Srpski cirkus "Medrano"

Info

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2004.

13:10

Default images

U ponedeljak, izborni štab Demokratske stranke Srbije, odnosno njegov šef Dejan Mihajlov, na konferenciji za štampu teško je optužio Borisa Tadića i Zorana Živkovića tražeći od njih da saopšte ime ubice Đinđića - nije doslovce rečeno da su njih dvojica krili identitet ubice, ali se to lako iz saopštenja moglo zaključiti.

Navodi DSS-a izazvali su pravu poplavu teških reči i kontraoptužbi od prozvanih i ne samo od njih, ali da krenemo redom, kako je sve počelo.
- Čovek iz tadašnjeg vrha vlasti rekao mi je da su Zorana Đinđića ubili njegovi, jer nisu hteli da rade, a funkcioner koji mi je to rekao, u ti vreme je bio ministar - rekla je doslovce Mila Đinđić, majka ubijenog premijera, za nedeljnik "Evropa" od 13. maja.

Pre tri dana, dnevni list "Blic" preneo je ovakvu njenu izjavu: - - - Iza napada na moju ćerku Gordanu ne stoje oni koji su joj pretili telefonom, to su ljudi koji se prepoznaju u mojoj izjavi datoj "Evropi". Sada se taj, kome gori pod nogama, prepoznao i napada. Možete da pretpostavite isto kao i ja o kome se radi, o ljudima iz vlasti.

Prekjuče, gospođa Đinđić je preko svog advokata energično demantovala da je ovom listu dala bilo kakvu izjavu i ocenila da su navodi u tekstu "gluposti kojima neko želi da ruinira DS i da je sramno što prave cirkus od smrti mog sina".

Posle svega, neke činjenice su ostale nerazjašnjene, a na nekoliko pitanja još nema odgovora. Pre svega, to je činjenica da je "Evropa" izjavu Mile Đinđić prenela pre pet dana, a Mihajlov je tek u ponedeljak izašao sa saopštenjem. Takođe, ostaje nejasno da li se DSS pozvao na "Evropu" ili na demantovanu izjavu koju je objavio "Blic", a koja je preneta istog dana kad je održana konferencija za novinare u Koštuničinoj stranci.

Nije jasno, a Mihajlov to ne navodi, odakle njegovoj stranci informacija da baš Živković i Tadić znaju ime ubice. Potpuno zamešateljstvo u celu priču unela je majka premijera koja preko svog advokata demantuje da je "Blicu" rekla da joj je "jedan ministar iz bivše vlade rekao da zna ko je ubio njenog sina", a praktično identičnoj izjavi datoj "Evropi" nije osporila autentičnost. A kao da ni to nije bilo dovoljno, šlag na tortu stavilo je uredništvo "Blica" koje tvrdi da je izjavu Mile Đinđić prenelo od reči do reči.

Sve u svemu, niko ništa nije dokazao, ni da li je DSS u pravu kad optužuje, ni da li Tadić i Živković zaista znaju ime ubice, a biće da je Mila Đinđić (taman i da to nije izjavila) jedina u pravu - od svega je napravljen neviđeni cirkus. Pored toga, dva pitanja ostala su nerazjašnjena - treba li DSS da ispituje, ili to treba da rade policija i sud, i da li je u političke svrhe zloupotrebljena lična nesreća premijerove majke.

- Sigurno je da su u pitanju velike političke igre, a žrtve su Đinđićeva porodica i, možda će to zvučati nelogično - Boris Tadić - rekao nam je Milan Nikolić, politički analitičar.

Prema njegovom muišljenju, dva su ključna pitanja u celoj priči - jedni se plaše da će u zatvor, a drugi da će izgubiti izbore i odatle i iskorak DSS iz "legalističke" pozicije, odnosno bavljenje stvarima koje su posao suda.

- Malo je neobično da DSS proziva Tadića koji u vreme atentata uopšte nije bio u vrhu stranke, a ni za Živkovića se ne zna da li zaista poseduje informaciju o imenu ubice. Mislim da je cilj bacanje senke na celu Demokratsku stranku, a time i na predsedničkog kandidata Tadića, i zbog toga mislim da je i on žrtva. S druge strane, ima ozbiljnih indicija da su Jovanović, Popović, Janjušević i Milić na neki način upleteni u ubistvo , o tome govori i prekid kontakata Ružice Đinđić s njima.

Upravo oni pokušavaju da javnosti bacaju prašinu u oči i da se zaštite preko porodice Đinđić - smatra Nikolić. On dodaje i da predstavnici "i jedne i druge strane" zaboravljaju koliko je narodu dosta svega i koliko teško živi i da iz svega jedinu korist mogu da izvuku radikali i njihov kandidat Tomislav Nikolić, za kojega će iz inata glasati i oni koji ga ne podržavaju.

On takođe ocenjuje da je od cele priče napravljen cirkus, s tim što je stvar i ozbiljnija, imajući u vidu fizički napad na Đinđićevu sestru. Za izjavu, pa demanti majke pokojnog premijera, Nikolić smatra da je sasvim ljudska - žena se jednostavno uplašila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: