Bojkot

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2002.

00:49

Default images
Na prvi pogled i oni koji na izbore ne izadju kao i oni koji ih bojkotuju, ucinili su istu stvar - nisu glasali. Medjutim, dok apstinenti nisu zainteresovani za izbore dotle oni koji ih bojkotuju cine to iz jakog interesa. Bojkot izbora kao svesno izrazavanje politickog stava opste je prihvaceni metod u politickoj borbi. U kratkoj istoriji visepartijskog sistema u Srbiji, bilo ih je nekoliko.

Izvorno, rec bojkot je Irsko prezime i prvobitno je ustanovljen kao ekonomska mera. U sirem smislu reci bojkot oznacava odricanje odnosa sa nekim, izolovanje nekog ili neceg od svake komunikacije sa drugim ili spoljnim svetom. Zato bojkot, za razliku od apstinencije, predstavlja politicki stav iako se on ne realizuje odlaskom do biracke kutije. Onaj ko izbore bojkotuje motivisan je jakim politickim razlozima cija jacina postaje njegov interes da ne ucestvuje u politickoj utakmici. Bojkot je javna stvar i oni koji izbore bojkotuju zvanicno saopstavaju razloge takve odluke. Razlozi apstinencije veoma retko dospevaju u javnost. Osnovna karakteristika bojkota izbora je njegova masovnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: