Izveštaji kandidata uvreda za razum

Info

Izvor: Beta

Utorak, 13.07.2004.

18:05

Default images

Skoro svi izveštaji predsedničkih kandidata o prikupljenom i utrošenom novcu za kampanju jesu formalno neispravni.

Neki od njih su uvreda za zdrav razum, izjavio je za Betu Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Prema Nenadićevim rečima, izveštaji pokazuju "koliko je Srbija nisko pala u poštovanju zakona i institucija". Samo nekoliko predlagača kandidata je ispoštovalo čak i jednostavnu formu izveštaja o prikupljenim sredstvima, dok mnogi od izveštaja ukazuju na to da nisu poštovane odredbe zakona o finansiranju, bilo prilikom prikupljanja, bilo trošenja sredstava, rekao je izvršni direktor Transparentnosti Srbija.

Nenadić je ocenio da se na osnovu jednostavnog uvida može sa sigurnošću reći da su mnogi predlagači prekršili više odredaba zakona Prema Zakonu o finansiranju stranaka, predlagač koji ne podnose izveštaj u skladu sa odredbama, a to je slučaj sa većinom izveštaja, kažnjava se novčanom kaznom od 200.000 do milion dinara, a odgovorno lice 10.000 do 50.000 dinara.

U RIK-u je Beti rečeno da će naknadno odlučiti da li će angazovati revizore ili će komisija razmatrati izveštaje. Od 15 izveštaja, samo u pet se poklapa iznos prikupljenih i potrošenih sredstava.

Prema Nenadićevim rečima, formalno ispravni su samo izveštaji o troškovima kampanje Ivice Dačića, Branislava Ivkovića i Tomislava Nikolića. Grupa građana, predlagač kandidata Bogoljuba Karića, bavila se, prema Nenadićevim rečima, inoviranjem obrasca na kome se podnosi izvestaj i proširili su rubriku prihodi od imovine političkih stranke, dodavši "i kandidata". Izveštaj je i formalno neispravan, jer su prihodi od imovine kandidata prikazani u rashodima, pa su ukupni prihodi devet, a rashodi 51 milion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: