Kandidati na internetu

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2004.

10:53

Default images

Kandidati za predsednika Srbije, tačnije njihovi izborni štabovi, počinju da shvataju važnost interneta kao medija koji im, u ovom trenutku, možda ne može doneti stotine hiljada novih glasova, ali može pomoći u izgradnji imidža političara koji su u korak s vremenom. Ne zaboravimo, takođe, da su ovo prvi izbori na kojima će moći da glasa i dijaspora, zbog čega važnost interneta dodatno raste.

Srbija bez predsednika i na webu

Web prezentacija predsednika Republike Srbije ne postoji. Široj javnosti uveliko je poznata stranica Vlade Srbije (www.srbija.sr.gov.yu), koja je ovih dana redizajnirana, pri čemu je (ponovo) uklonjen specijal o ubistvu premijera Zorana Đinđića. Za vreme Nataše Mićić web stranica Skupštine Srbije uglavnom je prikazivala „grešku 404” (Error 404--Not Found), ali poslednjih meseci adresa http://www.parlament.sr.gov.yu funkcioniše, uglavnom, bez problema. Institucija koja je u Srbiji već duže vreme u VD. stanju – predsednik Srbije – na internetu nema čak ni takvo, privremeno, prisustvo: adresa www.predsednik.sr.gov.yu nije u funkciji. Za razliku od, na primer, predsednika državne zajednice koji ima prezentaciju na adresi www.predsednik.gov.yu ili predsednika Crne Gore, sa stranicom www.predsjednik.cg.yu. Bizar: prezentacija Miloševićevih vlada još postoji (nije ažurirana, ali nije ni ukinuta) i na njoj kao predsednik Srbije figurira - Milan Milutinović. Uveriti se na www.srbija-info.yu/cinjenice/predsednik.html.

Maršićanin i Tadić

Stručnjaci za odnose sa javnošću predsedničkog kandidata Dragana Maršićanina upotrebili su oproban trik – adresa sa prezentacijom „vladinog kandidata” glasi www.predsednik.org.yu. Ukoliko, dakle, građanin/građanka koji u potrazi za izbornim informacijama na internetu ukuca u neki od pretraživača „predsednik”, Maršićaninova adresa biće među prvima. Stranica ima čirilićnu i latiničnu verziju, ali ne i na engleskom. Stranica obiluje vestima o aktivnostima ovog kandidata, ima foto-galeriju, kalendar aktivnosti (kada će koje mesto biti posećeno) i zvaničnu biografiju. Kontakt s Maršićaninom, ili njegovim PR službenicima, može se uspostaviti putem date ulične adrese (u pitanju je, valjda, sedište izbornog štaba), telefona, a data je i e-mail adresa kandidata. Pažnja: kada se klikne na baner sa sloganom kampanje pojaviće se pop-up prozor sa, u flashu, urađenim kratkim spotom.

U ovim trenucima lična prezentacija kandidata Borisa Tadića je u izradi („under construction”), na adresi www.boristadic.org. Dok se taj posao ne obavi tu je prezentacija Tadićeve Demokratske stranke www.ds.org.yu na kojoj je centralna sekcija „Vesti” u potpunosti posvećena aktivnostima ovog predsedničkog kandidata. Svaka vest je podložna komentarisanju, ali stiče se utisak da moderator ima „stroge” principe za objavljivanje. Postoji i opcija pretrage vesti (na linku „Arhiva”), ali nije navedeno za kojii vremenski period je moguće izvršiti. Na naslovnoj strani je i zanimljiv link „Učestvujte”. U pitanju je poziv građanima da daju svoje predloge za akcije DS u predsedničkoj kampanji. Pojedini predlozi su postavljeni na stranici, sa e-mail adresom predlagača. Kontakt s Borisom Tadićem moguće je ostvariti putem zvanične e-mail adrese, ali nije vidljivo da li pokušaj takve komunikacija zaista daje rezultate (nema foruma na kojem Tadić odgovara na pitanja građana).

Nikolić i Karić

Predsednički kandidat radikala Tomislav Nikolić nema posebnu prezentaciju, već se publika o njegovom programu, aktivnostima i planovima može informisati na stranačkoj stranici www.srs.org.yu. Tu je i „pismo podrške dr Vojislava Šešelja”, kao i Nikolićeva biografija. Radikali se u poslednje vreme u javnosti ograđuju od ideje „Velike Srbije”, ali link s takvim naslovom postoji na njihovoj web stranici. Kada kliknete na „Veliku Srbiju”, umesto očekivanih granica ili barem planova za njihovo širenje, dobićete jedino što je izgleda od te ideje ostalo: knjige Vojislava Šešelja „u zlatotisku”.

Prezentaciju ima i predsednički kandidat grupe građana Bogoljub Karić. U pitanju je stranica www.bogoljubkaric.com čijoj izradi je, po svemu sudeći, posvećeno dosta pažnje, vremena i novca. Ambiciozno su urađene sekcije: „najvažnije vesti”, „presscliping” (jedna reč), „istraživanja”, „foto-galerija”, „video materijal”, „inicijative”, „kampanja”, „biografija”. Samo nabrajanje opcija, kao i činjenica da stranica ima svoju englesku verziju, govori o Karićevoj svesti u kojoj meri je internet važan za imidž koji o sebi želi da stvori.

Dačić itd.

Ličnu stranicu, u preovlađujućim tonovima crvene boje, ima i kandidat socijalista Ivica Dačić. Na adresi www.ivicadacic.com postavljene su vesti o kandidatu, foto-galerija, biografija, dok je stranica do koje vodi link „Program” – u izradi. Postavljen je i forum sa opcijom „Pitajte Dačića”, a istaknuto mesto ima – časovnik (koji regularno pokazuje vreme). Engleska stranica je u izradi.

Predsedničke kandidate Branislava Ivkovića, Borislava Pelevića i Vladana Batića možete upoznati na stranicama njihovih stranaka. Kandidat stranke Jedinstvena Srbija Ljiljana Aranđelović i Stranke državljana Srbije Dragan Đorđević (u ovom trenutku) nemaju svoje internet prezentacije.

Nikola Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: