Naslovna strana

Click Here!

Saopštenje grupe nevladinih organizacija

Vlasti izgnorišu zahteve za vladavinom prava

Nekoliko nevladinih organizacija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra 2002. organizuje mirovnu akciju na Trgu republike u Beogradu s početkom u 15 časova. Akcija se kasnije nastavlja mirovnom šetnjom do Savezne skupštine, gde će se članovi i članice AKUD "Branko Krsmanović" izvesti performans u režiji Gorana Cvetkovića.

Istovremeno, građanke i građani koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava naglašavaju da više ne žele da budu taoci besprincipijelne politike, zahtevajući da se ispune zahtevi, bez kojih Srbija nema budućnosti.

“Nove vlasti, nakon smene prethodnog režima oktobra 2000. godine, nisu ispunile nade koje su se u njih polagale'', kaže se u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija: Žene u crnom, Jugoslovenskog komiteta pravnika i Društva studenata i studentkinja filozofije “Filonus”.

''Nove vlasti nisu donele zakon o lustraciji, nije obezbeđeno učešće radnika u privatizaciji preduzeća, nije izmenjen zakon o univerzitetu, nije donet zakon o ombudsmanu ni zakon o nevladinim organizacijama… Pored toga, nije obezbeđeno pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, nema civilne kontrole vojske i policije, ugrožen je sekularni karakter, između ostalog, uvođenjem veronauke u škole, pravo na različitost nije ni u principu zagarantovano i ne kažnjava se govor mržnje”, kaže se u saopštenju.

“A da se i ne govori o pravu na život bez nasilja nad ženama i decom u porodici ili o saradnji sa Haškim tribunalom, umesto čega pojedini delovi vlasti štite osumnjičene za ratne zločine”, naglašavaju nevladine organizacije.

''Nosioci vlasti ignorisali su sve pomenute zahteve, bez kojih teško da može biti reči o državi u kojoj se štite i poštuju osnovna ljudska prava i koja ima šanse da krene putem prosperiteta i demokratije'', zaključuje se u saopštenju.

SADRŽAJ:

Razvoj pravnih normi

Pregled stanja ljudskih prava u Srbiji

Okrugli sto povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Puno rada za ljudska prava

Malo učinjeno na promeni odnosa prema zločinima

Vlasti ignorišu zahteve za vladavinom prava

Nagrađen sudija Milivoj Despot

Opšta deklaracija UN o ljudskim pravima

Pregled međunarodnih dokumenata usvojenih pod okriljem UN

   

   

Specijal: Međunarodni dan ljudskih prava


© 2002, B92