JUL-u dodatni rok

Info

Izvor: Politika

Četvrtak, 18.12.2003.

00:49

Default images

Republička izborna komisija juče je utvrdila i objavila zbirnu izbornu listu na kojoj je 18 stanaka i koalicija. Međutim, lista bi mogla biti dopunjena i na njoj bi se, kao 19. našla i Jugoslovenska levica – ukoliko ispuni uslove za to.

Zbirna lista je i proglašena s malim zakašnjenjem, kasno posle podne zbog toga što je Vrhovni sud Srbije prethodno poništio rešenje RIK-a kojim se ne prihvata lista JUL-a. RIK je potom odlučio da se, po nalogu suda, JUL-u omogući da u roku od 48 sati otkloni nedostatke na ponetoj listi, a da se zbirna izborna lista objavi u previđenom roku koji je istekao noćas u ponoć. Protiv ovakve odluke RIK-a bili su samo predstavnici SPS-a.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda Srbije je navedeno da je RIK bio dužan da, ukoliko nije bilo deset hiljada pravno valjanih potpisa, ispoštuje zakonski rok od 48 časova da JUL ispravi nedostatak podnete dokumentacije. Takođe se smatra da je potrebno ponovo razmotriti da li je Dragana Kuzmanović, koja je podnela listu JUL-a, ovlašćena za to, iako je kao podnosilac registrovana Mira Marković. Pri tom sud ima u vidu odluku Glavnog odbora JUL-a u skladu s kojom je, kako se navodi, Kuzmanovićeva imenovana za ovlašćeno lice (a RIK je to naveo kao dodatni razlog za odbacivanje liste).

RIK je obavestila Koaliciju svesrpski narodni interes, koja je po preporuci ove Komisije povukla listu zbog nedovoljnog broja potpisa, da njen prigovor da se "ne postupa prema svima isto" nije osnovan. Kako je obrazložio predsednik RIK-a Radoslav Baćović, prigovor ne može da se razmatra zato što je ova Koalicija sama povukla svoju listu. RIK je obavestila opštinsko javno tužilaštvo u Prokuplju da overa velikog broja potpisa sa ove liste nije zakonito obavljena, odnosno da mnoga lica čiji su potpisi na listi nisu prisustvovala overi. Utvrđeno je da je veliki broj birača s liste overio izjave u Opštinskom sudu u Prokuplju, a ima prebivalište u drugim gradovima, od Subotice i Kraljeva, kao i da ima onih čije je prebivalište u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kada je RIK pozvao, navedeno je, ovlašćenog podnosioca liste Veljka Vujoševića, lista je povučena.

Biserka Živković, član RIK-a, zatražila je da se podnese krivična prijava protiv overivača koji je za novac overavao potpise, kao i da se utvrdi ko je u RIK-u "davao uputstva podnosiocu liste da je povuče". S njom se složio jedan broj članova RIK-a, ali je Goran Jovičić u ime članova koji su prisustvovali podnošenju ove liste odgovorio da ni o kakvom uputstvu nije bilo reči i da su podnosiocima samo predočene zakonske mogućnosti. Zaključeno je da nije posao RIK-a da podnosi prijave i na taj način ocenjuje da li je učinjeno ili nije krivično delo. Umesto toga, RIK je dostavio Tužilaštvu fotokopiju falsifikovanih overa, zaključio je predsednik Radoslav Baćović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: