Naslovna strana

HRONOLOGIJA | IZVODI IZ STAMPE | PREPISKA | UKLJUCITE SE U FORUM B92PINK FILES - REAKCIJE

 

05.03. 2002.
Otvoreno pismo premijeru Zoranu Djindjicu
DVA VRAPCA U PRASINI
Izjava premijera Djindjica o "dva vrapca koja se tuku u prasini", kojom se izjednacava univerzitetski profesor Cedomir Cupic, koji je bio jedan od najdoslednijih ucesnika u borbi za rusenje rezima Slobodana Milosevica, sa Zeljkom Mitrovicem, koji je bio, i ostao stub bivseg rezima i olicenje ratnog profiterstva, je drskost koju predsednik Vlade Srbije nije smeo sebi da dozvoli. S pravom se moze postaviti pitanje ko stoji iza necuvene osionosti i agresivnosti vlasnika TV Pink, koji bahato vec danima sprovodi hajku protiv jednog casnog coveka, zloupotrebljavajuci jedan medij za koji je dobio nelegalno frekvenciju kao lojalni podanik bivseg rezima. Pri tome se prisecam nedavne posete ministra za kulturu Lecica, koji je tada izjavio da je uveren da ce Zeljko Mitrovic ostvariti ugovoreni kulturni program(!).
Poslednji dogadjaji najbolje pokazuju kako kulturu shvata vlasnik TV Pink i koliko je "sposoban" da ostvaruje bilo kakav kulturni program, doprinoseci poplavi kica i sunda i inace "kulturnog" obelezja ove televizije i obogacujuci ga novim arsenalom necivilizacijskog ponasanja.
Ne pisem ovo iz puke solidarnosti sa kolegom Cupicem, vec zato sto mi se cini da je ovo dobar primer koji potvrdjuje da su neki celnici danasnje vlasti izbrisali crtu izmedju licnosti koje su se deceniju i vise borile za demokratske promene u nasem drustvu, i onih osoba koje su to sve vreme sprecavale i doprinosile da rezim Slobodana Milosevica tako dugo potraje, a svojim sadasnjim postupcima nastoje i da ga povrate. Nisam za to da se odlikuju "veterani revolucije", ali treba ukazati bar duzno postovanje licnostima koje su dale sve od sebe da pobedi demokratska opozicija, a ne ovako (i na mnoge druge nacine) mesati "zito i kukolj". Osim ako neki predstavnici nove vlasti ne misle da se svi oni koji se kriticki odnose i prema DOS, jer ne smatraju da je ijedna vlast nedodirljiva, spadaju u "kukolj" koji treba sto pre iscupati da ne kvare idilicnu predstavu vlasti o samoj sebi.
Drugim recima, nije li profesor Cupic tako prosao kod premijera Djindjica i zato sto je "pogresno" shvatio svoju ulogu kao deo kriticke javnosti?
Nemojmo se onda cuditi zasto snage bivseg rezima, potkrepljene takvim i slicnim izjavama, ponovo dizu glave, sto ce kao posledicu osetiti i sama vlast, koja ih na ovaj ili onaj nacin tolerise i ohrabruje.

Zagorka Golubovic
Beograd

 

B92, 28.02.2002.
UNIVERZITETSKI ODBOR ZA ODBRANU DEMOKRATIJE O RTV PINKU
Univerzitetski Odbor za Odbranu Demokratije je u svom saopstenju u cetvrtak najostrije osudio klevete koje je na racun Profesora Cedomira Cupica izrekao vlasnik televizije "Pink". “Ne brine nas toliko sam Zeljko Mitrovic, koliko nova vlast koja takve postupke tolerise. Sa osobama koje se tako ponasaju, nece biti ni ocekivanih promena, ni napretka za ovu zemlju. Covek, koji bespravno podignutu zgradu svoje televizije nije legalizovao u prethodnom, svom rezimu, nego tek u sadasnjem, stekao je, izgleda, uverenje da je uplatom poreza na ekstraprofit dobio i pravo da besomucno, pogromaski, zloupotrebljava frekvenciju koju mu je, mimo konkursa, dodelio prethodni rezim. Pitamo zato novu vlast - da li je takva bahatost primer dobrog trzisnog ponasanja, kakvo ona nastoji da promovise? Da li, mozda, takav model treba da slede i objektivni mediji, ne bi li, umesto ordenja, ipak, i oni dobili frekvenciju? U svojoj oholosti i drskosti, vlasnik TV Pink sebi daje cak i pravo da preuzme ingerencije najvisih univerzitetskih instanci i da preispita izbore i publikacije Profesora Cupica. Pri tome je svoju ostrascenu ocenu o nastavnim i naucnim kvalitetima kolege Cupica, ‘predsednik nastavno-naucne komisije TV Pink’, ponavljao u nedogled, zloupotrebljavajuci dobijenu frekvenciju, koja predstavlja javno dobro, u svrhu licnog obracuna. Pravo na kritiku, podrazumeva i pravo kritikovanog na odgovor. Ali elementarne civilizacijske norme zahtevaju da se javni dijalog odvija u duhu tolerancije. U ovome slucaju, one su grubo narusene. Pozivamo stoga akademsku javnost Srbije da ostro osudi ovaj necivilizovani napad na naseg kolegu Cedomira Cupica, a Vladu Srbije pozivamo da ovakve ispade spreci oduzimanjem radio i TV frekvencije onima koji ne zadovoljavaju elementarne norme civilizovanog ponasanja, kako bi se govor mrznje vec jednom zauvek eliminisao iz naseg etra”, stoji u saopstenju Univerzitetskog odbora za odbranu demokratije.

