Test demokratije

Info

Izvor: Politika

Četvrtak, 18.12.2003.

00:43

Default images

Hladno vreme i sneg nisu uticali na predizbornu kampanju. Predizborni karavani su i tokom jučerašnjeg dana nastavili da krstare Srbijom. Lideri i stranački funkcioneri su na tribinama i konferencijama za novinare objašnjavali zašto bi građani trebalo da na vanrednim parlamentarnim izborima 28. decembra glasaju za njihovu političku opciju.

DINKIĆ: MLADI STRUČNJACI NE TREBA DA ODLAZE IZ ZEMLJE – Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u Zaječaru da ta stranka ne želi da mladi ljudi odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom, već da ostanu u Srbiji.

"Kada se smanji porez na zarade i ukinu neke dažbine, naplata poreza biće bolja i imaćemo veće plate", rekao je on i dodao da se ova partija ne zalaže samo za stabilan dinar, već i za pokretanje industrijske proizvodnje.

Dinkić je naglasio da kriminal i zloupotrebe ne mogu da se tolerišu i da će oni koji su krali završiti u zatvoru.

NARODNA DEMOKRATSKA STRANKA: SOCIJALISTI I RADIKALI OBMANJUJU BIRAČE – Potpredsednik Narodne demokratske partije Miroslav Janković rekao je na tribini u Negotinu da su neiskrene namere SPS-a i SRS-a da unapređuju saradnju Srbije sa svetom, jer su za nosioce svojih izbornih lista odabrali ljude kojima ta ista međunarodna zajednica sudi za najteža krivična dela protiv čovečnosti.

"Birači znaju da bi davanjem svojih glasova ovim strankama odabrali put izolacije i daljeg propadanja Srbije, kao i konačnog gubitka Kosova i Metohije. Time bi se otvorilo pitanje Vojvodine, Raške i južne Srbije, što bi dalje vodilo daljoj razgradnji srpske države", rekao je Janković.

DSS O KORUPCIJI U ZDRAVSTVU – Funkcioner Demokratske stranke Srbije Goran Ilić izjavio je da je zdravlje svakog pojedinca centralna tema svakog humanog društva i da bi to trebalo da bude i kod nas. Ukazujući na loše stanje u zdravstvu, Ilić je rekao da je to posledica nefunkcionisanja institucija sistema.

Korupcija u zdravstvu ne potiče iz ordinacije, već iz centara moći koji odlučuju o zdravstvu i o novcu koji se u njega ulaže, ocenjuju u DSS-u i dodaju da se korupcija, zloupotrebe i sve nepravilnosti mogu rešiti poštovanjem prava i funkcionisanjem sistema.

DA ZA KOALICIJU SA STRANKAMA DEMOKRATSKE ORIJENTACIJE – Funkcioner Demokratske alternative Miroslav Kopečni izjavio je da je ta stranka spremna da uđe u postizbornu koaliciju s partijama demokratske orijentacije, koje iza sebe nemaju afere i sukob sa zakonom. On nije precizirao na koje partije misli.

Kopečni, koji je ambasador SCG u Slovačkoj, rekao je da izborna kampanja pokazuje da nema malih i velikih stranaka i dodao da stranačka istraživanja pokazuju da DA uživa podršku sedam odsto građana.

LIBERALI TRAŽE OD OEBS-A DA OBJAVI IZVEŠTAJ O MEDIJIMA – Liberali Srbije pozvali su juče misiju OEBS-a u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora da pre 28. decembra preda svoj izveštaj o objektivnosti medija u predizbornoj kampanji.

Potpredsednik Liberala Srbije Rebeka Božović rekla je da je povod za takvu inicijativu naslovna strana dnevnog lista "Kurir" od ponedeljka kojom se, kako je kazala, grubo krše pravila ponašanja medija u izbornoj kampanji. Na naslovnoj strani je slika lidera LS Dušana Mihajlovića, uz naslov "Blefer".

Prema njenim rečima, predstojeći izbori u Srbiji su test da li su institucije sistema spremne da podrže demokratiju, da li funkcioniše pravni sistem u republici i da li su mediji spremni da budu fer i objektivni.

IVKOVIĆ: POBOLJŠANJE STANDARDA ZA GODINU DANA – Srpska narodna stranka obećala je povećanje životnog standarda građana Srbije u narednih godinu dana ukoliko predstavnici te partije budu participirali u vršenju buduće vlasti.

Lider SNS-a Branislav Ivković rekao je da će ta partija predstavljati "pozitivno iznenađenje" na predstojećim izborima, kao i da građanima neće davati nerealna obećanja kao što to čine neke druge stranke.

SPS: KOSOVO I METOHIJU VRAĆAMO MATICI – Kandidati za narodne poslanike Socijalističke partije Srbije sa Kosova i Metohije juče su na promociji te stranke u Gračanici pozvali Srbe da glasaju za njih kako bi svrgli aktuelnu vlast koja je prekinula veze Kosova sa maticom. "DOS-ova vlast prekinula je sve veze Kosova s maticom, pa ćemo posle 28. decembra, kad dođemo na vlast, morati ponovo da obnovimo veze i Kosovo i Metohiju vratimo matici", rečeno je na skupu u Gračanici.

VUK DRAŠKOVIĆ: POBEDITI LAKOVERNOST, KRATKO PAMĆENJE I INAT – Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je u Kruševcu da na predstojećim izborima srpski narod mora da pobedi najmanje tri neprijatelja – lakovernost, kratko pamćenje i inat.

Oni koji su u protekle tri godine upropastili privredu, doveli zemlju u dužničko ropstvo i ostavili bez posla stotine hiljada radnika sada obećavaju privredni preporod i 500.000 radnih mesta, rekao je Drašković na predizbornoj konvenciji SPO-a i Nove Srbije u sali lokalnog bioskopa.

Ukoliko na izborima pobedi opcija inata, koja prijatelje Srbije vidi u Sadamu Huseinu, Kosovo će biti izgubljeno a Srbija rasparčana, kazao je on i naveo da oni koji su u protekle tri godine uveli poreze na sve osim na vazduh i sunce sada kažu da se porezi moraju smanjiti.

U zatvoru je hleb besplatan, prokomentarisao je Drašković predizborna obećanja o ceni hleba od tri dinara.

DRAGAŠ POZVAO ČELNIKE G17 PLUS NA TELEVIZIJSKI DUEL – Nosilac izborne liste Privredna snaga Srbije i dijaspora Branko Dragaš pozvao je čelnike stranke G17 plus na televizijski duel.

Dragaš je rekao da je "neoliberalni koncept stranke G17 plus propao" i da je "srpsku privredu doveo do kraha", ističući da program "Privredne snage Srbije" može izvući zemlju iz krize. Prema njegovim rečima, posle izbora neće biti moguće formirati stabilnu vladu.

OBRADOVIĆ: ZAUSTAVLJENA PRODAJA ŠEĆERANE – Jedan od nosilaca izborne liste Odbrana i pravda – Vuk Obradović i Borivoje Borović, Vuk Obradović izjavio je u Zrenjaninu da fabrika šećera iz tog vojvođanskog grada neće uskoro morati da se prodaje, jer je postignut dogovor sa Univerzal bankom.

Obradović je u obraćanju radnicima šećerane rekao da je juče postignut dogovor s bankom da od Opštinskog suda u Zrenjaninu zatraži odlaganje već zakazane prodaje, što je ona i uradila, navodi se u saopštenju. "Time je dobijen predah i otvorena mogućnost za preduzimanje drugih mera, kako bi se najstarija šećerana u Srbiji istrgla iz kandži planera njene likvidacije i krenula putem ozdravljenja", tvrdi Obradović.

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: BEZ NAS NEĆE MOĆI DA FORMIRAJU VLADU – Prvi na listi koalicije Za narodno jedinstvo Dragan Marković ocenio je da nakon parlamentarnih izbora u Srbiji neće biti moguće formirati vladu bez učešća te koalicije. On je rekao da će se ta koalicija pridružiti svima koji traže krivičnu odgovornost za krađu glasova u republičkom parlamentu prilikom glasanja za izbor guvernera Narodne banke Srbije.

Marković je istakao da će republičkom tužilaštvu biti podneti krivične prijave protiv svih aktera tog slučaja i naveo predsednika i zamenika republičkog parlamenta Natašu Mićić i Gordanu Čomić, republičkog premijera Zorana Živkovića, Borisa Tadića i Srđu Popovića. Marković je rekao da će krivične prijave biti podnete i protiv ministra za rad i zapošljavanje Dragana Milovanovića jer je glasom poslanika Borislava Novakovića koji je bio odsutan, izglasan Zakon o radu.

LABURISTIČKA PARTIJA SRBIJE: PREKO FOLKLORA DO KANDIDATURE ZA NAJMLAĐEG POSLANIKA – Najmlađi kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima, osamnaestogodišnja Jadranka Milović iz Zrenjanina, još je učenica i ako bude izabrana za poslanika imaće opravdane izostanke – ili iz škole ili sa sednica parlamenta. Milovićeva, koja je u septembru napunila 18 godina, rekla je Beti da se kandidovala na listi Laburističke partije Srbije, jer je ambiciozna i želi da uspe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: