Svi priželjkuju pobedu

Info

Izvor: Politika

Sreda, 24.12.2003.

18:24

Default images

Sutra tačno u ponoć počinje predizborna tišina. Privodeći kampanju kraju, uvereni da su i one neodlučne ubedili da treba da glasaju učesnici u pedizbornoj trci, već daju i prve prognoze rezultata izbora.

DSS O POSTIZBORNIM KOALICIJAMA: Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče da ta partija neće ulaziti u postizborne koalicije sa onima koji su odgovorni za stanje u državi do 2000. godine, kao ni sa onima koje su odgovorni za stanje u poslednje tri godine. Koštunica je rekao da će o postizbornim koalicijama razgovarati tek posle izbora, kada se bude znalo kome je narod poklonio poverenje.

Prvi cilj nove vlade mora da bude uspostavljanje pravne države i borba protiv korupcije, jer smo sa time imali problem sa Demokratskom strankom i onima koji su vladali do 2000. godine, a drugi očuvanje državne zajednice Srbija i Crna Gora, kazao je Koštunica.

Na primedbu da mogući koalicioni partner DSS, stranka G17 Plus, ima potpuno drugačiji program i da se zalaže za samostalnu Srbiju, Koštunica je odgovorio da to pitanje neće biti sada rešavano, ali i da bilo ko sada može da izađe sa nekim stavom koji će da bude potpuno irelevantan. Dodao je da će pitanje državne zajednice biti rešavano za nešto više od dve godine.

"Buduća vlada mora da bude formirana na osnovu temeljnog ugovora kojim će stranke preuzeti obaveze i jasno određene ciljeve i rokove", rekao je Koštunica, navodeći da će njegova stranka prvo razgovarati o ciljevima i rokovima za njihovo ostvarivanje, pa tek onda o ministarstvima u vladi.

Kao tri cilja posle izbora, Koštunica je istakao donošenje novog ustava, kao temelja pravne države, reformi i najboljeg znaka diskontinuiteta sa prethodnim režimom, zatim usvajanje novog Poslovnika o radu Skupštine Srbije kako bi parlament radio i bio po meri svih stranaka, kao i rešavanje pitanja izbornog zakona.

G17 PLUS O EKSTRAPROFITU: Potpredsednik G17 Plus Mlađan Dinkić, prilikom jučerašnje posete Kikindi, Čoki i Bačkoj Topoli ponovio je da će, ukoliko G17 Plus dođe na vlast, Srbija postati ekonomski jaka pravna država u kojoj će zakon biti jednak za sve i obećao da će novac od poreza na ekstraprofit, koji je vraćen kompaniji braća Karić, biti do poslednjeg dinara ponovo vraćen u budžet.

"G17 Plus je jedina stranka koja je javno zatražila da se 2,4 milijarde dinara vrate u budžet, dok ostali ćute", rekao je Dinkić.

SRS O POBEDI: Funkcioner Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izrazio je juče očekivanje da će ta partija na vanrednim parlamentarnim izborima ubedljivo pobediti u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da očekuje da pobeda SRS-a "pored pobede na Kosovu i Metohiji, najubedljivije bude izražena u Vojvodini" i da očekuje da će "imati najmanje duplo više glasova od drugoplasiranog u srpskoj Vojvodini".

Komentarišući izjavu direktora Balkanske inicijative pri američkom Institutu za mir Danijela Servera, da će ulazak SRS-a u buduću Vladu Srbije povećati simpatije sveta za one koji se zalažu za nezavisnost Kosova i Metohije, Vučić je kazao da će Kosovo ostati u Srbiji samo ako radikali budu na vlasti.

On je podsetio da su predstavnici američke i evropske administracije jasno naveli da će prihvatiti svaku volju građana Srbije izraženu na predstojećim parlamentarnim izborima, ocenivši da su poslali takvu poruku jer "očekuju da će SRS pobediti".

LS O VOJSCI I POLICIJI: Liberali Srbije pozvali su juče građane da u nedelju, 28. decembra, daju svoje poverenje kandidatima sa izborne liste "Dušan Mihajlović-LS", kao ljudima koji su obavili onaj deo posla koji im je poveren, a to je reforma policije.

"Sasečen je organizovani kriminal, rešena su brojna politička i druga ubistva iz prošlosti, raskinuta veza mafije i države, stopiran šverc cigareta, nafte, kafe, a u Srbiji više nema straha od policijskog pendreka", rekla je potpredsednik Liberala Srbije Rebeka Božović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kako je rekla, LS će se boriti za čast i dostojanstvo policijske i vojne profesije i zaštitu državnih i nacionalnih interesa kroz neizručivanje oficira vojske i policije koji su služili na Kosovu i Metohiji.

DA O NOVOJ VLADI: Nova vlada treba da ima program vezan za evropske integracije, ali usklađen sa stvarnošću, kao i strategiju kako rešavati probleme, jer u Srbiji se teško živi, ocenio je juče predsednik Demokratske alternative Nebojša Čović. "U okviru te strategije moraju se odrediti jasni nosioci vlasti, doneti jasni i brzi programi zapošljavanja, nova fiskalna politika u okviru koje će porezi biti manji, a kamate na kredite četiri do osam odsto na godišnjem nivou", rekao je Čović.

On je dodao da će jedan od prioriteta nove vlasti biti i donošenje ustava koji će podrazumevati Kosovo i Metohiju unutar Srbije, koji će biti "održiv" i za "sva vremena", a ne da ga uskoro neke nove vlasti opet pišu.

SPO O IZBORNIM REZULTATIMA: Šef izbornog štaba Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić ocenio je juče da će Koalicija SPO-a i Nove Srbije biti treća po snazi u budućem parlamentu Srbije.

Na konferenciji za novinare Senić je rekao da je izvesno da će ta koalicija biti treća, dodajući da u preostalim danima kampanje "imaju neka iznenađenja" i da "očekuje da će se situacija dodatno popraviti"".Konačnu reč daće birači 28. decembra", rekao je Senić i pozvao sve Beograđane da dođu danas na završni miting te koalicije koji će početi u 17 sati na Trgu Republike.

SPS O SVOJIM OČEKIVANJIMA: Ivica Dačić, predsednik IO socijalista juče je u Aranđelovcu rekao da očekuje da će za SPS glasati svi koji su ostali bez posla, bez svojih fabrika u kojima su godinama radili i starali, seljaci koji nemaju računicu da se više bave poljoprivredom i studenti koji su doveli DOS–ovce na vlast, a oni su im se revanširali uvođenjem visokih školarina.

SNS–NB O SARADNJI SA HAGOM: Predsednik Narodnog bloka Nebojša Pavković izjavio je juče da je za koaliciju Socijalističke narodne stranke i Narodnog bloka dobar izborni rezultat prelazak cenzusa i formiranje jake poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Na konferenciji za novinare Pavković je ocenio da Evropa neće zauzeti negativan stav prema Srbiji ukoliko "određene poslaničke grupe uđu u parlament".

Ako je bilo koja opcija problem za integraciju Srbije u Evropu, stranke i koalicije se moraju povući iz vlade i parlamenta, rekao je Pavković. "Nismo za to da po svaku cenu zastupamo opciju koja je štetna po Srbiju", kazao je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine.

PRIVREDNA SNAGA SRBIJE I DIJASPORE O PREDUZEĆIMA: Branko Dragaš predsednik Privredne snage Srbije, ocenjujući da je privreda Srbije bolesna, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predstavio je projekat Klinike za bolesna preduzeća. Ova ideja nastala je u Singapuru 1986. godine. Za sedam godina 70 hiljada singapurskih firmi prošlo je takvu kliniku i sada je singapurska ekonomija među prvima u svetu, rekao je Dragaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: