Još dve nedelje

Info

Izvor: Politika

Nedelja, 14.12.2003.

23:40

Default images

Predizborna kampanja ušla je u završnu fazu. Republička izborna komisija utvrdila je juče konačni spisak stranaka i koalicija koje će se za tačno dve nedelje naći pred građanima Srbije. Do tada će zahuktali stranački karavani nastaviti da krstare Srbijom, koristeći sve raspoloživo "oružje", kojim bi trebalo da zadobiju što veću podršku birača. Od uličnih plakata i bilborda na svakoj važnijoj raskrsnici, preko obilazaka gradova i neposrednih kontakata sa građanima, do plaćenih reklama i televizijskih termina i, naravno, neizbežnih duela "oči u oči" pred tv kamerama.

Tadić: Niko ne može da poništi učinak DS. – Nosilac izborne liste Demokratske stranke na predstojećim parlamentarnim izborima Boris Tadić rekao je juče da niko ne može da poništi učinak DS-a i da je izuzetno zadovoljan učinkom gradskih vlasti u Beogradu. Tadić je oko podneva posetio štandove Izbornog štaba DS u Knez-Mihailovoj ulici i, odgovarajući na pitanja građana glavnog grada, najavio da će problemima prestonice biti posvećivana posebna pažnja.


On je, povodom poruke koju je uputio predsedniku DSS Vojislavu Koštunici, da treba onemogućiti izbijanje sukoba unutar stranaka demokratske orijentacije, istakao da će najjače političke stranke "kad-tad sesti oko jednog stola".

Inače, Tadić je juče još obišao Mokroluški čvor na autoputu Beograd – Niš, štand DS-a ispred hotela "Srbija" i Skupštinu opštinu Voždovac, gde je održana tribina.

Labus: Hitno razrešiti "šećernu aferu". – Predsednik G17 plus Miroljub Labus rekao je u Rumi da će, ukoliko postane premijer, tražiti od policije da se rasvetli "šećerna afera" jer je policija nije rešila iako je taj zadatak dobila još u oktobru prošle godine. Labus je okupljenim građanima rekao da će policija morati "da aferu reši što pre", jer od toga zavisi kada će Srbija ponovo dobiti privilegiju da izvozi šećer. Kako je naglasio, Evropska unija poseduje sve informacije oko ove afere ali očekuje od vlade Srbiji da te činjenice javno iznese. "Nema prikrivanja istine i svima treba reći šta je ko uradio, imenom i prezimenom. Nama ne veruju da je ono što proizvodimo zaista naše. Svet nam ponovo mora verovati", rekao je Labus i upozorio da niko neće ulagati u Srbiju ako postoji korupcija i ako sudovi ne rade svoj posao, te da to nije ključno samo sa pravnog već i sa ekonomskog aspekta.

Labus je, inače, juče obišao i Erdevik, Šid i Sremsku Mitrovicu.

SRS nudi građanima ugovor u 20 tačaka. – Čelnici Srpske radikalne stranke juče su u Kragujevcu predstavili svoj program koji nude građanima Srbije ako osvoje vlast na parlamentarnim izborima, 28. decembra. Govoreći o programu SRS koji sadrži 20 tačaka, Gordana Pop Lazić je naglasila da ta stranka nudi radikalno bolje u svim segmentima. Prvi put na ovaj način komuniciramo sa građanima nudeći im ugovor. Ona je i podsetila da su radikali protiv federalizacije Srbije i secesije Kosova i Metohije.

Mihajlović: Nismo za razdvajanje Srbije i Crne Gore. – Lider Liberala Srbije Dušan Mihajlović rekao je juče u Gornjem Milanovcu da njegova stranka nije za razdvajanje zajedničke države Srbije i Crne Gore. – Iako smo rekli "Srbija Srbijancima", to ne znači da Srbija i Crna Gora ne treba da ostvare zajednički interes, a to je moderna evropska država – rekao je Mihajlović.

Mihajlović je u okviru predizborne kampanje u Gornjem Milanovcu obišao izložbu 7. Bijenala minijature i gostovao na lokalnoj televiziji, a potom je posetio Ovčar Banju i Kraljevo. On je još jednom ponovio da neće isporučiti generale Lukića i Lazarevića Haškom tribunalu.

