Nagrada

Zoran Mamula

Ivana Majstorović, studentkinja FPN

Novinarska nagrada Zoran Mamula, koju B92 dodeljuje vec desetu godinu za najbolji radijski prilog, dodeljena je studentkinji FPN Ivani Majstorović.

Ova nagrada se dodeljuje od 2002. godine, u znak sećanja na novinara Zorana Mamulu, jednog od osnivača Radija B92.

Dobitnica ovogodišnje nagrade Zoran Mamula je Ivana Majstorović, studentkinja Fakulteta političkih nauka, koja je svojom devetominutnom radijskom reportažom Hod bez koraka potpuno osvojila žiri.

“Hvala vam svima mnogo, meni ova nagrada puno znači, pogotovo zato što sam ja još uvek student. Nadam se da će ovim putem nastaviti moja karijera. Ponosno ću nositi ovu nagradu”, kazala je ona.

Hod bez koraka priča je o devojci Jeleni koju činjenica da je u invalidskim kolicima ne sprečava da život živi punim plućima. Nasmejana, Jelena je nadahnula sve one koji su imali priliku da čuju njenu priču.

Žiri ni ovoga puta nije imao lak posao. U uži izbor ušlo je deset radova, ali Ivanin se izdvojio od ostalih i temom i načinom obrade.

“Dopalo nam se što je Ivana odabrala jednu temu koja je vrlo životna, vrlo lična, što nam je ponudila emociju, što je sveobuhvatna priča, vrlo teška ali koja nas je naterala da možda na jedan drugačiji način gledamo na svakodnevnicu”, kaže Ana Martinoli, direktorka Radija B92.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bio je dugogodišnji prijatelj i poštovalac rada Zorana Mamule. Jedan je od prvih ljudi s kojima je imao priliku da radi.

“Mislim da je srpaska novinarska scena ostala bez čoveka koji nam je puno značio i koji je tek trebao da nešto da.Velika je stvar što postoji ova nagrada i što ćemo kroz tu nagradu da ga pamtimo”, kazao je on.

Zoran Mamula bio je jedan od osnivača i simbola radija b92. Autor je velikog broja radio emisija koje su bile među najuspešnijim na B92, a bio je i vodeći novinar i simbol informativnog programa Radija i Televizije B92. Preminuo je u decembru 2001. godine nakon teške bolesti.