Neko vas gleda

Info

Izvor: Blic

Petak, 12.12.2003.

22:17

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Jožef Kasa izrazio je sumnju da ga prate službenici neke tajne službe. On je rekao da su „pripadnici nekih organa bezbednosti“ ispitivali službenike švajcarske ambasade o razlozima njegove nedavne posete toj ambasadi.

Kasa za „Blic“ kaže da način na koji je to urađeno pokazuje da su želeli da on zna da ga prate.

- Ne interesuje me zašto su me pratili. Razgovaraću sa Mihajlovićem da vidim da li su to bili pripadnici policije ili BIA. Čudi me da se ovako nešto dešava prvi put posle 5. oktobra - naglašava Kasa koji u koaliciji „Zajedno za manjine“ sa Rasimom Ljajićem, Nenadom Čankom i Branislavom Kovačevićem učestvuje na decembarskim izborima.

Zakonom je predviđeno da je praćenje nekog lica moguće ukoliko, na osnovu indicija da to lice ugrožava državne interese ili ustavni poredak, Vrhovni sud Srbije izda odobrenje za takvu aktivnost.

Nešto ranije javnost je uzburkala tvrdnja da BIA, uz dozvolu Vrhovnog suda Srbije, prisluškuje neke funkcionere vlasti i opozicije. Poznato je i da lider SPO Vuk Drašković već neko vreme od BIA zahteva da ukloni svoje prislušne uređaje iz njegovog kabineta u stranci, ali to uslovljava i prisustvom medija, što i koči sprovođenje odluke suda. Da li je moguće da su politički lideri bilo na vlasti ili u opoziciji i posle 5. oktobra predmet nadzora bezbednosnih službi? Naši sagovornici ne isključuju tu mogućnost.

Dragan Šutanovac, funkcioner DS i bivši predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, kaže za naš list da nije imao saznanja ni pritužbi da su političke lidere pratili pripadnici bezbednosnih službi.

- Neverovatno je da se to baš sada dešava. Ukoliko neko stvarno zloupotrebljava službu bezbednosti, naredbodavci moraju da odgovaraju. U Srbiji je štošta moguće. Međutim, lično mislim da je nemoguće da bi profesionalci to izveli na takav način - kaže Šutanovac.

Božo Prelević, nekadašnji koministar policije, a sada jedan od kandidata za poslanike na listi „Otpora“, misli da je u pitanju čist predizborni marketing.

- Interesantno je reći usred izborne trke da ste žrtva jer to donosi poene. Naravno ne znam da li je to istina i da li se takve stvari događaju. Praćenje je moguće sprovoditi i po zakonu i van njega. Međutim, kako je Kasa potpredsednik Vlade Srbije koja kontroliše BIA, ispada da Kasa ne zna šta radi BIA iako bi ona trebalo da bude pod njegovom kontrolom - kaže Prelević. On je izrazio sumnju u navode Kase, dodajući da „ga ranije nije čuo da su buni protiv očiglednih nezakonitosti koje su postojale u delovanju BIA, odnosno da je tri godine ćutao o tome“. Prelević dodaje da sadašnji propisi ne omogućavaju efikasnu kontrolu bezbednosnih službi, pa je moguće i da to neke političke strukture zloupotrebe.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović za naš list kaže da celu priču ne treba ni precenjivati, ali ni potcenjivati, jer, kako kaže, „ništa nije isključeno“. Borislav Pelević, lider Stranke srpskog jedinstva, kaže da ga nije briga da li ga iko prati.

- Ako ih uhvatim, dobiće po par šamara. Nemaju zašto da me prate jer ne radim ništa protiv države i naroda. Svi znaju raspored mojih gostovanja po gradovima Srbije i ako će da me prate, neka im je sa srećom - kaže Pelević.

Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora SPS, za „Blic“ kaže da zna da bezbednosne službe prisluškuju socijaliste, ali ne i da li ih prate.

- Čak je i sudija Vrhovnog suda Srbije rekla da opozicione lidere prisluškuju. Međutim, nema političke volje da se tako nešto i utvrdi. Lično, nisam opterećen time da li me prate, pa ni ne obraćam pažnju - zaključuje Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: