Ne prihvatam ultimatume

Info

Izvor: Blic

Utorak, 23.12.2003.

23:35

Default images

Srpska radikalna stranka osvojiće najviše mandata na predstojećim izborima. Očekujem da osvojimo više glasova nego na predsedničkim izborima jer sam tada, kao kandidat za predsednika, osvojio 1.260.000 glasova na malu izlaznost. Objektivno, nije moguće da imamo većinu dovoljnu da sami formiramo vladu. To bi bilo veliko iznenađenje, mada se i takva velika iznenađenja dešavaju. Međutim, prvoplasirani mora da osvoji više od 70 mandata i ja očekujem da radikali pređu taj broj - rekao je u razgovoru za „Blic“ nosilac liste SRS Tomislav Nikolić. Šta građani mogu da očekuju posle 28. decembra s obzirom na to da se spekuliše sa različitim scenarijima u vezi s tim ko će formirati vladu?

- Prvo ćemo videti ko je sve ušao u parlament. Ustavna je obaveza i demokratsko načelo da predsednik Republike pozove predstavnike stranaka koje su ušle u Skupštinu. Od 18 stranaka i koalicija, koliko ih učestvuje na izborima, očekujem da u parlament uđe njih šest: SRS, DSS, G17 plus, DS, SPO-NS i SPS. Pošto mi nemamo predsednika Republike, moramo sačekati da se izabere predsednik parlamenta koji će biti i v.d. predsednika Republike. Nerealno je očekivati da to bude pre Božića. U međuvremenu trajaće razgovori poslaničkih grupa. Razgovaraće svako sa svakim bez obzira ko će s kim ići u koaliciju. U kampanji svi govore da neće u koaliciju sa radikalima. Ti stavovi će se promeniti nakon 28. decembra. Vi očekujete da se nakon izbora neka od stranaka izvornog DOS predomisli i pristane da napravi vladu s radikalima.

- Naravno. Mogu da kažu - oni za koje je glasalo milion i trista hiljada birača zaslužuju da sa njima razgovaramo. A onda moraju saslušati šta mi nudimo i šta predlažemo. Od kojih stranaka očekujete da promene mišljenje?

- Od onih koji hoće da se napravi program rada vlade u prvih sto dana, pa u prvih godinu dana, odnosno do narednih parlamentarnih izbora, jer nova vlada neće trajati četiri godine. To ne bi ni valjalo. Predomisliće se svi oni koji hoće da Srbiju očistimo od kriminala, da uredimo Srbiju kao državu, da odmah rešavamo pitanje Kosova, da razgovaramo sa svim relevantnim faktorima u Crnoj Gori o zajedničkoj državi, da preispitamo privatizaciju... Ima stranaka koje ove uslove ne bi prihvatile. Među njima su i one koje su potpisale dokument jedne NVO da neće sa radikalima. To su stranke koje se ne bave politikom, nego njih vode nevladine organizacije. Neka prave vladu sa tim NVO. Koje su stranke za vas poželjni partneri, a s kim ne biste mogli da sarađujete?

- Sa DS i G17 plus nećemo praviti vladu. U kampanji koju vodite nema teških reči, na kakve smo navikli od radikala. Sada nema priča o zarđalim kašikama, progonu nesrba, bombardovanju okolnih metropola...

- Da li se neko od nas ikada pojavio na TV i rekao sve ćemo klati zarđalim kašikama. Ne. Sve je krenulo od „Minimaksovizije“ u kojoj su pitali Šešelja da li vi i dalje koljete. On je rekao da, samo smo sada promenili sistem - koljemo zarđalim kašikama. I od toga su novinari napravili priču kao da smo zaista klali. Što se tiče progona nesrba, to treba da se završi sudski, a odnosi se na nekoliko sela u Vojvodini u kojima su Hrvati menjali imovinu sa Srbima iz Hrvatske. Hrvati su videli da njihova matična država progoni Srbe i očekivali su da će to izazvati reakciju u Srbiji. Onda su odlučili da menjaju imovinu. To nije progon. O bombardovanju okolnih zemalja govoreno je 1991. godine. Vi ste sada izvukli ta tri primera, ali naše kampanje i nastupi u suštini su uvek bili pristojni. Ima još primera - polivanje vodom u Skupštini, čupanje mikrofona, mahanje pištoljima...

- Koga smo polivali? Natašu Mićić i Dragan Maršićanina. To je bilo simbolično pranje. Prali smo ih od prljavštine. Hoćete li nastaviti sa tom praksom?

- Ako budemo ponovo u opoziciji, a vlast bude diktatorska i ako počne progon radikala, vratićemo istom merom zato što se ne bojimo, jer znamo da ništa nismo krivi. To pokazuje činjenica da narod hoće opet radikale na vlasti. Šta je trebalo da radimo. U Skupštini je iza mene stajalo 28.000 birača, isto kao i iza Čedomira Jovanovića. Pa svaki put kad izađe i kaže vi ste bivši režim koji nas je ubijao, ja izađem i kažem nije tačno, vi nas sada ubijate. Ako mi budemo imali većinu nijedan poslanik opozicije neće manje vredeti nego poslanik vlasti. Kada odgovarate na kritike koje se odnose na vaše učešće u vladi sa SPS, najčešće se branite time da niste pristali na potpisivanje plana Černomirdin-Ahtisari i Kumanovskog sporazuma, što je bio uslov da se prekine bombardovanje. Da li to znači da ste bili za nastavak bombardovanja?

- Da. Taj rat bi prestao za 15 dana. Agresija je bila na izdisaju. Skoro 80 odsto članica NATO izašlo je bilo iz agresije. Ostale su samo besomučne i neumorne SAD i Engleska. Treba pitati Miloševića zašto je pristao na takav sporazum, a rat se bližio kraju. Treba pitati i one koji su mu pomogli u tome. Ko je to bio?

- SPO. Hoće li vam to smetati da sa njima formirate novu vladu?

- Ne znam. Ja iznosim šta je bilo. Možda će njima biti prepreka što smo mi bili u vladi sa SPS, mada su i oni bili. Tvrdite da ćete sarađivati sa svetom, a ta saradnja podrazumeva i razgovore sa ljudima koji su bili simbol NATO bombardovanja. Da li biste razgovarali sa Solanom, Robertsonom..?

- Sarađivaću sa njima u meri u kojoj to može da izdrži srpski narod. Ja od njih neću tražiti nikakav novac, a da u zamenu za to prodajem Srbe, odustajem od Kosova ostajem bez teritorija... Sastajao bih se sa Solanom, Robertsonom i svim drugim zvaničnicima. Kako bi izgledali ti razgovori? Šta biste im rekli?

- Dobar dan, dobar dan. Hoćete li kafu? Onda bih pitao hoćete li vi nama da pomognete ili nećete. Nemojte da nas postavljate ultimatume. U kampanji smo rekli da nećemo slušati vaše ultimatume i pobedili smo. To znači da građani Srbije neće ultimatume. I onda oni odu nezadovoljni razgovorima i predloži mere koje našoj zemlji ne bi donele ništa dobro?

- To zavisi od toga da li oni žele da svetom vlada pravo i pravda ili žele da vlada diktatura. Verovatno su u stanju da nametnu diktaturu. Ali onda ovde neće imati posla sa nama. Svestan sam toga da oni ne cene predstavnika Srbije kao sebi ravnog. I znam da njihova obećanja nikad nisu iskrena. Ali i oni moraju da znaju da predstavnik radikala neće tražiti od njih ništa lično, nikakav novac, nikakvu političku podršku, samo tražimo da Srbiju i njene građane tretiraju ravnopravno. Ako uvedu bilo kakav oblik izolacije Srbije, građani će birati novu vlast. Što će reći da biste vi izašli iz vlade.

- Odmah! Zar to nije bežanje od odgovornosti?

- Kakvo bežanje. Ako bi pala vlada, a mi ponovo pobedili, onda se više ne bi imalo kud. Postaje nebitno šta kažu. Pa ne može se protiv naroda. Neću da se bavim politikom ako moram nekoga da izručim u Hag. Da li ste imali kontakte s nekim iz međunarodne zajednice?

- Ne. Mada sam juče dobio poziv predstavnika iz gvinejske ambasade da prisustvujem sastanku celokupnog diplomatskog kora u Beogradu. Taj sastanak je odložen jer je većina ambasadora zbog katoličkog Božića odsutna, ali sastanak će se održati nakon praznika. Prihvatio sam sastanak sa zadovoljstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: