Službenim autom po glas naroda

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2003.

22:18

Default images

U stranačkim kampanjama pred predstojeće parlamentarne izbore učestvuje više od polovine članova Vlade Srbije, sva tri predstavnika Srbije u Savetu ministara državne zajednice, kao i predstavnici vojvođanskog parlamenta i vlade Beograda. Nameće se pitanje u kom obimu svako od njih prilikom javnih nastupa za stranačku promociju koristi povlastice državne funkcije, službena vozila, prostorije ili rezultate rada i kampanje ministarstava ili Vlade.

Advokat Slobodan Beljanski smatra da svako korišćenje ministarske funkcije za stranačku promociju, posebno u vreme izborne kampanje, predstavlja zloupotrebu položaja. Kako kaže, takvih „zloupotreba u toku postojeće kampanje ima dosta i one su prilično uočljive“.

- Zloupotrebe državnih funkcija su otvaranje zgrade suda u Obrenovcu, izjave resornih ministara ili članova Vlade Srbije ili državne zajednice Srbije i Crne Gore o novim akcijama policije ili o rešavanju statusa Kosova. Ministri ili potpredsednici Vlade koji su uključeni u predizbornu kampanju kao nosioci izbornih lista ili predsednici stranaka morali bi da se uzdrže od takvih izjava ili manifestacija koje dovode u direktnu vezu stranačke funkcije sa ministarskim funkcijama sve dok kampanja traje - smatra Beljanski, ističući da državnim funkcionerima to „nalaže, ako ništa drugo, bar politička kultura“. On upozorava da uočljiva zloupotreba državnih funkcija u korist stranačkih promocija umesto pozitivnog efekta može da ima i negativne posledice.

Šef izbornog štaba Demokratske stranke Miloš Jeftić kaže da predstavnici ove stranke i članovi stranka koji se nalaze na listi DS, a koji obavljaju državne funkcije, tokom stranačke kampanje ne koriste službena vozila.

- Ova kampanja se razlikuje od svih prethodnih. Nema upotrebe službenih vozila jer svi idemo stranačkim „Lastinim“ autobusom na dva sprata - kaže Jeftić, dodajući da sa Borisom Tadićem u kampanju nikada ne idu svi ministri Vlade Srbije koji su na izbornoj listi ove stranke. Kako kaže, tako je ministrima omogućeno da nesmetano obavljaju funkcije u Vladi. Ipak, Jeftić kaže da ministri u predizbornoj kampanji DS govore šta su do sada uradili i šta će uraditi u resornom ministarstvu jer nose odgovornost za do sada učinjeno. On ističe da je nerealan i demagoški zahtev da svi nosioci vlasti podnesu ostavke na početku stranačkih kampanja, jer „tako nešto ne postoji nigde u svetu“.

Lider Demokratske altrenative i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je za „Blic“ da tokom stranačke kampanje koristi vozila članova stranke, kao i ona koja stranka iznajmljuje, dok službene automobile Vlade Srbije ili Koordinacionog centra koristi dok obavlja državnu funkciju. U izbornom štabu ove stranke kažu da ga je BIA službeno upozorila da se na njega sprema atentat, Čović je okružen pripadnicima državnog obezbeđenja sve vreme jer tokom putovanja obavlja i funkcije predsednika Koordinacionog centra i potpredsednika Vlade Srbije.

Portparol Liberala Srbije Dragana Jovanović rekla je za naš list da lider ove stranke Dušan Mihajlović u kampanju ide stranačkim autobusom, a ne službenim vozilom.

- Mihajlović normalno obavlja ministarsku funkciju i u Ministarstvu unutrašnjih poslova provodi isto vremena kao i do sada ili čak i više. Zbog toga teško usklađujemo stranačke obaveze sa njegovim ministarskim jer mu je ta funkcija na prvom mestu - rekla je Jovanovićeva, ističući da se ministar policije, kao i LS trude da odvoje stranačke i ministarske aktivnosti.

U kabinetu ministra pravde i lidera Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića rekli su nam da ministar „i koristi i ne koristi službena vozila tokom stranačke kampanje u smislu da službena vozila koriste pripadnici njegovog obezbeđenja jer je obavezno da svaki ministar preduzme izvesne mere zaštite“. U Ministarstvu pravde Vlade Srbije rekli su za „Blic“ da je ministar Batić redovno u tom ministarstvu i da u toku radnog vremena nema predizborne kampanje. Kako tvrde, u Ministarstvu se kao i u celoj Srbiji oseća izborna atmosfera, ali ona ne stvara pometnju u obavljanju redovnih poslova.

Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i jedan od nosioca liste koalicije „Zajedno za toleranciju“, smatra da je veoma teško odvojiti ministarsku od stranačke funkcije. On je, kako kaže, želeći da spreči eventualnu zloupotrebu položaja kao nosilac liste u čijem se nazivu pominje „tolerancija“, dodelu godišnje nagrade za toleranciju tog ministarstva odložio za januar sledeće godine.

- Trudim se da stranačke obaveze u predizbornoj kampanji obavljam isključivo nakon posla u Ministarstvu kako bi posao trpeo što manje, ali dok sam u Beogradu, koristim službeno vozilo - rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: