Naslovna strana

Click Here!

Intervju - Zeljko Mitrovic, vlasnik RTV Pink (Reporter 14.11.2001.)
Pink nije Djindjicev

Jedno od mojih najstabilnijih opredeljenja jeste da nikada vise ne ucestvujem u politickom zivotu, jer u Srbiji ne postoji politicki angazman posle koga covek nece izaci blatnjav, bez obzira na to koliko je kvalitetan

Veliborka Staletovic

Vlasnik najgledanije srpske televizije i bivsi clan JUL-a Zeljko Mitrovic na dan kad je platio prvu ratu ekstraporeza od 2,6 miliona maraka govorio je za Reporter o svojoj politickoj proslosti, Veranu Maticu, medijima u Srbiji, o politicarima i prijateljima na vlasti, o planovima ruzicaste televizije, i o tome kako se nikad vise nece baviti politikom.

Reporter: U javnosti su misljenja o vama podeljena. Zasto je tako, da li zbog zavisti ili neceg drugog?

Negativni konteksti uvek su izrastali iz politizacije. Pre svega, mislim da se ta teza o politizaciji TV Pinka na najbolji moguci nacin demistifikuje, jer nema vise Milosevica, ni SPS-a, ni JUL-a. Pink se razvija vecom brzinom nego sto se razvijao u prethodnom periodu. Uslovi su sada bolji za nas - liberalno trziste i ulazak velikih multinacionalnih kompanija, sa kojima smo sve vreme saradjivali. Ako se reforme u zemlji zavrse u nekom pristojnom roku, nasi ce rezultati tada biti na najvisem mogucem nivou, na nivou evropskih televizija.

Dakle, onda su mnogi samo ljubomorni, jer nisu uspesni kao vi?

Da, mislim da se iza svega krije malo ljubomore, malo zavisti, malo sakrivanja sopstvenog neuspeha. Jer kad malo analiziramo tu stvar oko TV Pinka doci cemo do nekih novinarskih krugova. To sto nemamo ozbiljnu konkurenciju, posledica je nasih dobrih rezultata i naseg uspesnog menandzmenta. Niko iz tih krugova nece sebi da prizna da je pre svega sposobnost kljucni termin u ovom poslu. I onda se stvaraju teorije zavere o nekim skrivenim drzavnim i politickim interesima. Vrlo je jednostavno - zivimo samo od marketinga koji je u svakoj zemlji na svetu profitabilna delatnost, pa tako i u nasoj. Pozitivna i negativna slika o Pinku nije podeljena pola-pola, vec 95 odsto prema istrazivanjima ima pozitivan odnos, a samo 5 odsto su bas oni koji su vezani za novinarstvo, za nevladine organizacije.

U toj prici je i Veran Matic?

Da, on je sinonim. Veran je bas neko ko rezultate svog neuspeha mora da politizuje, jer nema drugog nacina da to objasni, osim da kaze: "Ej, pa taj covek je napravio to, a mi sad imamo sve uslove, a ne mozemo". Cuo sam tu Veranovu teoriju da Pink ima rezultate, jer ima mrezu i mnogo frekvencija po Srbiji.

Zar nije tako?

To nije tacno. Pink nije monopolista u tom smislu, jer ima desetak televizija koje imaju razvijenu mrezu i jako dobro se vide. Ali, hajde da pogledamo kolika je gledanost u Beogradu.

TV B92 se ne vidi u celom Beogradu, a Pink se vidi?

Sklapanjem ugovora sa Genedzovom televizijom oni imaju bolju pokrivenost u Beogradu nego mi. To moze da se dokaze. I pored toga, TV Pink u Beogradu ima 35 odsto televizijskog trzista, a 65 odsto dele ostale televizije.

Izjavili ste, ne tako davno, da biste, da ste bili na mestu Verana Matica i dobijali donacije koliko on, od Pinka napravili bio tri puta vecu televiziju...

Tacno tako. Mi smo poreski obveznici od 150 miliona dinara godisnje. Bas me zanima koliko je Veran platio porez na to sto on zove donacijama, jer to nisu donacije. To je objektivno razmena nekih usluga koje su oporezovane svuda u svetu, pa i kod nas. Veran je ozbiljan poreski obveznik samo sto to pitanje zbog zasluga koje je imao u prethodnom periodu niko nece otvoriti, ili bar ja tako mislim.

Pred predsednicke izbore 1997. na TV Pinku emitovan je intervju sa tadasnjim predsednickim kandidatom SPS-JUL Milanom Milutinovicem. Kako na to sad gledate?

Nemam nikakav problem sa tim jer za sedam godina postojanja TV Pinka u direktnom politickom smislu proizveli smo oko sest sati programa - dva prenosa nekih konvencija, intervju o kome govorite i to je prakticno kompletno politicko angazovanje ove televizije. Zato mene malo i nervira ta politizacija, jer se nikada ne govori o tome sta je Pink radio sve te godine. Optuzuju nas za uspavljivanje nacije sto je glupost neopevanih razmera. Ne postoji nijedna komercijalna televizija na svetu koja ima drugaciju poslovnu politiku - svi prikazuju americki program, svi imaju svoju etno kulturu, narodnu ili pop muziku, sve ili najveci broj evropskih televizija emituju juznoamericke serije. Sve sto je bilo visoko pozicionirano u programu uvek je optuzivano i govoreno je da je to neka tajna zavera. Veci smo problem imali sa tim nego sa politickom formom. Ako nesto sedam godina u sadrzaju predstavlja sest sati programa onda je to stvar koja uopste nije za diskusiju. U politickim kampanjama emitovali smo spotove politickih partija, ali samo pred jedne izbore program je bio malo hermetizovan. Sve stranke uredno su dobijale ponude nase televizije za emitovanje.

Kazete da se nikada nije govorilo o tome sta je TV Pink radila u vreme bivseg rezima. Da li je vas politicki angazman u JUL-u bio mesanje politike i biznisa, jer sad sve to izgleda vrlo neobavezno?

Stalno tvrdim da moja politicka pozicija nije bila tako visoka kako su mediji plasirali - visoki funkioner JUL-a - sto nije imalo nikakve veze. Takav covek trebalo bi da ima moc odlucivanja, a u toj politickoj organizaciji desetak ljudi je imalo takvu moc. Ja nisam bio jedan od njih. Biti clan glavnog odbora znacilo je biti jedan od 250. U politici sam proveo cetiri i po godine. Danas je mnogo liberalnije i niko ne trazi da budete pripadnik neke politicke organizacije.

Dakle, odluka biti uz bivsi rezim nije bila "moranje" vec izbor?

Izabrao sam to jer sam mislio da je to jedini nacin da funkcionisemo. Mozda sam mogao da napravim informativni program koji bi bio u potpunoj sluzbi rezima, ali cini mi se da je za televiziju bilo jeftinije da ja budem pripadnik politicke organizacije nego da to bude citava televizija.

Sacuvani i zasticeni kao beli medvedi preziveli ste promenu vlasti, a onima koji su se borili, bili zatvarani i proganjani, pa i ubijani, sada su ponudjeni ordeni za hrabrost...

To mozda samo vama izgleda tako. Bilo je klizavije nego sto mozete da zamislite. Nema Veran Matic problem sa dobijanjem frekvencija.

A ni vi, jer ih imate od 1997. kad ste ih dobili od Savezne uprave, a na osnovu odluke tadasnje republicke vlade?

U zakonu jasno pise da se frekvencije mogu, naglasavam mogu, a ne moraju, dobiti konkursom. Oni koji su na vlasti imaju tu vrstu diskrecionog prava. Mi smo 1993. poceli da emitujemo na frekvencijama koje smo dobili na osnovu poslovno-tehnicke saradnje sa RTS, pa smo kao posebno pravno lice sa privatnim kapitalom podneli zahtev Saveznoj upravi za radio veze. Kako smo se razvijali republickoj vladi podneli smo zahtev za samostalno koriscenje frekvencija. To nam je odobreno i do 2007. imamo pravo na frekvencije. Ponovo smo ga verifikovali na konkursu 1998. Potpisali smo ugovor da se obavezujemo da cemo placati naknadu za koriscenje frekvencija.

Ukoliko konacno dodje do nove preraspodele frekvencija u drzavi, mozete li da zamislite da ostanete bez njih?

Postoji veliko nerazumevanje oko cele te stvari. Zasto bi jedan privredni subjekt u koji je ulozeno na desetine milione maraka imao drugacija pravila igre od drugih. Ne moze problem medija biti vlasnik i njegova politicka biografija. Drugo, razgovaramo o mediju koji je najgledaniji u Srbiji. Frekvencija u Srbiji ima, uslovno receno, beskonacno, jer ih u ovom trenutku koriste "garazne televizije" koje nemaju prakticno nikakvu perspektivu. Kad bi svi mediji platili koriscenje frekvencija, a mislim da smo mi jedini platili, oko 80 odsto medija u Srbiji odustalo bi od tog posla. Mislim da ta prica o frekvencijama nije dovoljno ozbiljna zato sto su one sve manje bitne u poziciji koju imaju radiodifuzna preduzeca u svetu. Devedeset odsto Evrope iskablirano je sto digitalnim, sto analognim kablovima. U Sloveniji, Bugarskoj, Makedoniji, BiH gde nemamo nijednu frekvenciju niti predajnik, Pink ima fantasticne rezultate. Onog trenutka kad Veran i njegova ekipa budu shvatili da je stvar u programu i komunikaciji sa najsirom populacijom tada ce morati da se susretnu sa sopstvenom logikom i da kazu - 'ok, problem nije u tome, vec u mojoj nesposobnosti'. Tog trenutka padaju u vodu problemi sa frekvencijama i navijam da sto pre dobiju sve frekvencije na nivou Srbije ili Balkana,pa da se trzisno sukobimo. Ta prica da je neko povlascen, a neko ne, uvek ce trajati dok neko ne bude rekao - 'evo Verane sad imas sve sto si hteo pa da vidimo u cemu je problem'. Niko mu ne postavlja pitanje kako to da se u Beogradu dobro vidi, a ima 40 puta losiji rezultat od Pinka.

Zasto jos nije doslo do zakonske raspodele frekvencija?

Mislim da republicka vlada ima mnogo precih i znacajnijih problema koje resava, tako da problem u radiodifuziji uopste nije takvih dimenzija da bi se drugi zakoni o kojima su raspravljali sklonili da bi se mesecima raspravljalo o radiodifuziji. To sto dolazi do sukoba interesa i nepravdi prema ljudima koji su politicki ucestvovali u prethodnom periodu, to je proces koji ce biti resen, ali verujem da ovog trenutka nije najbitniji u drzavi.

S obzirom na politicko iskustvo koje imate s jedne i na bogatstvo s druge strane, da li je u Srbiji zagarantovan uspeh samo onima koji su bliski sa ljudima na vlasti?

Nadam se da zemlja ide u tom pravcu kad to vise nece biti slucaj.

Kao sto je bilo?

To nije nikakva tajna, ali nije se radilo, kad sam ja u pitanju, o razmeni usluga. Bivsi establisment bio je u hronicnom strahu od medija da li ce se ili ne okrenuti protiv njih. To sto sam uradio bila je najjednostavnija legitimacija da medij nece biti upotrebljen protiv vlasti. Pink nije imao politickih ambicija da bude ni sa kim, jer smo imali svoju komercijalnu viziju. To je bio nas cilj.

JUL ste posle 5. oktobra odmah napustili. Jeste li sada bliski nekoj drugoj politickoj partiji? Prica se da ste u Novoj demokratiji.

To nije tacno, a i ne pada mi na pamet. Jedno od mojih najstabilnijih opredeljenja jeste da nikada vise ne ucestvujem u politickom zivotu, jer u Srbiji ne postoji politicki angazman posle koga covek nece izaci blatnjav bez obzira na to koliko je kvalitetan.

Da li ste, kad ste pocinjali, ocekivali da cete biti ovako uspesni?

Mislio sam da ce sve to brze ici. Imam samo 34 godine i nemam nikakav problem da krenem iz pocetka. Moj najveci kapital su moji prijatelji i moje personalne veze. Posle bombardovanja, na primer, podigli smo se za sest meseci uz pomoc visokog kredibiliteta Pink kompanije koja je uz nekoliko telefonskih poziva uspela da dobije kredite od stranih isporucilaca opreme. Te moje prijateljske veze su kapital od neprocenjive vrednosti.

Ostali ste u dobrim odnosima sa ljudima koji su danas na vlasti?

Isti ti ljudi su mi bili, i danas su, moji prijatelji. Isto vazi i za one koji su sada u opoziciji. U ono vreme nisam imao mnogo prijatelja, ali oni koji su mi bili prijatelji, to su i danas. Jedino sam cuvao prijateljstva. Politika nije bila bitna.

Sad su mnogi iznenadjeni kad na proslavi rodjendana TV Pink vide mnoge ljude iz vlasti?

Pojavljivanje na Pinkovoj zurci ne vidim kao problem u politickom smislu. Citao sam neke tekstove koji su imali za cilj da diskvalifikuju neke ljude koji su se odazvali nasem pozivu. To je slabost koja se izrazava u onim krugovima o kojima sam govorio. Ne vidim sta je tu problem.

Znaci Zoran Djindjic nema deonice ni u ovoj televiziji?

Ne, naravno, zasto bi imao? To su upravo one intrige o kojima sam govorio. Rekao sam, ako se reforme sprovedu, to je nas poslovni interes i interes svih privatnih kompanija u Srbiji koje imaju neku razvojnu viziju.

A politika nikada vise?

Nikada. Ni po koju cenu.

 

   U POLITIKU SAM USAO ZBOG KARICA

Pink je 1995. vec izrastao u ozbiljan sistem. Politika nam nije bila bitna. Iste godine nastala je i BK TV. Tada su Dusan Mitevic i Aleksandar Tijanic ubedili Bogoljuba Karica da je TV Pink razlog njihovog komercijalnog neuspeha. Jedini prijatelj koga sam tada imao bio je Milorad Vucelic koji je bio smenjen sa funkcije iz SPS-a i proglasen za 'ozbiljnog organizatora drzavnog udara'. Posle njegovog pada Tijanic i Karic iskoristili su priliku i ubedili Miru Markovic da ce ekipa oko Vucelica biti vezana za Pink prilikom organizovanja drzavnog udara. Taj izmisljeni scenario bio je u toj meri ozbiljno shvacen da je razmatran na najvisem drzavnom nivou. U celoj toj guzvi meni je bila potpisana presuda. Tada mi je pomogao Aleksandar Vulin koji je ulozio mnogo energije da istina dopre do ljudi koji su u to vreme odlucivali o zivotu i smrti u Srbiji. Godinu dana kasnije imao sam moralnu obavezu da pomognem JUL-u oko kampanje. Tako sam usao u politiku.

   JAKA CETVORKA ZA POLITICARE

Da li se odnos politicara promenio prema Pinku od 5. oktobra do danas?

Odnos politicara je krajnje korektan. Kad bih ocenjivao nekom zajednickom ocenom, dobili bi vise od cetvorke. Ljudi koji su na vlasti rado se odazivaju, dolaze u nase emisije, odgovaraju informativnoj redakciji, daju fono izvestaje, intervjue. To je slucaj i sa ljudima koji su opozicija.

Cini mi se da u vestima koje emitujete preovladjuju one o aktivnostima srpskog premijera ili mislite da je to opsti televizijski trend?

U zemlji koja je u tranziciji i pokusava da ostvari reforme, krajnje je pristojno dati podrsku pozitivnim ambicijama. To nema veze licno sa Zoranom Djindjicem, ko god da je premijer, a ima takve ambicije koje su za nas kao kompaniju veoma korisne, dobio bi podrsku. Ako zemlja savlada ceo tranzicioni put, profitabilnost za moju kompaniju bice nekoliko puta veca.

Kakva je vlasnicka struktura TV Pinka? Delite li televiziju sa firmom Mitsui kojoj ste ubrzo posle promena ponudili deo kapitala?

Jos sam stopostotni vlasnik, a Mitsui je samo poceo realizaciju kupovine dela kapitala. Projekat nismo realizovali do kraja tako da je ta opcija i dalje otvorena.

   KAD BI SAMO ZNAO

Ranije ste bili povlasceni, a jeste li danas?

Kako mislite da sam povlascen kad moram da platim 2,6 miliona maraka poreza samo zbog toga sto smo sagradili vise kvadrata nego sto imamo u gradjevinskoj dozvoli? Mislim da je veoma znacajno to sto smo objekat izgradili iz sopstvenih sredstava. Cuo sam i da Veran Matic govori o nekim povlasticama. Neka pogleda koliko je Pink platio ove godine drzavi, a koliko je on, pa da vidimo ko je povlascen.

Prica o konkurenciji svela se samo na Verana Matica.

Kad bi on samo znao sta sve od njegovih raznih pisanja dodje do mene, ne bi poverovao i mislim da bi pao u nesvest kad bi znao sta sve ja znam, kakve je sve lazi o meni pisao.

Zasto ne reagujete ako je tako?

Mislim da je sve to beznacajno. Strasno je zanimljivo koliko ljudi koji su u njegovoj okolini imaju potrebu da reaguju, pa da mi dojave i kazu sta je sadrzaj njegovih pisama.

Jeste li se sreli s njim posle 5. oktobra?

Sreli smo se tih dana i bio je to krajnje fer razgovor. Vidjali smo se nekoliko puta i pre promena i mislio sam da smo u relativno pristojnim odnosima. Medjutim, niko od ljudi sa kojima sam se druzio pre 5. oktobra, a pripadao je drugoj politickoj opciji, nije pokazao tu vrstu nekih moralnih i karakternih osobina kao Veran. Odjednom je izrastao u nosioca negativnog konteksta prema Pinku koji siri u javnosti.


SADRZAJ SPECIJALA:

Glavna strana Specijala
Veran Matic, direktor RTV B92: Nismo hteli bagerom na "Pink", Glas Javnosti, 12.decembar
Pismo SEEMO-a Njegovoj Ekselenciji Zoranu Djindjicu: Polozaj elektronskih medija
Ana Vodinelic: Stanje u domacim elektronskim medijima "Nit' riba, nit' devojka"
Zeljko Mitrovic, vlasnik RTV Pink: Pink nije Djindjicev
Petar Lukovic: Lepote ksenofobije
B92 i DJINDJIC: Pregovaranje preko Vasingtona
Profesor Dragan Kujundzic: Kako samo brzo zaboravljaju
Stefan Sonino, sef misije OEBS pri SRJ: Ucesnici u trci moraju da nose podjednak teret
Djindjic o medijima
Apel medjunarodnoj i domacoj javnosti
Pismo Verana Matica, predsednika UO ANEM-a i glavnog i odgovornog urednika RTV B92
ANEM saopstenje: Bez emisija produkcije UrbaNS na televiziji Novi Sad
ANEM saopstenje: Ne trazimo privilegije, trazimo njihovo ukidanje
Djindjic u Vasingtonu: Nema privilegija za medijske prvoborce u Srbiji
Veran Matic: Prvi komentari na izjave srpskog premijera Zorana Djindjica
Lista kanala koji su ukljuceni nakon proglasenja moratorijuma
Prednacrt Zakona o radiodifuziji (7. radna verzija)
Slobodan Djoric, generalni sekretar Udruzenja Spektar: Nedirnute privilegije u etru godinu dana kasnije
Velimir Curgus Kazimir: Teret saveznistva
ANEM zahteva hitno usvajanje novih medijsko-pravnih propisa (zakljucak sa sednice ANEM)

 


© 2001, B92