Montgomeri: nema automatskog ukidanja pomoći vladi sa podrškom SPS-a

Info

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2004.

17:16

Default images
Sjedinjene Američke Države neće automatski ukinuti pomoć Srbiji, ako nova vlada bude izabrana glasovima socijalističkih poslanika. To je u intervjuu za B92 izjavio američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri, demantujući spekulacije da ga Vašington pre isteka mandata povlači s mesta ambasadora.

Ambasador Montgomeri, koji krajem meseca odlazi u penziju, kaže da je Srbiji potrebna vlada spremna da donosi teške odluke u vezi s Haškim tribunalom i ekonomskim reformama. Montgomeri nije uveren da bi nova vlada mogla to da radi ako je budu podržavali socijalisti: „Mislim, međutim, da nijedna organizacija ili država ne bi automatski ukinula pomoć Srbiji zbog podrške socijalista. Ali, pitanje je kakve će odluke ta vlada moći da donosi, a te odluke ili nedostatak odluka odrediće nivo naše buduće pomoći“, kazao je Montgomeri.

Prvi test za novu vladu biće 31. mart, kada američki državni sekretar treba da potvrdi da se vlasti u Beogradu pridržavaju Dejtonskog sporazuma, da poštuju ljudska prava i sarađuju s Haškim tribunalom. Kao jedan od uslova, ove godine pominje se i izručenje Ratka Mladića. Montgomeri, ipak, veruje da će Beograd i ove godine nastaviti da dobija američku pomoć, iako glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte tvrdi da su i Mladić i Radovan Karadžić u Srbiji. 

Intervju s Vilijamom Montgomerijem biće emitovan na TV B92 u četvrtak u emisiji „Javna tajna“ u kojoj će se, povodom odlaska uticajnog američkog ambasadora, govoriti o tome koliko je Vašington uticao na odluke Beograda. Gosti u studiju biće Milan St. Protić i Stojan Cerović.

Emisija je otvorena za pitanja i komentare, koje treba poslati preko donjeg linka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: