Predsednik ništa neće zaraditi

Info

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2004.

13:08

Default images

Pobednik predstojećih predsedničkih izbora može da dobije najviše oko 700.000 evra iz budžeta Republike Srbije, a ne dva miliona kako je ranije spekulisano. Ovo proizilazi iz tumačenja Zakona o izboru narodnih poslanika koji ovo pitanje reguliše. Kandidati mogu da pokriju troškove iz privatnih izvora u iznosu koji je ograničen na 650.000 evra.

Naime, iz budžeta je za predsedničke izbore izdvojeno oko 227 miliona dinara, od čega će se 45 miliona podeliti na troškove kampanja svih kandidata koji budu učestvovali.

Miloš Todorović iz CeSID za „Blic“ objašnjava da od preostalih 175 miliona pobedniku na predsedničkim izborima može da pripadne samo onaj iznos koji je preko iznosa koji je dobio na početku kao i svi kandidati, potrošio u kampanji, a ne da na tome i zaradi.

- Svi kandidati moraće posle izbora da dostave i pravdaju novac koji su dobili. Ono što ne bude utrošeno vraća se u budžet. Isti je slučaj i sa pobednikom. Poznato je da glavni pretendenti utroše daleko više od onog što se dodeli kandidatima, pa preostali deo koji prikupe iz privatnih izvora, a koji ne može da pređe 650.000 evra mogu da namire posle pobede na izborima - objašnjava Todorović.

On navodi da je problem u činjenici da je obim sredstava za kampanju predviđen Zakonom o izboru narodnih poslanika.

- Ovih osamdeset odsto previđeno je da se deli na parlamentarne stranke, pa je sada problem u tumačenju kako se to deli kada je reč o predsedničkim izborima. Jedno tumačenje je da sve pripada pobedniku, dok prema drugom predsednik i njegova stranka mogu da namire samo sredstva utrošena u kampanja. Konačan stav moraće da da Skupština Srbije - zaključuje on.

On objašnjava da država ta sredstva pokriva kako bi predsednike učinila nezavisnim od njihovih finasijera u kampanji.

- Cilj je da predsednik bude nezavisan u svom radu. Stranka može da prebaci ta sredstva u redovne prihode, ali može i da ako neko od finasijera zatraži uslogu vrati ranije primljen novac - objašnjava Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: