Asimetrija vlasti

Info

Izvor: "Politika"

Četvrtak, 23.09.2004.

12:20

Default images

Rezultati lokalnih izbora, baš kao i rezultati predsedničkih, odudaraju od odnosa snaga u republičkom parlamentu, ali ne moraju nužno da dovedu do vanrednih parlamentarnih izbora, iako se politički legitimitet Koštuničine manjinske vlade tanji. Analitičari ocenjuju da opozicione partije, Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka, koje su osvojile najviše glasova na predsedničkim i lokalnim izborima, trenutno nisu spremne da uđu u izbornu utakmicu i preuzmu vlast dok svi optuženi za ratne zločine ne budu izručeni Haškom tribunalu i dok ne bude donesen zakon o porezu na dodatnu vrednost.

Budući da će vlada imati izrazitu asimetriju svoje vlasti u parlamentu i na lokalnom nivou, analitičar i saradnik Instituta društvenih nauka Vladimir Goati predviđa nekoliko mogućnosti koje vlada može da primeni da bi izašla iz krize. Jedna je da bude rekonstruisana, druga da budu raspisani parlamentarni izbori, a treća je da vlada bude potpuno pasivna i da „otaljava” posao. Jedino što bi sada moglo da ubrza vanredne parlamentarne izbore jeste da sama vlada podnese ostavku.

Nepopularni potezi

Profesor Filozofsko fakulteta Jovo Bakić smatra da rezultate lokalnih izbora stranke uglavnom koriste u dnevnopolitičke svrhe, radi podizanja svog rejtinga, ali da strankama poput DS-a nije u interesu da sada ulaze u novi izborni turnus sve dok vlada ne obavi neke nepopularne poteze. Prema njegovim rečima, vanredni parlamentarni izbori će biti raspisani posle donošenja novog ustava Srbije.

Što se stvaranja postizbornih koalicija tiče na lokalnom nivou, Bakić kaže da su sve kombinacije u opticaju i razlikovaće se od opštine do opštine. On ne isključuje mogućnost postizbornih koalicija radikala i demokrata, s obzirom na činjenicu da se na lokalnim izborima građani uglavnom opredeljuju za ličnosti, a ne za stranke.

Bakić smatra da je kandidat SDP-a Nebojša Čović „udahnuo život” toj stranci i da ta partija ima budućnost, za razliku od SPO-a koji postoji samo u tragovima, budući da je „zvezda” te stranke ugašena još 2000. godine.

Govoreći o biznismenima na našoj političkoj sceni, to jest o Bogoljubu Kariću i njegovoj stranci Pokret snaga Srbije i Zoranu Drakuliću, kandidatu Demokratske stranke Srbije, Bakić ističe da između njih dvojice treba praviti razliku, budući da je reč o različitim motivima ulaska u politiku ove dvojice. „Karić političkom demagogijom želi da sačuva bogatstvo, a Drakulić je pokazao šta nam fali, odnosno da će raditi na sprovođenju jednog oblika modernog konzervatizma u Srbiji”, kaže Bakić.

Na ivici bojktota

Analitičar i profesor „Megatrend“ univerziteta Darko Marinković kaže da sama činjenica da su dve opozicione političke partije osvojile najviše glasova na lokalnim izborima najbolje ilustruje raspoloženje građana prema vladajućoj koaliciji koja više nema uporište u biračkom telu zbog čega je vladin legitimitet veoma tanak. Međutim, kako ističe, postoji praksa u svetu da se vlast „distrubuira” na stranke različitih političkih orijentacija, da na nacionalnom nivou vladaju partije sasvim drugačijih opredeljenja od onih na lokalnom nivou. Marinković smatra da je to dobra praksa, budući da se vrši „distrubucija” političke moći i uspostavljaju mehanizmi uzajamne kontrole. Intencija je, kako ističe, da se decentralizuje vlast i da lokalna vlast dobije veća ovlašćenja nego do sada.

Govoreći o slaboj izlaznosti na lokalne izbore, Marinković ocenjuje da je ona bila na ivici bojktota. On tvrdi da su građani poslali signal da su nezadovoljni ukupnom političkom ponudom i da nisu bili motivisani da u većem broju izađu na izbore.

Iako je Srpska radikalna stranka jak partner, s obzirom na uporište u biračkom telu i rezultate predsedničkih i lokalnih izbora, demokrate se ne usuđuju da uđu u koaliciju sa radikalima, ali otvorilo se polje ulaska uspešnih ljudi u politiku, što će nesumnjivo uticati na profilisanje političke scene u Srbiji, ocenjuje Marinković. On veruje da će G17 plus zadesiti slična sudbina kao i stranku Otpor.

„Vanrednih parlamentarnih izbora uskoro neće biti. Možda zvuči paradoksalno, ali, indirektno, lokalni izbori će ojačati vladu, pošto će doći do stvaranja neformalne koalicije DSS-a i DS-a na republičkom, a samim tim i na lokalnom nivou”, ocenjuje saradnik Instituta za političke studije Miodrag Radojević. Male su mogućnosti da dođe do rekonstrukcije vlade. Po Radojevićevim rečima, vlada može da traje i duže nego što se predviđa.

„Ipak, nespojivo je sa modernim demokratijama da vlada koja na izborima doživi debakl ostane, pošto ona jednostavno treba da podnese ostavku. Takva je praksa, recimo, u Velikoj Britaniji”, kaže ovaj analitičar.

On smatra da su pojedine male stranke gubitnici ovih izbora, poput G17 plus koja je u vladajućoj koaliciji. Kad je reč o PSS-u, radi se o liderskoj stranci koja nastupa sa sličnom ideologijom kao i SRS, ali još nema izgrađenu stranačku infrastrukturu. Njen slab rezultat na izborima za gradonačelnika Radojević objašnjava slabim kadrovskim rešenjima.

Nada Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: