Izostala kampanja civilnog sektora

Info

Izvor: Danas

Četvrtak, 18.12.2003.

01:06

Default images

Centar za slobodne izbore i demokratiju jedina je nevladina organizacija koja prati sve izborne procese u Srbiji. Regionalna kancelarija u Leskovcu aktivno se priprema za predstojeće parlamentarne izbore i, kako kažu, već je oformila ekipe posmatrača.

- Bilo je mnogo lakše da se kontaktiraju posmatrači jer od prethodih izbora nije prošlo ni mesec dana tako da su ljudi već bili upućeni na kancelariju - kaže Milorad Mladenović koordinator CESID za Jablanički okrug.
Ukupno 437 posmatrača će kontrolisati sam proces izbora na teritoriji Jablaničkog okruga, što će pokriti skoro sva biračka mesta u regionu, a kako kaže Mladenović jedini problemi su mogući po obodnim delovima većih opština, odnosno selima i planinskim mestima, gde će prisutnost posmatrača CESID zavisiti od vremenskih uslova.

- Izbori su jednokružni, osim na biračkim mestima gde je moguće ponavljanje glasanja zbog nepravilnosti, a ukoliko birački odbori odrade posao kako valja ne bi trebalo da ih bude - kaže Mladenović, ali očekuje da će političke stranke koristiti svaku grešku na biračkim mestima da bi poništavale glasanje tamo gde im rezultati ne odgovaraju.

- To je pravilo i ako se ponove greške sa prethodnih izbora, biće puno ponavljanja - ističe Mladenović. U CESID se ne bave procenama izlaznosti, ali očekuju da će oko 60 odsto birača izaći na birališta jer je mnogo lakše animirati građane za parlamentarne izbore kada su "sve stranke u punom pogonu". - Razlika u odnosu na prethodne izbore je što su apsolutno sve političke opcije zainteresovane za ove i maltene sve učestvuju na njima - objašnjava Mladenović.

CESID kao i na svim prethodnim izborima učestvuje u animiranju birača da glasaju kroz edukativni program i spotove koji služe da ljude upute kako se ponašati na biračkom mestu, zašto je važno glasati i ispoštovati prodceduru glasanja. Mladenović smatra da su na prethodnim i ovim izborima osetno opale aktivnosti nevladinih organizacija u animiranju građana da izlaze na izbore.

- Ako se uzme da su Otpor, CESID i G17 Plus bile vodeće organzacije na nacionalnom nivou za propagiranje izbora pre 5. oktobra, a da je samo Cesid ostao i dalje u civilnom sektoru, onda ne čudi mnogo manje učešće NVO u kampanji - kaže Mladenović.

- Imam blagi osećaj da će se ova pasivnost nevladinih organizacija sutradan njima obiti o glavu, naročito ako na scenu stupe političke opcije koje ne razumeju potrebu za postojanjem civilnog društva i njegovim učešćem u društvenom životu - ocenjuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: