Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

Opet neuspesan izbor predsednika | 11/12/2002 | Izvor: B92

Republička izborna komisija u utorak je zvanično saopstila  da predsednički izbori u Srbiji, odrzani 8. decembra, nisu uspeli, jer nije ispunjen cenzus od potrebnih 50 odsto izaslih glasača. Na izborima za predsednika Srbije učestvovalo je 45,17 odsto građana. Preciznije od 6.525.760 upisanih birača, svoje glasačko pravo iskoristilo je 2.947.748 građana.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica osvojio je 1.699.098 ili 57,66 odsto od broja birača koji su glasali, odnosno 26,04 odsto od broja upisanih birača. Kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj osvojio je 1.063.296 glasova ili 36,08 odsto od broja birača koji su glasali, odnosno 16,29 odsto od broja upisanih birača. Kandidat Stranke srpskog jednistva Borislav Pelević osvojio 103.926 glasova ili 3,53 odsto od broja birača koji su glasali, odnosno 1,59 odsto od broja upisanih birača. Protiv odluke RIK-a o prihvatanju Izvestaja o rezultatima predsedničkih izbora u Srbiji glasali su članovi DSS. Vrhovni sud Srbije odbacio je 10. decembra zalbu Demokratske stranke Srbije na konačan broj birača koji je utvrdila Republička izborna komisija. Iz DSS-a najavljene su nove zalbe.

Mandat sadasnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića ističe 6. januara. U slučaju da novi predsednik nije izabran, posao predsednika Republike obavlja predsednik Narodne skupstine Srbije.

 

30/12/2002 | Izvor: B92
Nataša Mićić vršilac dužnosti predsednika Srbije
Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić od ponedeljka vrši dužnost predsednika Srbije. Ona je automatski preuzela funkciju v.d. predsednika Srbije od ponoći kada je Milanu Milutinoviću istekao petogodišnji mandat. Nataša Mićić je Radiju B92 rekla da će njen prioritet, kao predsednika, biti da Srbija “što pre dobije novi ustav” 

Najvazniji naslovi
DSS prihvata odluku Vrhovnog suda Srbije
Bakarec: Postoji još jedno pravno sredstvo
DSS podnela žalbu Vrhovnom sudu, rok za odgovor 48 sati
Đinđić: Nema opasnosti od izglasavanja nepoverenja Vladi
RIK odbacila prigovor DSS-a
Vučetić: Zakon nalaže raspisivanje izbora do 8. februara
Sekretar RIK-a odbacila optužbe DSS-a
Nataša Mićić: Nisam dužna da raspišem izbore za 60 dana
Savet Evrope poziva političare da se ponašaju odgovorno
DSS optužuje CeSID za neuspeh izbora

[Svi naslovi]

 

Analize, intervjui, tekstovi 13. decembar 2002
Izbori pretvoreni u farsu
Sada je valjda i najnevernijim Tomama jasno da su predsednički izbori u Srbiji raspisani prvo u nevreme i preko reda, potom žurno i bez ikakvog ozbiljnog razmišljanja. I u jednom i u drugom slučaju, raspisani su da ne bi uspeli, kaže u autorskom tekstu Vojislav Koštunica

 

Istraživanja javnog mnjenja 04. decembar 2002
Da državom upravljaju eksperti
Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava i shvata njihov značaj, ali sa druge strane prema političarima ima izrazito negativan odnos i smatra da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamjavanje"