Naslovna strana

Click Here!


Petar LukovicLepote ksenofobije (Reporter 14.11.2001.)

Ovo nije pitanje odnosa izmedju Premijera & TV B92 - vec daleko intimniji ljuestion: hoce li Zeljko Mitrovic dobiti i orden i kanal? Odgovor cemo procitati u novom oglasu!

Petar Lukovic

Slucajnost (slucajnost?) da se samo nekoliko dana nakon klasicne Djindjiceve recenice ("Ako je neko bio veoma hrabar u vreme Milosevica, dacemo mu orden, ali ne TV kanal") u najnovijem broju Nina pojavi slavodobitni oglas Televizije Pink ("U oktobru - najgledanija", s podatkom da je program TVP gledalo 5.179.000 gledalaca od ukupno 6.385.903 gledaoca uzrasta od 10 do 70 godina!), lici na prakticnu primenu onog irskog vica o pijancu koji u vozu pita konduktera koliko se putuje od Limerika do Korka. "Dva sata", kaze kondukter. "A koliko se putuje od Korka do Limerika?", opet ce pijanac. "Dva sata, naravno. Zasto bi bilo drukcije?", nestrpljiv je kondukter. Pijanac ga znacajno pogleda: "Zato sto je od Bozica do Nove godine sedam dana, ali mnogo je duze od Nove godine do Bozica."

Kad u ovom vicu Limerik i Kork zamene mesta s Televizijom Pink i Televizijom B92, mozda se stvarno kondukteru Zoranu Djindjicu, u njegovom americkom vozu, ucini da je sve to jedno te isto: jedna televizija, druga televizija... ali ce ga upravo oglasom demantirati sam Zeljko Mitrovic, vlasnik Ruzicasto-Najgledanije, podatkom da je gledanost njegovog TV programa preko trideset odsto! Kako je u okviru elektronskih medija mogucno govoriti o jednakim startnim uslovima za sve kad je vecina od 5.179.000 bila svedokom na koji je nacin TV Pink stvoren, cemu je sluzio i sta je emitovao svih ovih godina? Boli kad se podseca: ali pomenuti Zeljko Mitrovic, pamtim kao juce, bio je clan nekakve ideolosko-medijske Komisije koju je formirala Jugoslovenska levica; na sastancima je sedeo zajedno s Mirom Markovic, zajedno stajao iza saopstenja u kojima su prozivani izdajnici i nepatriote... a danas, Godinu Dana Posle Mire Markovic - drug Zeljko postao je gospodin Mitrovic, njegova stanica emituje informativni program, mnogi od Djindjicevih saradnika s uzivanjem gostuju na TVP, ruzicasti predajnici premrezili su Srbiju.

Zar smo zaboravili kako je Bogoljub Karic uspeo da svojoj televiziji obezbedi predajnike i tehniku? Ljubav s familijom Milosevic dala mu je sve sto je pozeleo; price o gledanosti i popularnosti, tice se to i Zeljka i Bogoljuba, bez razlike - danas kad je Milosevic u Hagu - imaju samo smisla kod onog uzrasta do cetiri godine; zato je zahtev Anema da se svim njegovim clanicama izda privremena dozvola - dok se ne okonca postupak dodeljivanja frekvencija po novom zakonu - sasvim prirodan i sasvim normalan.

Nije prirodno i nije normalno da nam se gledanoscu/popularnoscu hvale oni koji su svih godina milosevicizma uzivali u lepotama ksenofobije, spontanom sirenju primitivizma i eskapisticke varijante u kojoj su Vidovita Zorka & Kleopatra bile kljucni patriotski aduti; kukavicki je to sto Vlada Srbije ne odgovara gde je nestala ona oprema oduzeta od nezavisnih medija tokom Miloseviceve vladavine, u kojim je "komercijalnim medijima" zavrsila, ko je opremu uzeo i po cijem nalogu?

Da ne govorim o uredjivackim konceptima: nada da ce se Televizija Pink baviti ratnim zlocinima i da ce emitovati tribine koje bi razoblicile srpski fasizam - jednaka je nadi da prijatelji starog rezima vec nisu postali prijatelji novog rezima.

Zato ovo nije pitanje odnosa izmedju Premijera & TV B92 - vec daleko intimniji question: hoce li Zeljko Mitrovic dobiti i orden i kanal? Odgovor cemo procitati u novom oglasu!


SADRZAJ SPECIJALA:

Glavna strana Specijala
Veran Matic, direktor RTV B92: Nismo hteli bagerom na "Pink", Glas Javnosti, 12.decembar
Pismo SEEMO-a Njegovoj Ekselenciji Zoranu Djindjicu: Polozaj elektronskih medija
Ana Vodinelic: Stanje u domacim elektronskim medijima "Nit' riba, nit' devojka"
Zeljko Mitrovic, vlasnik RTV Pink: Pink nije Djindjicev
Petar Lukovic: Lepote ksenofobije
B92 i DJINDJIC: Pregovaranje preko Vasingtona
Profesor Dragan Kujundzic: Kako samo brzo zaboravljaju
Stefan Sonino, sef misije OEBS pri SRJ: Ucesnici u trci moraju da nose podjednak teret
Djindjic o medijima
Apel medjunarodnoj i domacoj javnosti
Pismo Verana Matica, predsednika UO ANEM-a i glavnog i odgovornog urednika RTV B92
ANEM saopstenje: Bez emisija produkcije UrbaNS na televiziji Novi Sad
ANEM saopstenje: Ne trazimo privilegije, trazimo njihovo ukidanje
Djindjic u Vasingtonu: Nema privilegija za medijske prvoborce u Srbiji
Veran Matic: Prvi komentari na izjave srpskog premijera Zorana Djindjica
Lista kanala koji su ukljuceni nakon proglasenja moratorijuma
Prednacrt Zakona o radiodifuziji (7. radna verzija)
Slobodan Djoric, generalni sekretar Udruzenja Spektar: Nedirnute privilegije u etru godinu dana kasnije
Velimir Curgus Kazimir: Teret saveznistva
ANEM zahteva hitno usvajanje novih medijsko-pravnih propisa (zakljucak sa sednice ANEM)

 


© 2001, B92