 

B92, 27.02.2002.
POZIV VLADI SRBIJE DA REAGUJE NA MITROVICEVE OPTUZBE
Beograd -- Predsednik Nezavisnog udruzenja novinara SrbijeMilica Lucic-Cavic pozvala je u sredu Vladu Srbije da reguje na optuzbe vlasnika Televizije Pink na racun clana Savjeta za borbu protiv korpucije i kriminala Cedomira Cupica.

Lucic je na konferenciji za novinare o temi "Novi pritisci na medije" rekla da je "zaprepascena" sto Vlada Srbije nije regovala na reakcije Mitrovica, koji, kako je rekla, "svoju televiziju koristi da iznosi neistine protiv Cupica, koji je izjavio da TV Pink “treba srustiti jer je napravljena bez dozvole".

Lucic smatra da "TV Pink ne treba srusiti nego je treba strancima izdati pod kiriju".

 

Danas 26. 02. 2002.
BAGAZ CISTE SAVESTI
Odavno nisam cuo nista laznije od sadrzaja pisma koje je vlasnik TV Pinka uputio preko svoje televizije profesoru dr Cedomiru Cupicu. Prosto je neverovatno sta je tu sve ispricano. Tu je izgubljena svaka mera i svaki obzir. Izgleda da je kolicina podmetanja i mrznje proporcionalna zelji da se ucutka jedan slobodan i nepotkupljiv intelektualac koji nema bagaz neciste savesti pa zato moze da govori ono sto misli. A zbog toga, ocigledno i jeste, uz najgnusnije lazi, oklevetan. Onaj ko je poverovao da ce podmetanjem neistina obeshrabriti profesora Cupica kao ostrog kriticara drustvene patologije - taj se grdno prevario. Onaj ko je ocekivao da ce ga "slomiti" i tako zapusiti usta javnosti - takodje se prevario. On nije covek koji se plasi. Jedan je od najuspesnijih, najdarovitijih i najomiljenijih univerzitetskih profesora.

U naopakom i poremecenom rezonovanju sve je moguce, pa i da nekompetentni osporavaju nespornu akademsku karijeru uglednog profesora, pa da i oni - koji se ne bi smeli usuditi da to rade - preispituju imovinu coveka cija je jedina imovina rec i jedan, u korov zarastao, plac u Sopotu.

Ratko Bozovic

Danas 26. 02. 2002.
POLUISTINE OPASNIJE OD LAZI
Cedomir Cupic je za vanrednog profesora na sociologiji izabran 1996. godine na osnovu referata koji su potpisali ugledni profesori dr Vladeta Milic, prof Mihajlo Pesic i prof Vladan Cetkovic i to na temelju legitimne odluke Nastavno-naucnog veca koju je potvrdilo i Vece unverziteta u skladu sa zakonom iz 1992. godine.

U tom refereratu se, izmedju ostalog navodi: "Posebno izdvajamo pedagosku delatnost dr Cedomira Cupica koja se moze oceniti kao izuzetno uspesna i sluzi na Fakultetu kao jedan od uzornih primera. Kao pedagog dr Cedomir Cupic radom i odnosom potvrdjuje i brani visoke profesionalne i moralne kriterijume koje ova delatnost po svojoj prirodi zahteva".

Uvreda i za Fakultet i za Cedomira Cupica su navodi koji se odnose na njegovo angazovanje u Komisiji za prijem: Cupic predaje sociologiju, jedan od predmeta koji se polaze na prijemnim ispitima kao predmet koji se izucava i u srednjoj skoli. Normalno je da profesori koji predaju te predmete budu clanovi Komisije za prijem.

Ovakav javni napad na Cedomira Cupica je pokusaj zamene teza. Glavno pitanje je kako su novokomponovani bogatasi dosli do para, a ne da se raspravlja o tome na koji je nacin neko postao profesor.

Optuzbe na osnovu poluistina opasnije su od lazi. Nastavno-naucno vece ce o tome raspravljati na redovnoj sednici jer ne zelimo da dozvolimo da termin zakazivanja sednice zavisi od volje vlasnika TV Pink.

