Gradonačelnici i parlamenti

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora mogli bi još više da zakomplikuju, ne samo šarenu političku scenu u lokalnim parlamentima, već i da ugroze funkcionisanje gradova i opština gde su gradonačelnik i većina u gradskoj skupštini iz različitih stranaka. Pripremila Vesna Dobrosavljević

Info

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2004.

13:03

Default images

Pitanje formiranja većine u novosadskom parlamentu još nema definitivni odgovor zbog nejasnog stava predsedništva DSS-a. Naime, ni jedna od dve suprostavljene političke opcije okupljene oko SRS i DS ne može formirati većinu bez pet poslanika iz redova DSS-a. Situaciju oko formiranja većine u gradskom parlamentu komplikuju dve stvari: još uvek nepoznat stav predsedništva DSS oko formiranja koalicije sa radikalima u Novom Sadu i ponovno brojanje glasova G17 plus.

Podsećamo, novosadski odbor DSS-a odavno je izrazio spremnost da sa radikalima uđe u koaliciju, a čelni funkcioneri ove stranke viđeni su u prostorijama radikala tokom njihovog slavlja izborne pobede. Sa druge strane, tokom srede po nalogu opštinskog suda Gradska izborna komisija bi trebalo ponovo da prebroji glasove sa 31 biračkog mesta, a po žalbi G17 plus, prenosi dopisnik B92, Dragan Gmizić.

Ukoliko se utvrdi da je G17 zaista bio oštećen, ova stranka trebalo bi da dobije tri odbornička mesta na uštrb radikala i demokrata. I pored eventualna tri nova odbornika iz G17, za formiranje većine neophodna su odbornička mesta DSS, tako da će odluka predsedništva ove stranke koja se očekuje definitivno razrešiti dilemu oko formiranja većine. U međuvremenu, Maja Gojković preuzela je uverenje Gradske izborne komisije kojim je i zvanično postala gradonačelnik Novog Sada. Gojkovićeva je time, pravno gledano, preuzela izvršnu vlast od gradske vlade, a od srede ujutru će to učiniti i fizički pošto je najavila ulazak u Gradsku kuću.

Iako gradonačelnik sam, bez odobrenja gradskog parlamenta, postavlja 2 važna funkcionera: gradskog menadžera i arhitektu, postoje 2 situacije u kojima on bitno zavisi od većine u skupštini grada – kaže za B92 bivši ministar za lokalnu samoupravu, Rodoljub Šabić. "Jedna je situacija izbor članova veća koje on predlaže a skupština bira, a druga, možda najvažnija, to je pitanje usvajanja budžeta. Svaki čovek koji je došao na čelo opštine ili grada mora da ima neku jasnu viziju o finansiranju osnovnih funkcija grada i neki finansijski koncept koji bi trebalo da omogući realizaciju tog programa. To će zavisiti od toga da li će skupština prihvatiti budžet ili ne", kaže Šabić.

Čak je i u tom slučaju zakon je na strani gradonačelnika - ako se gradski budžet ne usvoji u određenom roku, lokalna skupština se raspušta i ponovo se biraju odbornici.

Ko će činiti skupštinsku većinu u Nišu još uvek zavisi od odluke najbrojnijeg DS-a da li će preći u opoziciju. U DSS-u kažu da su spremni da razgovaraju sa svim strankama, tako da su moguće razne kombinacije za gradski parlament, javlja iz Niša dopisnik B92, Aleksandra Stanković.

Sigurno je jedino to da stranka koja je kandidovala izabranog gradonačelnika, Nova Srbija, neće činiti tu većinu jer je osvojila samo četiri odbornička mandata. NS će se najverovatnije naći u budućoj koaliciji. Gradonačelnik Smiljko Kostić je rekao pre dva dana da ne očekuje probleme u funkcionisanju lokalne vlasti bez obzira na to što NS nema većinu u parlamentu, jer će u njegovom timu raditi profesionalci iz raznih stranaka.

Bivši ministar Šabić kaže da komplikovane situacije u lokalnim skupštinama mogu biti i stimulans koji će stranke terati na saradnju i kompromise i traženje rešenja koja su prvenstveno u interesu građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: