Nagrada

Zoran Mamula

Novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović

Beograd -- Novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović dobitnik je ovogodišnje nagrade Zoran Mamula, koju dodeljuje B92.

Nagrada se dodeljuje za posebna dostignuća u radio novinarstvu. Obrazlažući dodelu nagrade Teodoroviću, predsednik žirija, glavni urednik Radio Beograda Dušan Radulović, rekao je da je autor reportažom pod nazivom Slučaj JG Paulika, istraživačkim novinarstvom pokušao da rasvetli slučaj pedofilije koji je povezao Dubrovnik i Leskovac.

"Ono što je autor zamislio, a to je da osvetli slučaj pedofilije u vezi sa, naravno, i za grad u kome je bio svojevremeno i vladika Pahomije, da proba da nade sve, od Hvatske i Dubrovnika, gde je Paulik bio sa jednom maloletnicom, do samog Leskovca, do policije, pa i samog Paulika, sve je to ukomponovano u jednu vrlo tečnu priču, koja stvarno pokazuje izuzetan trud i na neki način zaokružuje temu koju je autor uzeo", kaže Radulović.

Dobitnik nagrade Zoran Mamula, Miloš Teodorović, naglašava da je njegova reportaža skoncentrisana na propuste policije i socijalnih službi, a ne na samog čoveka koji je osumnjičen za pedofiliju. On kaže da se u priči naglašavaju i propusti hrvatskih i srpskih službi zbog nedostatka koordinacije u borbi protiv kriminala.

"Kada se sažme u jednoj rečenici, to je priča o pravima deteta, to je nagrađena prica. Ja želim da podvučem da mi svakodnevno gledamo golu i bosu decu po Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, koja prose, i ponašamo se kao da se ništa ne dogada. Ona sredina koja je neostljiva na patnju najnezaštićenijih je duboko bolesna sredina, a država koja nije u stanju da zaštiti najnezaštićenije praktično nema svrhu postojanja. To je jedan nivo zbog koga mi je drago što sam dobio nagradu - drugi je zbog samog Zorana Mamule", kaže Teodorović.