Potpisan koalicioni sporazum o novoj Vladi Srbije

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2004.

11:37

Default images

Demokratska stranka Srbije, G17 Plus i Nova Srbija potpisali su u četvrtak koalicioni sporazum o novoj Vladi Srbije, dok bi Srpski pokret obnove to trebalo da učini u petak, rekao je lider DSS-a Vojislav Koštunica. Sporazum sadrži program i strukturu vlade, rekao je Koštunica, nakon jednočasovnog sastanka sa liderima G17 plus i koalicije SPO-Nova Srbija. Iako nije isključio mogućnost novih sastanaka, Koštunica očekuje da će do kraja sledeće sedmice biti formirana vlada: “Primakli smo se kraju tog posla, na osnovu svega ovoga i posle sutrašnje odluke SPO-a, na osnovu prethodnih konsultacija koje sam imao sa predsednikom Skupštine i v.d. predsednika Republike, gospodinom Maršićaninom, uveren sam da ću moći da izađem u javnost, sa mandatom od njega dobijenim i sa izjavom o tome da smo obezbedili skupštinsku većinu”, kazao je Koštunica.

Prema rečima lidera DSS-a, sva pitanja oko podele resora su rešena, a kadrovska rešenja tek treba da se preciziraju, pošto za svako mesto ima više kandidata. Na pitanje da li su bili sporni zahtevi SPO za dobijanje mesta u ministarstvu policije i Bezbedonosno-informativnoj agenciji, Koštunica je odgovorio da su bili sporni "pojedini elementi u definisanju samog programa" buduće vlade. “Ja vam neću reći ni jedan resor i ni jednu stranku koja je dobila bilo koji resor. To je moj stav i toga sam se držao od početka. Ni jedno ime nisam izneo, nisam izneo ni strukuturu vlade, kako će izgledati. To je nešto što ću učiniti, ako sve bude u redu, a uveren sam da će biti posle ove sutrašnje odluke SPO-a, to ću učiniti u skupštini”.

Prema informacijama kojima raspolaže B92, Srpskom pokretu obnove ponuđeno je Ministarstvo za dijasporu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo trgovine i turizma. Saznaje se takođe da je u raspodeli resora Nova Srbija dobila Ministarstvo građevina i Ministarstvo za saobraćaj i tekomunikacije. Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković u izjavi za B92 nije rekao koja mesta, od onih koja je tražila, ta stranka nije dobila: “Ja sam juče od koalicionih partnera zatražio da SPO bude uvažen onako kako zaista mora biti uvažen, ili da u protivnom mi danas dostave ono što oni misle da pripada SPO-u, a onda ću ja sa time da upoznam nadležni organ stranke, Predsedništvo i poslanički klub, jasno ću im reći: ovo nije ono što sam ja tražio, ovo je ono što su drugi hteli, pa vi sad odlučite. Dakle, na isti način na koji sam bio protiv ulaska u ovu vladu, a Glavni odbor je odlučio da uđemo u ovu vladu, ja sada organima stranke prepuštam da sutra donesu odluku i o ovom koalicionom sporazumu”

Član Predsedništva SPO-a Vojislav Mihajlović izjavio je agenciji SRNA da će ta stranka verovatno potpisati koalicioni sporazum.  Mihajlović je ocenio da je to "samo formalnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: