G17 Plus ulazi u Labusovu vladu, ostalo su nagađanja

Info

Izvor: Danas

Sreda, 24.12.2003.

23:44

Default images

Kada Republička izborna komisija u ponoć 31. decembra objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora, predsednik G17 Plus Miroljub Labus u društvu supruge Olivere i prijatelja dočekivaće Novu godinu na Kopaoniku. On očekuje slavlje povodom izbornih rezultata stranke koju predvodi i precizira da će G17 to "organizovati dan pre drugih". Usled izborne kampanje koja je na vrhuncu, Miroljub Labus na pitanja Danasa odgovara pismeno, a konstatuje da odmah nakon dočeka neće biti mnogo vremena za slavlje, jer novu skupštinu i vladu Srbije čekaju veliki poslovi.
 Ako biste se kladili, po Vašoj prognozi ko slavi 31. decembra jer dobija mesta u Skupštini Srbije?
- Biće učinjen prvi korak ka izvesnom "pročišćenju" političke scene Srbije, na kojoj doista ima mnogo grupa koje niti imaju neke jasne političke programe, niti članstvo koje te programe podržava, a njihovi lideri se ponašaju kao da imaju prava da govore u ime celog srpskog naroda. U Skupštini neće biti više od šest poslaničkih klubova, ukoliko ne dođe do cepanja predizbornih koalicija.
 Da li postoji neka lista koju biste pre ostalih voleli da vidite u parlamentu?
- Šta bih ja voleo da vidim je jedna stvar, a realnost je druga stvar. Propašće neke partije koje u suštini nisu loše, ali je cenzus od pet odsto za njih previsok.
 Čuli smo da za saradnju sa DSS imate kao uslov mekši stav po pitanju državne zajednice, a sa DS pročišćenje? Ima li onih sa kojima bezuslovno nećete sarađivati?
- Mi smo već javno rekli da nećemo ući u koaliciju za formiranje vlade sa radikalima.
 Rekli ste da je Srbiji neophodna stabilna vlada zasnovana na nizu konsenzusa? Kakav konsenzus je moguć oko vaše opredeljenosti za samostalnu Srbiju? Do koje mere ste spremni da popustite?
- Koalicioni sporazumi se ne prave na razlikama između stranaka, nego na dodirnim tačkama oko bitnih stvari. Ako imamo sa nekom strankom ili nekim strankama dodirne tačke oko jednog niza bitnih stvari, ali naravno, ne svih, onda je sporazum moguć. Nova vlada imaće zadatak da sprovede te bitne stvari. Nama neće predstavljati problem ako oko drugih stvari svaka stranka za sebe traži većinu u parlamentu. To je demokratija.
 Vladan Batić je nedavno ocenio da ste u priči o samostalnoj Srbiji malo popustili, a to nekako ide uz neke napise iz štampe da je iz Evrope stigao signal da tako uradite, kako bi se napravio dogovor G17, DSS i DS oko nove vlade. Ima li istine u tome?
- Na rekla-kazala pitanja ja ne želim da odgovaram. Mi imamo svoj program i ne menjamo ga po signalima bilo odakle dolazili. A sporazum o novoj vladi zaključivaće se tek posle izbora.
 U nekim od tekstova u štampi uporno se pominje da je dogovor tri stranke o formiranju vlade već postignut. Hoćete da potvrdite ili demantujete postojanje nekog dogovora?
- Nikakav dogovor ne postoji. Mi se čvrsto držimo stava da razgovaramo sa potencijalnim partnerima tek posle izbora.
 Kada ste govorili o postizanju konsenzusa rekli ste da je neophodno da se učesnici u novoj vladi usaglase oko antirecesione politike? Stavovi sa DSS nisu toliko disharmonični, ali se poslednjih dana sukob Đelić - Dinkić prilično intenzivirao. Vidite li neku mogućnost da se ova dva koncepta približe?
- Ovde se uopšte ne radi o sukobu koncepcija jer i DS predlaže smanjenje poreskog opterećenja i eliminisanje sive ekonomije. No, kako ne znaju kako to da urade a da ne povrede svoje sponzore, uplašeni su i žele taj strah da iskoriste kao predizborni adut. Oni plaše penzionere, ali istovremeno vraćaju Karićima pare. To je pravi autogo.
 Nikako da čujemo konkretan stav G17 kada je uslovljavanje SAD u pitanju. Izjavili ste da nova vlada odmah treba da da svoj stav o tome. Koji će stav zauzeti G17 Plus? Podsetiću Vas da kada je izručenje Miloševića u Hag bilo najveća dilema vlasti, Vi ste, pre svih ostalih, imali vrlo jasan stav.
- Ja želim dalje poboljšanje odnosa sa SAD. Politika uslovljavanja je istorijski prevaziđena i potrebno je pažljivo napraviti most za nove odnose. U tome diplomatija mora da odigra svoju ulogu.
 Šta raditi sa četiri generala?
- Prvo treba proveriti da li se samo radi o komandnoj odgovornosti ili , kao što Tribunal tvrdi, neki drugi optuženici prebacuju svoju krivicu na ove generale. U svakom slučaju neće više biti procesa po komandnoj odgovornosti ni protiv koga za događaje na Kosovu. Inače, sve stranke koje sada od Haškog suda prave programsko i predizborno pitanje, pa čak, posle svega, generalno odbacuju taj sud - bave se demagogijom.
 Koliko Vam ide na teret to što se Nataša Milojević optužuje da nije bila u Skupštini kada se glasalo o guverneru?
- Nataša Milojević se nije krila u vreme glasanja u Skupštini Srbije, ona je u tom trenutku bila u televizijskoj emisiji u drugom gradu. Za mene je pravo pitanje ko je ubacio njenu karticu.
 Kakav je onda status Kori Udovički?
- Ona je nelegalno izabrana. Veliki je minus u njenoj karijeri što je prihvatila takav jedan izbor.
 Kakva je budućnost odluka koje je NBS donosila poslednjih pet meseci?
- U interesu stabilnosti monetarnog sistema bilo bi dobro da novi guverner donese opšte rešenje i da osnaži sve prethodno donete odluke. Potom, ako neka konkretna odluka nije bila dobra, neka je promeni, ali to više neće izazvati nesigurnost u monetarnim odnosima.
 Da li je G17 spremna da uđe u vladu i ako Vi ne budete premijer?
- Srbiji je potrebna stabilna vlada. Mi se nadamo da će izborni rezultat G17 plus biti takav da nikom neće biti problem da prihvati naše predloge.
 U čiju vladu biste ušli?
- G17 Plus će sigurno ući u vladu Miroljuba Labusa. Sve ostalo je nagađanje.
 Koja mesta su vam najzanimljivija?
- To je poznato. Objavljujući svoje predloge mi smo u suštini hteli da kažemo da hoćemo da preuzmemo odgovornost za sporovođenje našeg antirecesionog programa.
 Za čiju manjinsku vladu ukoliko takav bude razvoj situacije G17 Plus može da glasa?
- Mislim da je manjinska vlada mnogo nestabilnije rešenje od koalicione vlade.
 Da li Vi lično, pošto se ne nalazite na listi, imate neku rezervnu varijantu? Šta ćete raditi ukoliko G17 ne uđe u vladu?
- Ne brinite za mene. Nastaviću da se borim za naš program kroz usmeravanja rada naše parlamentarne grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: