Montgomeri u “Javnoj tajni”

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2004.

08:56

Default images

Sjedinjene Američke Države neće automatski ukinuti pomoć Srbiji ako nova Vlada Srbije bude izabrana glasovima poslanika Socijalističke partije Srbije, izjavio je u intervjuu za B92 ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri, demantujući nagađanja da ga Vašington pre isteka mandata povlači sa mesta ambasadora. Montgomeri, koji krajem meseca odlazi u penziju, kaže da je Srbiji potrebna Vlada spremna da donosi teške odluke u vezi s Haškim tribunalom i ekonomskim reformama i da nije uveren da bi nova Vlada mogla to da radi ako je budu podržavali socijalisti. “Mislim da nijedna organizacija ili država ne bi automatski ukinula pomoć Srbiji zbog podrške socijalista, ali pitanje je kakve će odluke ta vlada moći da donosi, a te odluke ili nedostatak odluka odrediće nivo naše pomoći“, rekao je Montgomeri.

Prvi test za novu Vladu biće 31. mart, kada državni sekretar SAD treba da potvrdi da se vlasti u Beogradu pridržavaju Dejtonskog sporazuma, da poštuju ljudska prava i sarađuju s Haškim tribunalom, a kao jedan od uslova ove godine se pominje i izručenje Ratka Mladića. Montgomeri, ipak, veruje da će Beograd nastaviti da dobija pomoć SAD, iako glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte tvrdi da su i Mladić i Radovan Karadžić u Srbiji. 

Intervju s Montgomerijem biće emitovan na TV B92 u četvrtak u emisiji „Javna tajna“ u kojoj će, povodom odlaska ambasadora SAD, biti reči o tome koliko je Vašington uticao na odluke Beograda. Gosti u studiju biće Milan St. Protić i Stojan Cerović.

Emisija je otvorena za pitanja i komentare, koje treba slati uobičajeno, preko donjeg linka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: