Kako će biti finansirane kampanje za lokalne izbore

Info

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2004.

11:04

Default images

Finansiranje kampanja za lokalne izbore u Srbiji kontrolisaće opštinske i gradske izborne komisije, potvrđeno je u Ministarstvu finansija i gradskoj vladi Beograda. Član gradske vlade zadužen za finansije Dušan Bajec rekao je da će predlagači kandidata za gradonačelnika Beogarda i izbornih lista podnositi izveštaje Gradskoj izbornoj komisiji i da će komisija moći da angažuje revizore za kontrolu izveštaja.

Republička izborna komisija, koja se jedina pominje u Zakonu o finansiranju stranaka, fizički ne bi mogla da pregleda nekoliko hiljada izveštaja, koliko je ukupno kandidata i odborničkih listi u oko 150 opština.

Predsednik GIK Beograda Goran Kljajević rekao je da RIK nema nikakve ingerencije za lokalne izbore i da pretpostavlja da će izveštaje kontrolisati GIK iako nije dobila zvaničnu informaciju od ministarstva ili gradske vlade.

Dušan Bajec je rekao da je gradska vlada odlučila da se ukupan iznos namenjen za kampanju, od oko 15,8 miliona dinara, podeli na dva jednaka dela namenjena finansiranju kampanje za gradonačelniak i kampanji za gradske odbornike. Po zakonu, za kampanju je predviđeno 0,05 odsto budžeta gradova i opština, umanjenog za transfere od republike ili pokrajine. Petinu dele svi podnosioci, dok preostali iznos, 80 odsto, dele osvajači mandata.

Ministarstvo finansija uputilo je opštinama jedino uputstvo da se taj iznos ne može duplirati, a ostavljeno im je da same odluče kako će taj iznos podeliti na kandidate za predsednike opština i podnosioce izbornih lista.

U Beogradu je, prema Bajecovim rečima, odlučeno da se sve podeli na dva dela, pa će oko 1,6 miliona podeliti svih devet kandidata i 1,6 miliona će podeliti 39 predlagača potvrđenih izbornih lista. Preostali novac dobijaju izabrani gradonačelnik i stranke koje osvoje mandate. Gradonačelnik će, ukoliko toliko potroši u kampanji, dobiti 6,3 miliona, dok će stranke koje osvoje odbornička mesta za nadoknadu troškova kampanje dobiti oko 70.000 dinara po odborniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: