Nagrada

Zoran Mamula

Lana Buncic, novinarka

Nagradu "Zoran Mamula" za reportažu "Srbija od skandala", emitovanu na FMK radiju, dobila je novinarka Lana Buncic

U obrazloženju se istice da je reportaža angažovana, profesionalna reakcija na fenomen nezaslužene promocije vrednosti i licnosti.

Žiri je istakao da su dominirali radovi složene žanrovske strukture što žiriju daje nadu da ovakve, zahtevne novinarske forme, nisu sasvim išcezle iz programa naših radio-stanica, iako takva tendencija vec godinama postoji.

Žiri za dodelu ovogodišnje nagrade "Zoran Mamula", u sastavu Ana Martinoli, Tamara Pupovac i Rade Veljanovski, za najbolje radijsko, novinarsko ostvarenje, imao je priliku da presluša radove koji su imali solidan nivo kvaliteta, zanimljiv i širok tematski spektar, navodi se u obrazloženju povodom dodele nagrade.

"Dominirali su radovi složene žanrovske strukture, što nas održava u nadi da ovakve, zahtevne novinarske forme, nisu sasvim išcezle iz programa naših radio stanica, iako takva tendencija vec godinama postoji", stoji u obrazloženju žirija.

Takode, navodi se i da se u procenjivanju radova prispelih na konkurs žiri rukovodio standardnim kriterijumima profesionalizma, kako zanatskom umešnošcu novinara, tako i aktuelnošcu i društvenim znacajem teme, ali je pokušao da svoj posao obavi i u duhu novinara cije ime nosi ova nagrada.

Tako je, uvažavajuci profesionalne domete i ostalih radova koji su bili u ovogodišnjoj konkurenciji žiri odlucio da nagradu "Zoran Mamula" dodeli za reportažu "Srbija od skandala", emitovanu na FMK radiju, novinarki Lani Buncic.

"Ideja reportaže je bila da se sticajem okolnosti zapitamo da li i dalje postoji gradanska elita u Srbiji, kome se obraca i šta prica i da li i dalje postoji težina javne reci, da li smo svesni njene odgovornosti i mislim da smo te odgovore i dobili", kazala je dobitnica nagrade.