Sumnjivo lice skinulo JUL

Info

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2003.

11:28

Default images

Na izborima 28. decembra za ulazak u srpski parlament, izvesno je, boriće se 18 kandidata čije je liste RIK proglasila. Da li će se i JUL, čija je lista odbijena, izboriti za izbornu utakmicu, videće se narednih nekoliko dana, kada isteknu zakonski rokovi za prigovor i žalbe.
Do petka, do ponoći, kada je zatvoren izborni šalter, RIK se prijavilo 20 takmičara. U “pet do dvanaest” i bukvalno liste su predali Svesrpski narodni interes i JUL.
Prva koalicija koja je sastavljena od Pokreta veterana, Državotvornog pokreta Srbije i stranke Nova Vojvodina, a čiji je prvi čovek za poslanika bio Vladimir Mihajlović, inače vlasnik dnevnih novina “Internacional” (na listi su bili i Zoran Petrović Piroćanac i Jovan Mandić) - povukla je sama svoju listu. NJima je nedostajalo čak 2.000 potpisa birača, a nisu uspeli, kako nam je rekao Željko Vasiljević iz Pokreta veterana, da ih sakupe za jedan dan. Jugoslovenska levica je, međutim, prema rečima, prvog na listi, glumca Desimira Stanojevića, dostavila najpre manje potpisa, ali je to odmah i ispravila.
- Republičkoj izbornoj komisiji ukupno smo predočili 10.140 validnih potpisa - kaže Desimir Stanojević, i to je odmah ispravljeno, ali nastao je problem: ko je ovlašćeno lice? Naše ovlašćeno lice je direktor Direkcije JUL Živojin Stanić, koga je partija ovlastila. Članovi RIK su, međutim, tvrdili da to on ne može biti. Dostavili smo im i Statut naše partije koji potvrđuje da imamo pravo da imenujemo ovlašćeno lice. Pitali smo ih i da nam oni kažu ko je, po njima, ovlašćeno lice. Nisu mogli da nam odgovore.
- Svakako - kaže Stanojević - mi ćemo uložiti i prigovor i žalbu Vrhovnom sudu Srbije, ali imamo isti problem. I prigovor i žalbu treba da potpiše ovlašćeno lice, a mi ne znamo ko je to,
Stanojević upozorava i na jednu nelogičnost. Na neuspelim predsedničkim izborima JUL se prijavio na izborima i tada nije bilo problema sa “ovlašćenim licem” jer ga je RIK prihvatio. JUL je tada imao manjak potpisa i zbog toga je ispao iz predsedničke trke, a ovlašćeno lice koje je, inače, isti čovek, prihvaćeno je bez problema.

Dok se raspetlja situacija sa JUL, izvesno je da će se za ulazak u parlament boriti 18 stranaka, koalicija i grupa građana. Na glasačkom listiću pozicije su zauzeli:
1. G 17 plus - Miroljub Labus, 2. SRS - dr Vojislav Šešelj, 3. DSS -Vojislav Koštunica, 4. DA - Nebojša Čović, 5. DS - Boris Tadić, 6. SPO - NS - Vuk Drašković - Velimir Ilić, 7. Otpor, 8. Za narodno jedinstvo - Borislav Pelević, Marijan Rističević, 9. SPS - Slobodan Milošević, 10. Samostalna Srbija - dr Vladan Batić, 11. Odbrana i pravda - Vuk Obradović i Borivoje Borović, 12. Zajedno za toleranciju - Čanak, Kasa, LJajić, 13. Liberali Srbije - Dušan Mihajlović, 14. Reformisti - socijaldemokratske partije Vojvodine - Mile Isakov, 15. SNS - Narodni blok - general Nebojša Pavković, 16. Privredna snaga Srbije i dijaspore - Branko Dragaš, 17. Laburistička partija - Dragan Milovanović, 18. Savez Srba Vojvodine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: