Nagrada

Zoran Mamula

Milka Domanović, studentkinja Fakultetu političkih nauka

Beograd, 30. decembar, 2009 – RTV B92 je predstavio rezultate konkursa „Zoran Mamula“ i dodelio nagradu za radijski prilog u kategoriji reportaža, izveštaj ili intervju, dužine do 15 minuta, emitovanih tokom 2009. godine.

Autor ovogodišnjeg nagrađenog rada pod nazivom „Medom protiv mraka“ je Milka Domanović (1986) iz Čačka, studentkinja završne godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Odlična reportaža „Medom protiv mraka" govori o školi za slepe u Zemunu. Pored nagrađene Milke Domanović, gostima su se obratili Dušan Radulović, predsednik žirija, Dragan Đilas, gradonačelnik i Veran Matić, direktor B92. Prisutni su bili supruga i ćerke Zorana Mamule, kao i Milica Delević, Aleksandar Timofejev, Nataša Lesandrić, i Rade Vujasinović, otac Dade Vujasinović sa kojom je Zoran Mamula išao u školu.

Četvoročlani žiri u sledećem sastavu: Dušan Radulović (Radio Beograd 1), Danica Vučenić (Radio B92), Mitko Jakovlevski (Amedia) i Nebojša Spaić (Farmer&Spaić) navodi u obrazloženju da je „iako klasično ’pričana’, od dolaska pred školu, semafora za slepe, pa do dobrog korišćenja efekata i kratkih ali efektnih zvučnih ilustracija i dratmaturški odlično poređanih iskaza sagovornika koje je na licu mesta snimila, autorka na najbolji način ispričala priču o onima kojima je zvuk možda najvažnija ’kopča’ sa svetom u kojem žive.

Od dobre ideje do njene konsekventne i odlične realizacije, ova studentkinja je pokazala da razume ne samo radio kao medij, pre svega efektnošću kombinovanja iskaza i efekata, već je pokazala da ima odnos prema meri, količini materijala koji je neophodan da se sačini priča kojoj se nema niti šta dodati niti šta izbaciti.“

Veran Matić je istakao da je izuzetno važno što su drugu godinu za redom dobitnici mladi novinari koji se još uvek obrazuju, jer jedino sa obrazovanim novinarima možemo graditi bolju medijsku sliku u Srbiji.

RTV B92 je ustanovila nagradu „Zoran Mamula" za posebna dostignuća u novinarstvu. Nagrada „Zoran Mamula" prvi put je dodeljena 21. decembra, 2002. godine.

Novinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je u decembru 2001. godine, u tridesetsedmoj godini života.