Vukasin Pavlovic, dekan Fakulteta politickih nauka

 

Danas 26. 02. 2002.
SAMAR PREMIJERU DJINDJICU
Za saopstenje Zeljka Mitrovica, koje na svakih sat vremena emituje na svojoj TV Pink, u kome na promiskuitetan nacin (a kako bi Pink drugacije) diskredituje profesora Cedomira Cupica, ne moze se reci da je skandal. Ne zbog toga sto Z. Mitrovic tacno zna sta radi i dokle moze da ide. A moze. Prof. Cupic ce sam znati da odbrani svoj integritet i dostojanstvo pred ovim prostaklukom. Razlog zbog kojeg, medjutim, treba da reaguju ostaci univerzitetske i intelektualne javnosti, nevladinine organizacije i ..(ima li koga jos?), jeste u tome sto Z. Mitrovicu ne bi palo na pamet da javno, na svom Pinku, uputi ovakav izazov toj istoj javnosti, da on sam nije potpuno siguran u stabilnost svojih odnosa sa republickom vladom i njenim premijerom, odnosa koji je skoro istovetan sa onim koji su Pink i Z. Mitrovic imali sa rezimom od pre 5. oktobra.

Stoga je ovaj ispad Z. Mitrovica pre svega samar premijeru Djindjicu i njegovoj vladi, koja uporno nastoji da ubedi javnost da je prekinula sve odnose sa centrima moci prethodnog rezima, onim u privredi, policiji, medijima...i da su oni koji su otvoreno sumnjali u to, konacno dobili krunski dokaz za opravdanost svojih sumnji. Dodatni dokaz je i izjava ministra Djelica da su Pink i Z. Mitrovic uredno platili ekstraprofit i da je, sto se njega tice, stvar - gotova! Sama Vlada ce se postarati da niko ne postavi pitanje odakle Z. Mitrovicu nekoliko miliona maraka da plati taj porez, odakle kapital za podizanje zgrade i glamuroznu dnevnu produkciju, kao i pitanje o ulozi Z. Mitrovica u "svetskoj revoluciji"?

Ovakva drskost jednog "uspesnog privatnika" ne samo da diskredituje Vladu i premijera Djindjica licno, reformske procese te Vlade i cenu koju gradjani treba da plate, vec je i jasan dokaz cinjenice da odlazak S. Milosevica u Hag nema nikakvog znacaja za destrukciju sistema koji je, posle vise od godinu dana, zadrzao svoju celovitost, sve svoje male slobodane, koji u grotesknom mizanscenu jednog Coraxa, uzimaju reformu u svoje ruke, na celu sa Vladom i premijerom.

Zato je i bilo moguce da gotovo istoga dana, jedan drugi mezimac (M. Babic - Hemofarm-Vrsac), zapreti, takodje bez presedana, izbornoj volji gradjana, lokalnoj skupstini, njenim odbornicima i organima uprave, rekavsi u svom javnom saopstenju da svi oni (odbornici i funkcioneri civilne vlasti) treba da paze sta govore i rade u gradskoj kuci, a da nikako ne smeju da spominju u negativnom kontekstu njega, M. Babica i njegov Hemofarm.

Stoga su sada na potezu Vlada i njen premijer. Taj potez mora biti nedvosmislen i efikasan. Odgovor premijera Djindjica i njegovih ministara ne moze i ovoga puta biti u prostoru deklarativnog izjasnjavanja i negiranja, jer je vreme potrosilo sposobnost gradjana da konzumiraju tu vrstu retorike onih kojima su dali poverenje.

Branislav Guzina, Gradjanski parlament Slobodan grad Vrsac

 

B92, 25.02.2002
TURAJLIC: MNOGI SU POVEROVALI DA SVE IMA SVOJU CENU
Beograd -- Predsednik Upravnog odbora Alternativne akademske obrazovne mreze, profesor Srbijanka Turajlic, ocenila je u ponedeljak u otvorenom pismu, u ime Upravnog odbora AAOM, da ponasanje vlasnika TV "Pink" Zeljka Mitrovica prema profesoru Cedomiru Cupicu “najbolje islustruje dokle moze da stigne jedno drustvo u kome se veruje da sve ima svoju cenu”. "Omogucavanjem svima koji su se na razne nacine obogatili u proteklom rezimu da placanjem ekstraprofita potru sve sto su prethodno ucinili propustena je prilika da se, posle 10 godina vladavine nemorala i kriminala, jasno kaze koje su to osnovne vrednosti koje cine jedno pristojno drustvo i ko i zbog kakvog ponasanja zasluzuje javnu osudu", smatra Turajlic i dodaje da su otuda mnogi, poput Mitrovica, poverovali da im “novac kojim raspolazu daje pravo na bezobzirno vredjanje svih koji jos misle da su moral i licno postenje reci dostojne postovanja”. "Namera nam je da Mitrovicu skrenemo paznju da Cupic nije sam, da nas jos ima mnogo onih koji pamte sta je ko radio proteklih 10 godina. Namera nam je takodje da skrenemo paznju da promenu vlasti nismo shvatili kao mogucnost da jedna bahatost zameni drugu, vec kao priliku da ova zemlja konacno stvori pristojno drustvo u kome ce moralne vrednosti biti ponovo uspostavljene. Jer, o moralu se ovde zapravo radi", navodi Srbijanka Turajlic u ime UO AAOM.


© 2002, B92