U Vršcu osveštane prostorije DHSS. – Nosilac izborne liste "Samostalna Srbija" Vladan Batić prisustvovao je juče otvaranju i osveštavanju prostorija opštinskog odbora DHSS u Vršcu.

Batić je u pratnji pet kandidata za poslanike te liste iz Vršca i ostalih članova opštinskog odbora DHSS-a prošetao Gradskim trgom do zelene i buvlje pijace gde su razgovarali sa prolaznicima i prodavcima o aktuelnim problemima.

Delegacija liste "Samostalna Srbija" posetila je sedište Zajednice Rumuna u Srbiji, kao i Dom penzionera.

Miting SPS u Pirotu. – Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će socijalisti po dolasku na vlast "prvo sprečiti one koji su do sada bili na vlasti da pobegnu iz zemlje". Dačić je na predizbornom mitingu ispred prostorija ove stranke u Pirotu pred oko više od stotinu pristalica, rekao "da je dosadašnja vlast pala na ispitu i treba da ode u političku istoriju".

Konvencija koalicije Zajedno za toleranciju. – Predizborna konvencija koalicije "Zajedno za toleranciju – Čanak-Kasa-Ljajić" održana je juče u Domu sindikata u Beogradu. Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da će ta koalicija preći izborni cenzus, i optužio takozvane velike partije u Srbiji da svojim nastupom "guraju Srbiju udesno". "Dobro je za Srbiju da takvi odu u opoziciju i da ne pređu cenzus, jer su manjine koristili samo za izbore", kazao je Ljajić i pozvao Rome u Srbiji da glasaju za tu izbornu koaliciju.

Koalicija za narodno jedinstvo o Kosovu: – Lider Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević rekao je juče obilazeći Novi Pazar da se pitanje Kosova i Metohije mora rešavati diplomatskim putem. "Ovaj problem mora se posmatrati u svetlu rezolucije 1244", rekao je Pelević na predizbornom skupu koalicije "Za narodno jedinstvo– Pelević-Rističević".

Reformisti: Preći ćemo cenzus. – Nosilac izborne liste "Reformisti Vojvodine-Srbije – socijaldemokratske partije" Miodrag Isakov izjavio je juče da veruje da će ta lista na parlamentarnim izborima ispuniti potreban cenzus od pet odsto. Iako istraživanjima pojedinih agencije javnog mnjenja ne treba verovati, poslednja istraživanja koja pokazuju da se našoj listi daje 3,16 posto pokazuju da je to dobar start s ozbirom na to da je lista tek počela kampanju, rekao je Isakov novinarima na druženju na brodu "Sirona", od Beograda do Novog Sada.

"Otpor": Nada da će ući u parlament. – Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i kandidat za poslanika na listi "Otpora" Zoran Ivošević izjavio je juče u Pirotu da se nada da će ova stranka posle izbora 28. decembra ući u parlament.

SNS: Program prema potrebama ljudi. – Jedan od lidera koalicije "Socijalistička narodna stranka – Narodni blok Nebojša Pavković" Branislav Ivković izjavio je u Vrnjačkoj Banji da ta koalicija svoj program zasniva na "potrebama i očekivanjima građana".

Drašković i Ilić o oporavku Sartida. – Lideri Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije Vuk Drašković i Velimir Ilić izložili su juče u Smederevu svoj plan oporavka železare "Sartid". U saopštenju izbornog štaba SPO-a i NS- a navodi se da su njih dvojica govorili i o načinu na koji Srbija treba da zadrži u svom sastavu Kosovo i Metohiju.

Borović: Za nezavisno sudstvo. – Jedan od nosilaca izborne liste "Odbrana i pravda" Borivoje Borović založio se juče za slobodno sudstvo u Srbiji "oslobođeno pritiska izvršne vlasti". U stranačkom saopštenju navodi se da je Borović, govoreći na savetovanju sudija na Kopaoniku, obećao da će se u republičkom parlamentu zalagati za poboljšanje materijalnog i drugog položaja sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: