Obećavanje ludom radovanje

Zaposlićemo milion ljudi, smanjićemo poreze, ali se to neće odraziti na budžetske korisnike, Knin je srpski grad, a naše granice su na liniji Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica, donećemo novi ustav i zakone, Srbija će biti monarhija, hleb će biti tri dinara... Ako ništa od obećanog ne dobijete, nemojte se iznenaditi ako od političara dobijete odgovor: „Ko vam je kriv što ste nam verovali“.

Info

Izvor: Blic

Utorak, 09.12.2003.

00:47

Default images

- Sve ovo dogodiće se ako mi, nakon izbora, dođemo na vlast i zato, dragi građani, pazite koga ćete zaokružiti na glasačkom listiću - poručuju sluđenim biračima lideri stranaka i koalicija koje učestvuju na predstojećim izborima.

A birači, kad čuju sva ova obećanja, mogu pomisliti da će nakon izbora živeti, ako ne u raju, a ono svakako u sređenoj i bogatoj državi. U toj pomisli može ih obeshrabriti jedino prisećanje na sve predizborne kampanje čiji su svedoci bili u poslednjih petnaestak godina, u kojima su slična obećanja pljuštala sa svih strana, a koja, nakon što bi se izbori završili i lideri dočepali vlasti, uglavnom nisu ostvarivana.

Lideri stranaka i koalicija koje pretenduju da uđu u parlament ili participiraju u budućoj vladi, u svojim predizbornim obećanjima najčešće „gađaju“ tamo gde su građani najosetljiviji - u njihov socijalni status, nacionalna osećanja, njihove težnje da budu ravnopravni građani Evrope i sveta...

Političari znaju da nezaposlenost tišti ogroman broj građana, baš kao i privatizacija, posle koje ostaje mnogo otpuštenih radnika. Zato oni obećavaju da će, kako kažu u DS, zaposliti 500.000 ljudi. Demokrate će omogućiti nove investicije vredne pet milijardi evra i povećati kupovnu moć stanovništva za 50 odsto, uložiće više od 200 miliona evra u modernizaciju bolnica, 100 miliona evra u opremanje obrazovnih ustanova, godišnje će graditi ili rekonstruisati hiljadu kilometara putne mreže, a obećavaju i pet novih mostova. Obećavaju i izgradnju 50.000 stanova.

G17 plus obećava zapošljavanje 150.000 nezaposlenih i 60.000 stambenih kredita. U DSS ističu da će podsticanje zapošljavanja biti strateški projekat društva, te da će se posebna pažnja posvetiti zapošljavanju mladih. DSS namerava da preispita privatizaciju i izmeni Zakon o privatizaciji. Koalicija SPO-NS obećava da će stvoriti uslove za otvaranje 30.000 malih i srednjih preduzeća godišnje i otvaranje 80.000 do 100.000 novih radnih mesta godišnje. SPS obećava da će otvoriti više od milion radnih mesta (taj broj je pomenuo i Slobodan Milošević u obraćanju iz Haga) i doneti novi Zakon o privatizaciji. Radikali će ispitati dosadašnji način privatizacije i promeniti Zakon o radu, kako se ne bi dešavalo da radnik nakon 30 godina radnog staža ostane bez posla, penzije i osiguranja.

Kad je reč o odnosima Srbije i Crne Gore, DS, DSS, SPO-NS obećavaju da će sačuvati državnu zajednicu. Radikali obećavaju jedinstvenu srpsku državu, sa jednim predsednikom, vladom, skupštinom, vojskom i policijom, a takođe ističu da se neće odreći granice Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica, za koje će se, ovaj put, boriti mirnim demokratskim sredstvima. G17 plus, međutim, obećava nezavisnu državu Srbiju.

Svi obećavaju da će sačuvati Kosmet u granicama Srbije i zaštititi srpsko stanovništvo u toj pokrajini, a SPO i NS nameravaju da srpske opštine na Kosmetu vežu za Srbiju. Socijalisti i radikali obećavaju povratak naše vojske i policije u pokrajinu.

Svakako najneprijatnije pitanje koje možete postaviti nekom političkom lideru u predizbornoj kampanji jeste da li će isporučivati naše građane Haškom tribunalu. Retko ko će vam dati eksplicitan odgovor.

G17 plus obećava da će boljom diplomatijom pokušati da oslobodi Srbiju stalnih zahteva iz Haga i uslovljavanja međunarodne zajednice. Opozicija, međutim, obećava da više nijedan naš građanin neće biti isporučen Tribunalu, kao i da će onima koji su već tamo stvoriti sve uslove da se brane.

Lider SPO Vuk Drašković kaže da u slučaju da na izborima pobedi koalicija SPO-NS treba očekivati potpuno raspuštanje BIA i formiranje nove službe, ali i privođenje pravdi svih onih koji su bili umešani u zločine, nakon čega bi se formirala nova služba bezbednosti. Da BIA treba raspustiti, slaže se i funkcioner SPS Milorad Vučelić. DSS obećava korenite promene u ovoj instituciji. U SRS, međutim, kažu da je najznačajniji zadatak obračun sa svima koji su zloupotrebili svoj položaj u BIA. Radikali obećavaju da će pred lice pravde izvesti mafiju i njene saradnike u državnim službama. SRS obećava da će ovu službu depolitizovati i profesionalizovati.

- Donećemo novi ustav Srbije i to u prvih šest meseci buduće vlade - obećavaju DSS, G17 plus, ali i većina stranaka bivšeg DOS. A ako ih pitate zašto to nisu uradili u poslednje tri godine, krivicu će svaliti jedni na druge. Opozicija, međutim, smatra da je postojeći Ustav dobar i obećava da će ga poboljšati amandmanima.

Ulazak u EU se podrazumeva. Doduše, sve ređe se pominje 2007. godina, i uopšte izbegava se pominjanje rokova, ali SPO i NS obećavaju da će to biti 2010. godine.

Svi obećavaju i procvat sela. U koaliciji SPO-NS kažu da će seljacima obezbediti dugoročne beskamatne kredite i garantovane ekonomske cene poljoprivrednih proizvoda.

„Otpor“ će tražiti izglasavanje zakona koji ograničavaju samovolju, bezvlašće, gramzivost i halapljivost pojedinaca.

Ako ništa od obećanog ne dobijete, nemojte se iznenaditi ako od političara dobijete odgovor: „Ko vam je kriv što ste nam verovali“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: