Nagrada

Zoran Mamula

Maja Obradović, studentkinji četvrte godine FPN

Novinarska nagrada Zoran Mamula, koju B92 dodeljuje vec desetu godinu za najbolji radijski prilog, dodeljena je studentkinji cetvrte godine FPN Maji Obradovic.

Ona je priznanje dobila za radio reportažu „Prica o Branki Pešic" jer je, prema obrazloženju žirija, od pristiglih radova najbolje odgovorila zanatskim pravilima profesije.

„Ovo je prica o snazi ljudske volje, u stvari o jednoj devojci koja je u bezazlenoj decjoj igri ostala bez vida i obe šake. Medutim, nju to nije sprecilo da završi fakultet i da živi kao što svi mi živimo", kaže Maja Obradovic za B92.

Nagrada Zoran Mamula joj, prema njenim recima, daje potvrdu da ono cime najviše voli da se bavi radi dobro, dok je njena junakinja kroz svoju ispovest želela da motiviše slušaoce da se bore, bez obzira na sve.

„Mislim da mnogi ljudi, bez obzira na to da li su mladi ili stariji, nekada izgube motiv da se bore za šta imaju pravo u svom životu. Ja sam negde kroz ovu reportažu, nadam se, pokazala kako i na koji nacin to treba da se cini", kaže Branka Pešic, akterka reportaže.

Ovakva prica vrlo lako je mogla da sklizne u patetiku, ali to se nije dogodilo i, prema obrazloženju žirija, zahvaljujuci svom novinarskom umecu, Maja je otišla u potpuno drugom pravcu.

„Dobili smo jednu vedru pricu i ta vedrina uz novinarski postpak u jednoj inace složenoj novinarskoj formi kao što je repotaža to je sve bilo ono što je ovu reportažu izdvojilo i zbog cega smo mi odlucili da njoj dodelimo nagradu", objašnjava Rade Veljanovski, clan žirija.

Pre Maje istu nagradu dobilo je devet studenata, a njen cilj je motivacija mladih novinara da neguju radio stvaralaštvo.

„Nama je uvek jako važno da izaberemo najkvalitetniji rad, da to bude motivacija za studente i mlade novinare da nam naredne godine pošalju još bolje radove", kaže Saša Mirkovic, direktor spoljnih komunikacija B92.

Nagradu je ustanovio B92 kako bi ocuvao secanja na novinara Zorana Mamulu, jednog od osnivaca i simbola Radija B92, koji je iznenada preminuo decembra 2001. godine, u trideset sedmoj godini.