Socijalisticke partije Srbije Velimir Ilic i Slobodan Milosevic imaju po 3 odsto potencijlanih glasaca.

Po procentu onih koji ga pozitivno ocenjuju, Labus je sa 49 odsto prvi put znacajno ispred Kostunice koji ima 39 odsto. Demokratska stranka sa 20 odsto biraca u Srbiji u julu je bila u "vidljivoj" prednosti nad Demokratskom strankom Srbije i to po prvi put nakon promene vlasti 2000. godine. U poslednjih godinu dana rejting DS-a krece se izmedju 17 i 19 odsto. Prema istrazivanju, DSS ima manje od 18 odsto naklonosti birackog tela i to je najnizi rejting stranke od kada je Kostunica izabran za predsednika Jugoslavije.

Gradjani Srbije vise ne razmisljaju o DOS, ali je zbir rejtinga svih stranaka koje su formirale DOS 48 odsto, sto je na nivou minimuma te koalicije. Od stranaka DOS, veoma je malo onih ciji rejting nadilazi statisticku gresku, odnosno uzivaju podrsku od 1 do nesto iznad 2 odsto biraca. Od ostalih stranaka najjaca je Socijalisticka partija Srbije, 7 odsto podrske, slede radikali, 5 odsto, Stranka srpskog jedinstva 4 i Srpski pokret obnove 3 odsto. Neopredeljen ili neodlucan je svaki treci anketiran, sto je najvisi nivo od izbora 2000. godine. Udruzenje G17 Plus i dalje uziva veliko poverenje biraca i ako bi se pojavio na izborima, predstavljao bi treci jak blok.

Istrazivanje je sprovedeno terenskom anketom, od 14. do 20. jula, na uzorku od 1.574 ispitanika u 60 opstina u Srbiji.

Direktor agencije Stratedzik marketing Srdjan Bogosavljevic u izjavi za B92 kaze da DOS vise ni na jedan nacin nije jedinstvena koalicija koja je u stanju da promovise bilo kakav zajednicki cilj. Bogosavljevic takodje navodi da je vise predsednickih kandidata unutar kolaicije DOS samo posledica cinjenice da u toj koaliciji vise ne postoje zajednicki, vec samo interesi pojedinih grupa: "Sigurno je da ce kandidati koji se budu prijavljivali odvlaciti glasove, ne mnogo, od Labusa i Kostunice, ako se on bude kandidovao, ali ce to biti dovoljno da vuce u drugi krug. S druge strane, mnogi koji hoce da se kandiduju su sasvim svesni da ne mogu da osvoje mesto predsednika Srbije, ali sa aspekta njihovih ciljeva oni rade dobar posao - rade promociju svoje stranke ili licnosti. Izvesno je da Nada Kostic ne moze postati predsednik Srbije, ali moze doprineti promociji DHSS-a".

Na pitanje sta je najvise doprinelo padu popularnosti predsednika Kostunice Bogosavljevic je rekao da je "do promene doslo zbog opsteg principa da su svi snimci javnog mnjenja snimci trenutka".

"Ovo je bio trenutak nakon afere Pavkovic, dakle to je pocetak druge polovine jula, afera je bila u punom zamahu i veoma je ostetila Kostunicu. Labus je stigao Kostunicu ne samo na spontani izbor predsednika, nego ga je i prestigao u broju pozitivnih poena. U sustini, nije Labus stigao Kostunicu, nego je Kostunica pao i dosao na nivo Labusa", objasnio je Bogosavljevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: