Peglanje pred izbore

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2003.

22:13

Default images

Vreme predizbornih kampanja, osim obećanja, slogana i bilborda, donosi i promenu imidža političkih lidera. Mnogi od njih, spremajući se da njihov lik sa plakata i bilborda poziva građane da glasaju baš za njega, na savet stručnjaka i saradnika, menjaju stil oblačenja, frizuru, sređuju boju kosu veštom frizerskom intervencijom i „peglaju“ svoj javni nastup.

Stilista Ašok Murti kaže za „Blic“ da i pored toga što političare vizuelno isprave i doteraju timovi marketinških agencija koji im rade kampanje, imidž političara u Srbiji menja se nabolje. Kako tvrdi, generalno gledano, najviše su na svom stajlingu u poslednje vreme poradili Boris Tadić, Goran Svilanović, Vuk Drašković, Velimir Ilić i Tomislav Nikolić.

- Nosioci raznih lista koji su boli oči lošim imidžom vizuelno i fizički su odsutni sa političke scene, pa čitava stvar deluje mnogo pristojnije - ocenio je Murti. Kako kaže, DS i DSS ostali su dosledni i imaju svoj koncept, iako se predstavnici DSS previše ne eksponiraju.

- DS je napravio radikalan pomak u kampanji jer je nosilac liste Boris Tadić slikan u košulji u skladu sa privatnim imidžom. Lično mi se to dopada jer izgleda poštenije, ali sam već čuo kritike da Tadić u takvom izdanju ne izgleda ozbiljno, a politika je konzervativna delatnost - kaže Murti. On smatra da se za socijaliste ne zna ko su vizuelno jer njihov stajling zavisi od osobe do osobe, dok su radikali „koherentniji i upeglaniji, uz pomak ka evropskom stajlingu“.

- Najveći pomak u imidžu u sadašnjoj kampanji napravio je Velja Ilić i, možda, Toma Nikolić koji kao čovek iz senke nije bio preterano vizuelno eksponiran - tvrdi Murti. Kako kaže, Vuk Drašković je ostao veran imidžu koji je napravljen u kampanji 1997. godine i iako mu je sadašnji dvojni plakat sa Veljom Ilićem „očigledno sklopljen u foto-šopu od fotografija ne baš skorijeg datuma na kojima su obojica u najboljem izdanju, sada izgleda doslednije nego u prethodnoj kampanji gde je u smeđim tonovima izgledao nevidljivo“.

Murti smatra da je besmisleno da političari u kampanjama menjaju frizuru ili imidž.

- Ne bi trebalo da se upristoje samo od kampanje do kampanje, već da im to bude u opisu posla, u kontinuitetu. Neke drastične promene imidža u kampanji mogu da izazovu nepoverenje kod birača - zaključio je Murti.

Lider NSS Marjan Rističević kaže za naš list da je na „nagovor supruge i jednog dela stranke žanskog pola promenio stil oblačenja da ne bi izgledao kao kondukter u ŽTP“.

- Uprostio sam stil oblačenja i učinio ga ležernijim. Uneo sam svetlije boje u garderobu i umesto plavih i sivih nosim bele košulje, a umesto tamnog sakoa svetliji - kaže Rističević, ističući da promena imidža nije značila i veće finansijsko ulaganje. Kako tvrdi, ne farba se i ne stavlja ulje na kosu jer smatra da političari ne treba da izgledaju kao sa Volstrita, već kao neko ko predstavlja narod.

- Kravata definitivno nije moj odevni predmet i zadaje mi probleme prilikom vezivanja, ali što se mora, nije teško. Ako smo seljaci, ne moramo i da izgledamo kao seljaci - smatra Rističević i napominje da iako bi se lagodnije osećao u rolci ili majici, ipak smatra da u odelu sa kravatom pokazuje veće poštovanje prema gledaocima kada gostuje u nekoj TV emisiji.

Lider SSJ Borislav Pelević kaže da kampanja pred parlamentarne izbore nije dovela do promene njegovog stila oblačenja.

- Odavno imam svoj stil odevanja i ne vidim zašto bih ga menjao - smatra Pelević, demantujući čaršijske priče da je istonirao kosu.

- Nemam nameru da učinim tako nešto. Sa strane mi se čak vide sede jer imam već 47 godina - kaže Pelević, ističući da se već 25 godina frizira kod frizerke Snežane u Kumodražu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: