Naslovna strana

Click Here!


FURER: NOVI MEDIJSKI ZAKONI USLOV ZA PRIJEM SRJ U SE

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) za Jugoslaviju Hans-Peter Furer (Furrer) izjavio je, u intervjuu agenciji Beta da je usvajanje i primena novih medijskih zakona u Srbiji jedan od osnovnih uslova za prijem SRJ u SE.

Furer je izrazio zabrinutost pre svega zbog odlaganja usvajanja srpskog zakona o radiodifuziji, koji su pripremili domaci strucnjaci u saradnji sa evropskim i koji je dat Vladi Srbije na razmatranje posle svestrane javne rasprave. "Nacrt zakona o radiodifuziji je gotov i dobar je dovoljno da bi bio usvojen i primenjen. Na nivou je evropskih standarda, predvidjenih za demokratske, pravne drzave koje postuju ljudska prava", rekao je Furer i dodao da je "poruka SE jasna", te da je "sada pitanje politicke hrabrosti i volje politickih lidera" u Srbiji da stave taj nacrt zakona na dnevni red parlamenta.

Ukazujuci da je najpre potrebno usvojiti savezni zakon o telekomunikacijama, koji je "vise tehnicke prirode", a potom zakone o radiodifuziji i slobodi informisanja u Srbiji, on je izrazio ocekivanje da ce to biti uradjeno pre kraja godine. "Implementacija tih zakona jedan je od osnovnih uslova za prijem SRJ u SE", rekao je Furer. On je najavio da ce ponovo posetiti SRJ sredinom decembra, te da ce u izvestajima SE o politickoj i ekonomskoj situaciji u SRJ "sigurno biti kritickih tonova" prema vlastima u Srbiji i SRJ ako ne dodje do usvajanja novih medijskih zakona i ocenio da su predstavnici Vlade Srbije "odgovorni politicari i da shvataju nuznost usvajanja tih zakona", ali je rekao i da ce SE ponavljati svoje poruke dok god to bude bilo potrebno.

Furer je i posebno ukazao na vaznost formiranja nezavisnog regulatornog tela i transformaciju drzavne Radio-televizije Srbije u javni servis, sto je predvidjeno nacrtom zakona o radiodifuziji. Dodao je da je, istovremeno, neophodno obezbediti ravnopravne uslove za sve medije koji ce konkurisati na tenderu za dobijanje dozvola za koriscenje frekvencija, te da se to posebno odnosi na nezavisne stanice, koje su bile pod represijom bivse vlasti.

S obzirom da je, nakon usvajanja novog zakona o radiodifuziji, potrebno bar oko godinu dana do njegove potpune primene, zvanicik SE ocenio je legitimnim zahtev Asocijacije nezavisnih elektronskih medija za odobravanje privremenih dozvola za koriscenje frekvencija, ali je ukazao da bi taj svojevrsni privremeni javni tender morao da podrazumeva jasnu proceduru i kriterijume. Isticuci da to privremeno resenje ne sme znaciti "privilegiju za odredjene medije, jer ce drugi postaviti pitanje sta je sa njima", Furer je dodao da privremeni javni tender mora obezbediti "pristup svima koji zele ograniceno resenje". Zvanicnik SE ukazao je i na vaznost usvajanja novog zakona o informisanju, posebno zbog obezbedjivanja nezavisnosti stampanih medija.

Upitan da li smatra da je razlog za odugovlacenje usvajanja zakona o radiodifuziji planirano osnivanje nezavisnog radiodifuiznog saveta Srbije, Furer je rekao da ne moze da precizno odredi "odakle dolazi suprostavljanje", ali nije iskljucio mogucnost da je razlog to sto "politicari u Srbiji ocekuju izbore" i nadaju se da ce "izvuci izvesnu korist od sadasnjeg haosa" u oblasti elektronskih medija. "Mi smo jasno za to da se osigura da politicari ne mogu da koriste medije kao sredstvo politicke borbe. Mediji su javni forum u kojem bi svi politicki lideri trebalo da se takmice. Mora se osigurati da su oni fer prema politicarima, da im ne daju prednost ako su na vaznim pozicijama i da obezbedjuju pluiralizam politickih opcija", rekao je Furer agenciji Beta.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara SE ukazao je i na vaznost usvajanja saveznog zakona o nacionalnim manjinama, ali i na potrebu unapredjivanja same prakse suzivota pripadnika razlicitih nacionalnih i etnickih zajednica. "Ljudi moraju da shvate da je zivot i rad jednih sa drugima prednost, a da zivot u getu znaci osiromasenje", rekao je Furer i dodao da nije dovoljno samo znati da postoje razlicitosti, vec i nastojati na njihovom povezivanju.


SADRZAJ SPECIJALA:

Glavna strana Specijala
Veran Matic, direktor RTV B92: Nismo hteli bagerom na "Pink", Glas Javnosti, 12.decembar
Pismo SEEMO-a Njegovoj Ekselenciji Zoranu Djindjicu: Polozaj elektronskih medija
Ana Vodinelic: Stanje u domacim elektronskim medijima "Nit' riba, nit' devojka"
Zeljko Mitrovic, vlasnik RTV Pink: Pink nije Djindjicev
Petar Lukovic: Lepote ksenofobije
B92 i DJINDJIC: Pregovaranje preko Vasingtona
Profesor Dragan Kujundzic: Kako samo brzo zaboravljaju
Stefan Sonino, sef misije OEBS pri SRJ: Ucesnici u trci moraju da nose podjednak teret
Djindjic o medijima
Apel medjunarodnoj i domacoj javnosti
Pismo Verana Matica, predsednika UO ANEM-a i glavnog i odgovornog urednika RTV B92
ANEM saopstenje: Bez emisija produkcije UrbaNS na televiziji Novi Sad
ANEM saopstenje: Ne trazimo privilegije, trazimo njihovo ukidanje
Djindjic u Vasingtonu: Nema privilegija za medijske prvoborce u Srbiji
Veran Matic: Prvi komentari na izjave srpskog premijera Zorana Djindjica
Lista kanala koji su ukljuceni nakon proglasenja moratorijuma
Prednacrt Zakona o radiodifuziji (7. radna verzija)
Slobodan Djoric, generalni sekretar Udruzenja Spektar: Nedirnute privilegije u etru godinu dana kasnije
Velimir Curgus Kazimir: Teret saveznistva
ANEM zahteva hitno usvajanje novih medijsko-pravnih propisa (zakljucak sa sednice ANEM)

 


© 2001, B92