Kandidati dele 640.000 evra

Info

Izvor: Blic

Ponedeljak, 17.05.2004.

12:19

Default images

Iako je kontrola trošenja budžetskih sredstava predviđenih za troškove kampanje predsedničkih kandidata regulisana Zakonom o finansiranju političkih stranaka, izvršni direktor „Transparentnost Srbija“ Nemanja Nenadić kaže za „Blic“ da mogućnost zloupotrebe tih sredstava ipak postoji.

Da li je kandidatura za predsednika u Srbiji i dalje unosan posao? Zakonom je predviđeno da na izborima kandidati za predsednika Srbije ravnopravno podele oko 640.000 evra, izdvojenih iz budžeta za potrebe njihovih promocija. Kandidati su dužni da sve troškove opravdaju odgovarajućom dokumentacijom, a neutrošena sredstva vrate u budžet.

Fiktivni ugovori

Nenadić kaže da je dobijena sredstva moguće zloupotrebiti kroz fiktivne ugovore i fakture, gde obim i cena prijavljenih usluga koje neko preduzeće obavlja za potrebe kampanje ne odgovaraju stvarnosti.

- Ozbiljni kandidati neće imati dileme jer će im ta sredstva biti potrebna i sigurno će ih utrošiti u kampanji. Postoji, međutim, sumnja da su se neki kandidati koji nemaju realne šanse kandidovali iz koristoljublja. U tom smislu, jedna od glavnih manjkavosti Zakona o finansiranju političkih stranaka je nepostojanje cenzusa, odnosno procenta glasova koje kandidat mora da osvoji da bi dobio sredstva za kampanju iz budžeta - kaže Nenadić i dodaje da kontrolu poslovanja preduzeća koja vrše usluge u kampanji obavljaju isti organi koji kontrolišu i redovno poslovanje preduzeća. On ističe da zakon nije striktno odredio koji sve troškovi spadaju u troškove kampanje.

Portparol CeSID Marko Blagojević kaže da je novim zakonom mogućnost zloupotrebe sredstava za kampanju „svedena na minimum“.

- Prvi put od kada se održavaju izbori u Srbiji kandidati su dužni da u izveštaju opravdaju trošenje sredstava, a ne kao do sada - odštampaju sto plakata, a ostatak novca stave u džep - kaže Blagojević.

Problem kontrole

Vladimir Goati, iz „Transparentnost Srbija“, nedavno je napomenuo da će najveći problem novog Zakona o finansiranju političkih stranaka biti pitanje sposobnosti i opremljenosti RIK i nadležnog skupštinskog odbora da kontrolišu primenu zakona.

Dejan Vukelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: