Potpisao samo Dragaš

Info

Izvor: Novosti

Petak, 19.12.2003.

11:34

Default images

Na adrese 18 stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, lider DA Nebojša Čović poslao je tekst Rezolucije o zaštiti srpskih nacionalnih interesa i prava Srbije na Kosmetu, tražeći od njih da se potpisom obavežu da će raditi na tome da Pokrajina, ostane u sastavu Republike. Većina stranaka, međutim, u četvrtak još nije bila dobila pismo, a neki su sve tumačili kao predizborni marketing“, dok pojedine partije nisu ni znale da im je pisao šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Samo je nosilac liste Privredna snaga Srbije i dijaspore Branko Dragaš potpisao Rezoluciju, poručio je da se slaže sa svime što je Čović naveo, ali je zatražio da se sastavi sličan dokument za oblast ekonomije. Predsednik DA, u sedam tačaka, naveo je razloge zašto svaka stranka koja želi da dođe na vlast treba da se bori protiv „Standarda za Kosovo“, kao i za Kosmet kao neotuđivi deo Srbije. On je ukazao da postoji opasnost da ovo pitanje bude potisnuto zbog izborne kampanje.

Velimir Ilić, jedan od nosilaca liste SPO-NS, u Čovićevom pismu vidi „reklamu uoči parlamentarnih izbora“. Lider Nove Srbije podseća da je Čović tri godine bio zadužen u Vladi upravo za Kosmet kao šef Koordinacionog centra.
- I što nas sad smara tokom kampanje kad želi samo predizborni EPP - izjavio je Ilić. - Imao je priliku da reši problem, ostavio je neki trag, i sad će neka nova vlada da nastavi da rešava probleme.

U G17 plus stiglo je juče Čovićevo pismo, ali vrh stranke još nije odlučio kada će i kako da odgovori. Portparol stranke Ksenija Milivojević kaže za „Novosti“ da je očigledno da predsednik DA pribegava predizbornom marketingu.
- Odmah po konstituisanju nove vlade i parlamenta pitanje Kosmeta doći će na dnevni red - navodi Milivojevićeva. - To su mesta gde treba da se rešavaju tako važni problemi, a ne da ih tumače izborne liste.

Predlog Rezolucije juče nisu bili dobili ni u Otporu, Koaliciji „Zajedno za toleranciju“, Laburističkoj partiji Srbije, Savezu Srba Vojvodine, Liberalima Srbije, Srpskoj radikalnoj stranci... U Demohrišćansku stranku Srbije Čovićevo pismo stiglo je kasno popodne, pa rukovodstvo još nije zauzelo konačan stav. Isti odgovor dobili smo i u Demokratskoj stranci Srbije. Socijalisti su ceo dan bili na mitinzima, pa nisu, kako kažu, proveravali poštu.

- Rezolucija o odbrani Kosmeta jeste pozitivan predlog i mi ćemo se izjasniti čim održimo zajednički sastanak našeg izbornog štaba - kaže Borivoje Borović, jedan od nosilaca liste „Odbrana i pravda“. - Predlog jeste pozitivan, iako nije u redu da se Kosmet koristi u predizbornoj kampanji.

- Čović je imao priliku tri godine da pomogne Kosovu, ne znam šta je radio sve to vreme - kaže Borislav Pelević, jedan od nosilaca liste Koalicije „Za narodno jedinstvo“. - Mi pristajemo na sve što ide u korist Kosovu, ali mislimo da je Čović zakasnio sa svojim predlogom. Mi u našem programu imamo deo koji će pomoći da Kosmet ostane u Srbiji, a da se naši ljudi vrate svojim kućama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: