Naslovna strana

Click Here!

   OTVORENA PREDSTAVKA PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE     SRBIJE ZORANU DJINDJICU

Postovani gospodine Djindjicu,

Iznenadjeni Vasim izlaganjem u Institutu za mir u Vasingtonu i tvrdnjama koje ste izneli o B92,  grupa udruzenih gradjana: Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava podnosi ovu predstavku i na osnovu clana 48 Ustava Republike Srbije trazi odgovor, uz podsecanje na cinjenicu da ste u Vasingtonu nastupili u svojstvu predsednika Vlade Republike Srbije.

Podsecamo Vas na to da je medijska situacija u Srbiji katastrofalana, sto je iskljucivo posledica zakonskog haosa i vakuuma koji u ovoj oblasti vlada. To i sami konstatujete tvrdeci da je u sferi elektronskih medija posle Milosevicevog odlaska sa vlasti zatecen pravi haos, sa oko 700 privatnih radio i TV stanica. Nase pitanje je sledece: sta je uradjeno da se ovaj haos sredi, osim sto je, kako isticete, odluceno da se saceka novi zakon o dodeli frekvencija i kanala. To sto je u medjuvremenu Nezavisnom udruzenju novinara ponudjeno da pripremi predlog zakona potpuno je nevazno jer iskljuciva odgovornost za  to sto zakon jos ne postoji pada na teret Vlade. S tim u vezi podsecamo Vas da je predlog pomenutog zakona zavrsen i postavljamo pitanje zbog cega se jos uvek nije nasao na dnevnom redu Skupstine.

Argument da ste u takvoj situaciji proglasili moratorijum na dodelu frekvencija ujedno je i najproblematicniji u Vasem izlaganju, jer moratorijum u situaciji neproglasenog diskontinuiteta sa starim rezimom objektivno ide u korist samo onima koji su licence za rad dobili kao privileguju od starog rezima. Na ovaj nacin Vi i Vasa vlada obezbedjujete kontinuitet starog rezima u medijima, koji su  jedna od najbitnijih sfera za demokratizaciju Srbije.

Poluistina je da B92 radi ilegalno, i to nikako ne moze biti na odgovornost onih koji su prinudjeni da rade u poluilegali (u koje ubrajam i veliki broj nevladinih organizacija). To je samo pokusaj da se odgovornost Vlade koja nije zavrsila svoj posao prebaci na one koji se zalazu da se stvari urede na legalan nacin.

Uz Vase pozivanje na principe demokratije i trzisne ekonomije, poruka da ce se frekvencije deliti na tenderima i to za sve - zvuci neubedljivo i iritira. Bilo bi mnogo produktivnije i uverljivije da ste se opredelili za to da se stvore uslovi za ravnopravan tretman svih elektronskih medija. Ovako cemo, najverovatnije, za posledicu imati situaciju da ce biti diskriminisani oni koje je i stari rezim diskriminisao.

Vasa tvrdnja da B92 trazi privilegije je pre svega netacna, a zatim i uvredljiva. Od Vase Vlade trazi se da i zakonom priznate ono sto nije sporno: B92 je medij koji odlikuje profesionalnost i kvalitet i jedan je od najdoslednijih aktera u borbi za demokratiju i reforme u Srbiji.

Zato Vam postavljamo i ovo pitanje: Na osnovu kojih argumenata u situaciji kada ne postoji zakon tvrdite da B92 trazi da bude nagradjen TV kanalom za doprinos u borbi protiv Milosevica i na osnovu kojih to principa trzisne privrede, demokratije, ali i ovlascenja nudite radio i TV stanci B92 orden umesto kanala?

Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava


SADRZAJ SPECIJALA:

Glavna strana Specijala
Veran Matic, direktor RTV B92: Nismo hteli bagerom na "Pink", Glas Javnosti, 12.decembar
Pismo SEEMO-a Njegovoj Ekselenciji Zoranu Djindjicu: Polozaj elektronskih medija
Ana Vodinelic: Stanje u domacim elektronskim medijima "Nit' riba, nit' devojka"
Zeljko Mitrovic, vlasnik RTV Pink: Pink nije Djindjicev
Petar Lukovic: Lepote ksenofobije
B92 i DJINDJIC: Pregovaranje preko Vasingtona
Profesor Dragan Kujundzic: Kako samo brzo zaboravljaju
Stefan Sonino, sef misije OEBS pri SRJ: Ucesnici u trci moraju da nose podjednak teret
Djindjic o medijima
Apel medjunarodnoj i domacoj javnosti
Pismo Verana Matica, predsednika UO ANEM-a i glavnog i odgovornog urednika RTV B92
ANEM saopstenje: Bez emisija produkcije UrbaNS na televiziji Novi Sad
ANEM saopstenje: Ne trazimo privilegije, trazimo njihovo ukidanje
Djindjic u Vasingtonu: Nema privilegija za medijske prvoborce u Srbiji
Veran Matic: Prvi komentari na izjave srpskog premijera Zorana Djindjica
Lista kanala koji su ukljuceni nakon proglasenja moratorijuma
Prednacrt Zakona o radiodifuziji (7. radna verzija)
Slobodan Djoric, generalni sekretar Udruzenja Spektar: Nedirnute privilegije u etru godinu dana kasnije
Velimir Curgus Kazimir: Teret saveznistva
ANEM zahteva hitno usvajanje novih medijsko-pravnih propisa (zakljucak sa sednice ANEM)


© 2001, B92