Naslovna strana

Click Here!

Saopstenje ANEM-a

   BEZ EMISIJA PRODUKCIJE URBANS NA TELEVIZIJI NOVI SAD

BEOGRAD, 14.11.2001 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom danasnjem saopstenju najostrije je protestovala povodom odluke Petra Jovanovica, novog direktora RTV Novi Sad, koga je na tu funkciju imenovao Upravni odbor RTS-a, da skine sa programa TV Novi Sad emisije nezavisne produkcije  UrbaNS.

Petar Jovanovic, ciji je izbor za direktora RTV Novi Sad, odnosno reakcija predsednika Skupstine Vojvodine Nenada Canka na taj izbor, izazvao politicku krizu u Vojvodini proslog meseca - koja je rezultirala time da je vojvodjanski parlament od republickog pre nekoliko dana zatrazio da se po hitnom postupku usvoji zakon o dopuni zakona o radio-televiziji kojim ce se upravljacka prava nad Televizijom Novi Sad preneti na Skupstinu Vojvodine  nakon prvih imenovanja rukovodecih kadrova u ovoj kuci, odlucio je i o prvim skidanjima emisija sa programa.

Jovanovic, koji je 7. novembra po sopstvenim recima preuzeo duznost direktora, smatrajuci da je dovoljno cekao na postizanje politickog kompromisa povodom situacije u kuci, odlucio je da, uprkos vazecem ugovoru iz juna ove godine o emitovanju tri emisije nedeljno nezavisne produkcije UrbaNS na kanalu TV Novi Sad, te emisije skine sa programa.

Kako je izjavila Marina Fratucan, urednik televizijske produkcije "Urbans", novoimenovano rukovodstvo RTV NS trazilo je da ima uvid u sadrzaj emisija urbaNS-a pre njihovog emitovanja i mogucnost da utice na uredjivacku politiku. Kako urbaNS nije na ovo pristao, novi direktor Petar Jovanovic odlucio je da se program urbaNS-a nece emitovati na TV Novi Sad. Prva urbaNS-ova emisija skinuta sa programa trebalo je da se emituje 14. novembra, a za temu je imala protest Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, u javnosti poznatije kao Crvene beretke.

ANEM je u saopstenju istakao da nas, nazalost, ni cinjenica da je novo rukovodstvo RTS-a, pa i RTV Novi Sad, izabrao formalno nestranacki upravni odbor ne vodi blize transformaciji RTS-a u javni servis. Ovo samo potvrdjuje koliko je ANEM u pravu kada uporno insistira na sto hitnijem usvajanju nove medijsko-pravne regulative i posebno Zakona o radio-difuziji. Nacrt tog Zakona dostavljen Vladi Srbije izricito predvidja obavezu javnog servisa da emituje i programe nezavisnih produkcija zbog raznovrsnosti i omogucavanja konkurencije razlicitih misljenja. Izgleda, medjutim, da je ovo strano novom rukovodstvu RTV Novi Sad.

Naposletku, ANEM je pozvao nezavisne medije i profesionalne asocijacije da iskazu svoju solidarnost sa televizijskom produkcijom urbaNS.

Veran Matic
predsednik UO ANEM-a


SADRZAJ SPECIJALA:

Glavna strana Specijala
Veran Matic, direktor RTV B92: Nismo hteli bagerom na "Pink", Glas Javnosti, 12.decembar
Pismo SEEMO-a Njegovoj Ekselenciji Zoranu Djindjicu: Polozaj elektronskih medija
Ana Vodinelic: Stanje u domacim elektronskim medijima "Nit' riba, nit' devojka"
Zeljko Mitrovic, vlasnik RTV Pink: Pink nije Djindjicev
Petar Lukovic: Lepote ksenofobije
B92 i DJINDJIC: Pregovaranje preko Vasingtona
Profesor Dragan Kujundzic: Kako samo brzo zaboravljaju
Stefan Sonino, sef misije OEBS pri SRJ: Ucesnici u trci moraju da nose podjednak teret
Djindjic o medijima
Apel medjunarodnoj i domacoj javnosti
Pismo Verana Matica, predsednika UO ANEM-a i glavnog i odgovornog urednika RTV B92
ANEM saopstenje: Bez emisija produkcije UrbaNS na televiziji Novi Sad
ANEM saopstenje: Ne trazimo privilegije, trazimo njihovo ukidanje
Djindjic u Vasingtonu: Nema privilegija za medijske prvoborce u Srbiji
Veran Matic: Prvi komentari na izjave srpskog premijera Zorana Djindjica
Lista kanala koji su ukljuceni nakon proglasenja moratorijuma
Prednacrt Zakona o radiodifuziji (7. radna verzija)
Slobodan Djoric, generalni sekretar Udruzenja Spektar: Nedirnute privilegije u etru godinu dana kasnije
Velimir Curgus Kazimir: Teret saveznistva
ANEM zahteva hitno usvajanje novih medijsko-pravnih propisa (zakljucak sa sednice ANEM)

 


© 2001, B92