Srbija posle izbora

Info

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2003.

17:09

Default images

Uz nekoliko tuča na biračkim mestima, mala kašnjenja prilikom otvaranja birališta i još poneki neizbežni izborni kuriozitet, Srbija je pregrmela šeste parlamentarne izbore. Tehnički – veoma uspešno. Bili su to zaista, kako se najčešće isticalo i pre 28. decembra, prvi pravi demokratski izbori u Srbiji. Građani su se opredelili po sopstvenoj volji i savesti, bez pritisaka, na osnovu uverenja da će oni za koje su glasali ispuniti svoja predizborna obećanja i Srbiji obezbediti razvoj i bolji život.

Ovi izbori su posebno značajna stanica na putu ka modernoj demokratski uređenoj Srbiji i po tome što pojednostavljuju politički život zemlje. Stranke koje ulaze u novu skupštinu ubedljivo su za sobom ostavile ostale kandidate za parlament i izdvojile se kao politički faktori koji će u dužem vremenu kreirati stvarnost i imidž zemlje.

Stoga, Srpska radikalna stranka, koja je procentom osvojenih glasova opet iznenadila istraživače javnog mnjenja i analitičare, kao ubedljivo najjača partija, moraće da shvati da snosi i srazmerno najveću odgovornost za ono što bude činila u ime više od milion svojih birača. Demokratska stranka Srbije, najsnažnija u takozvanom demokratskom bloku partija, mora da pokaže odlučnost i čvrstinu kao stožer oko koga će se okupiti demokratski orijentisani deo srpske političke scene. Na ostalim učesnicima novog ciklusa političkih igara, naročito na do sada vladajućoj Demokratskoj stranci, koja je ipak prošla bolje nego što je i sama očekivala, jeste da prihvate svoje trenutne pozicije i da se u narednom periodu na najbolji način bore za veću naklonost biračkog tela.

Srbija se, dakle, otresla velikog broja partijica čiji su kadrovi imali uticaj nesrazmeran stvarnom autoritetu koji su uživali među biračima. Brojna poznata lica iz informativnih emisija i sa stubaca štampe više nećemo viđati – bar ne tako često – ali se ne treba bojati da će se oni koji zaista imaju potencijala u politici zauvek i potpuno povući s javne scene. Ako ništa drugo, za njih će se uvek naći mesta u nekoj od stranaka koje su preživele izborno "čistilište" u nedelju.

Od ovih izbora, dakle, naša politička scena bi trebalo da je "uozbiljena". Pa i ako je Srbija otišla malo više udesno, niko neće moći da prenebregne izrazito i bespogovorno opredeljenje većine njenih građana da žive u normalnoj, demokratski uređenoj i evropski orijentisanoj zemlji s visokim, ili bar solidnim životnim standardom.

Zato bi sve parlamentarne stranke, pogotovo one koje će formirati većinu i sastavljati vladu, trebalo da se "uzmu u pamet" i da zemlju vode jedino imajući pred sobom ovakvu viziju Srbije – izbegavajući sve one zamke i iskušenja koji su prethodnoj vlasti prekratili mandat. Čak i ako su, zbog rasporeda snaga, nove političke turbulencije, pa i neprincipijelni kompromisi sasvim izvesni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: