Naslovna strana

HRONOLOGIJA | IZVODI IZ STAMPE | REAKCIJE | UKLJUCITE SE U FORUM B92PINK FILES
PREPISKA MITROVIC - CUPIC


ODGOVOR CEDOMIRA CUPICA NA DRUGO PISMO ZELJKA MITROVICA
(Danas, 25. 02.2002)

Odgovor Zeljku Mitrovicu

Podstanar na 14 adresa
Povodom laznih podataka o mojem imovnom stanju koje je javno saopstio vlasnik TV Pink Zeljko Mitrovic, dajem sledecu izjavu:
Od nepokretne imovine posedujem trecinu prizemne roditeljske kuce u selu Sivac u Ulici Milovana Jelica 69 koja je stara 70 godina i plac u Sopotu velicine 6 ari i 89 metara kvadratnih, dobijen na javnom konkursu SO Sopot 1991. godine. U julu 1992. godine uspeo sam jedino da uradim temelj, bez ploce, posle cega sam stao jer nisam imao novca.

Sada stanujem u stanu u vlasnistvu supruge, koji je ona nasledila od majke. Njena majka je u tom stanu zivela s roditeljima, bracom i sestrama od 1934. godine. Nikad nisam dobio drustveni stan. U Beogradu sam kao podstanar ziveo 19 godina na 14 adresa. Kao clan Saveta za borbu protiv korupcije predlozio sam donosenje zakona o poreklu imovine. Pozivam nadlezne drzavne organe da, u prisustvu medija, utvrde moju pokretnu i nepokretnu imovinu. Na jednoj od sednica Saveta rekao sam da cu se prvi podvrci zakonu o poreklu imovine ako bude usvojen.

Posle ove lazne, klevetnicke i likvidirajuce prozivke, ukoliko vlast ne prihvati predlog o hitnom preispitivanju moje imovine, izvuci cu pouku o njenim namerama. Protiv svih zala koja unistavaju nase zivote boricu se jedino ako budem imao priliku.

Cedomir Cupic
clan Saveta za borbu protiv korupcije VladeRepublike Srbije

Beogad, 25. februar 2002.

 

DRUGO PISMO ZELJKA MITROVICA UPUCENO CEDOMIRU CUPICU
(24.2.2002)

Povodom saopstenja od 22. februara 2002. godine Saveta za borbu protiv korupcije koji je, nazalost, stao iza medijske hajke koju sprovodi clan tog Saveta Cedomir Cupic protiv mene, a sve zbog toga sto sam se usudio da dam jednu jedinu izjavu kojom osporavam pravo Cedomiru Cupicu da ima vise gradjanskih prava od bilo koga u ovom drustvu, pa i od mene, zelim da upoznam casni Savet sa pismom kojim se obracam Cedomiru Cupicu:

Cedomire Cupicu,

voleo bih da mogu da Vas oslovim sa "profesore", ali bojim se da ste postali profesor na petogodisnju veresiju. Postoji li nesto gore u jednoj profesorskoj karijeri od sumnjive profesorske titule? Da sam ranije saznao kako ste na sednici Izbornog veca Fakulteta politickih nauka, odrzanoj 25.12.1996. godine imenovani za vanrednog profesora za predmet Sociologija, ne bih Vam posvetio nikakvu paznju. Izabrani ste protivzakonito za profesora, jer niste ispunili ni jedan od tri zakonom predvidjena uslova.

Uslov prvi: potrebno je imati objavljenu studiju, a u referatu za Vas izbor se navodi da vam je studija na stampanju.

Uslov drugi: neophodno je imati vise objavljenih radova u naucnim casopisima, a Vi to niste imali.

Uslov treci: da bi neko postao profesor mora imati i vise saopstenja sa naucnih skupova stampanih u zbornicima radova, a vi niste imali ni jedno saopstenje. Izabrani ste na osnovu nekoliko kratkih tekstova iz novina, sto zakonom nije predvidjeno za unapredjenje u zvanje profesora i ocito je vise nego nedovoljno da se okarakterise kao naucno delo.

Drugim recima Vi naucno delo za izbor u zvanje profesora niste ni imali. Vi najbolje znate koliko ste imali koristi od svojih lazi. Koliko je postenih docenata cekalo i ceka da posteno ispuni zakonske uslove da bi mogli da budu izabrani u zvanje profesora, dok ste se Vi pet godina unapred nezasluzeno okitili profesorskom titulom i pet godina primali profesorsku platu? Kakva uopste prava Vi imate da vodite nekakve toboznje moralne bitke protiv mene ili, pak, mislite da bi Vam slicni falsifikati istine mogli pomoci.

Istu stvar ste radili i nesto kasnije prilikom izbora na predmetu Antropologija kada ste prijavili da Vam je udzbenik i za taj predmet u stampi. Sta vise, u nastavnom programu za cetvrtu godinu studija na FPN-u u delu o predmetu Politicka antropologija koji vi predajete, stoji da je obavezna literatura Vasa knjiga Cedomire Cupicu i to pod naslovom "Uvod u politicku antropologiju" i da je ona u stampi. Iz cega li uce ti Vasi jadni studenti kad su vam sve knjige u stampi? Nesto sto se ponavlja nije slucajnost vec zakonitost, narocito ako neko kao Vi od toga ima visegodisnje koristi. Ovo ce valjda Vasim kolegama i uopste strucnoj javnosti dovoljno osvetliti moralni lik uzornog naucnika.

No, siru javnost ce svakako vise zainteresovati sledece cinjenice o Vama: Kako neko ko se poput Cedomira Cupica predstavlja kao skromni, visokomoralni profesor, moze posedovati stambeni objekat u Atini, stan u strogom centru Beograda i narocito, kako se od profesorske plate u vreme embarga moze graditi vila na Kosmaju? Kada se sve ove stvari povezu sve postaje malo jasnije. Kako niste izabrani kao pravi profesor, sve ove nekretnine sigurno niste kupili profesorskom platom. Mozda ste uspeli onom finansijskom nadoknadom zbog koje ste se najmanje deset godina iz cudnih razloga grcevito borili i uspevali da budete clan Komisije za prijem studenata, iz koje ste napokon otisli zbog pritisaka kolega? Koliko tek tada ste, da li opet iz finansijskih razloga, dobili vremena da se vise angazujete u politickom zivotu. Ako se toga slabo secate, da li se secate novinarke Ane Andric? Nju ste, Cedomire Cupicu, da Vas podsetim, dok ste zajedno radili kao novinari u Radio Beogradu, progonili kao fanaticni marksista, samo zato sto ona nije bila clan Saveza Komunista. Da me niste zainteresovali za sebe i svoje delo svojim lazima i izmisljotinama mozda bi neko u Srbiji poverovao da ste castan covek. Medjutim, istina, kao i voda, uvek nadje svoj put. Kada vec spomenuh istinu, sa njom cu vam ovih dana organizovati sastanak u jednom kratkometraznom dokumentarnom filmu pod nazivom "Lik i delo laznog profesora".

Do tada pitanje koje postavljam javnosti je: Da li covek ovakvog morala zasluzuje da bude clan bilo kakvog Saveta, narocito za borbu protiv korupcije, ili on tom Savetu samo moze oduzeti i svojim likom i svojim delom ugled i kredibilitet casne i ozbiljne insitucije?

Cedomire Cupicu, bilo bi korektno da se u Vasim nastupima manje sluzite neistinama i povrsnim opservacijama. U cilju upoznavanja najsire javnosti sa istinom, predlazem Vam da izaberete vreme i mesto gde cemo pred kamerama, kao odgovorni gradjani izneti argumente i dokaze.

Sa iskrenim zaljenjem,
Zeljko Mitrovic

 

PRVO PISMO ZELJKA MITROVICA UPUCENO CEDOMIRU CUPICU
(17.2.2002)

Postovani profesore, uvazavajuci vas lik i delo zelim da vam skrenem paznju na nekoliko poznatih detalja koje ste verujem nenamerno zanemarili.

Svima je poznato da je TV Pink svoju zgradu legalizovao i to na najskuplji moguci nacin. Po osnovi Zakona o ekstra imovini i zbog prekoracenja dozvoljenog broja kvadrata morali smo da platimo 2,4 miliona maraka, a skoro 2 miliona maraka Fondu za gradsko gradjevinsko zemljiste, cime su ispunjene sve obaveze prema drzavi.

Kako sam iz vase izjave razumeo da ste vi kao uvazeni clan Saveta za borbu protiv korupcije, rusilacki raspolozeni prema zgradi TV Pink, moram da primetim da vam novonastala situacija namece samo dva moguca resenja.

Resenje prvo:

Kako bi spasili vas ugled i cast, moracete hitno srusiti zgradu TV Pink. U protivnom, ostavicete utisak jednog obicog plasljivog i brbljivog zeca.

Resenje drugo:

Odustacete od rusenja, cime cete baciti sumnju da sam vas licno korumpirao. Kako ja znam za koje cete se resenje odluciti,

S gadjenjem i prezirom,

Zeljko Mitrovic

 


© 2002, B92