Političke partije kao roba

Info

Izvor: Danas

Petak, 12.12.2003.

22:03

Default images

Parlamentarni izbori se približavaju, a kampanja većine političkih stranaka ne liči na ranije. Na prvi pogled su "umivenije" i "pristojnije", što pokazuje i Boris Tadić, nosilac liste DS, koji je svojim političkim protivnicima iz SRS poželeo brzo ozdravljenje nakon nedavne saobraćajne nesreće. Nema iznošenja prljavog veša, velikih predizbornih mitinga, dešavanja naroda i jedino "kralj ulica i trgova" Vuk Drašković i SRS ne odolevaju zovu "mase", te se s vremena na vreme obrate svojim pristalicama i na otvorenom. Ostali se zadovoljavaju uglavnom "intimnijom" atmosferom, salama domova kulture ili mesnih zajednica.

Ako nema predizbornih mitinga, ima obećanja koja su često s one strane razuma i predizbornih slogana. "Znam šta hoću - radikalno bolje", poručuje SRS, dok Demokratska alternativa podseća "Kad je teško Čović". Partija G17 Plus ističe "Srbija na prvom mestu". Otpor je nešto originalniji: "Osvrni se, trgni se, pokreni se, odluči se, raduj se". Pažnju zaslužuje i predizborni plakat Liberala Srbije aktuelnog šefa policije Dušana Mihajlovića koji poziva "sve crne ovce" da glasaju za njihovu izbornu listu.

- Ovo su prvi izbori koji ukazuju na tržišnu utakmicu: imate robu na tržištu koju treba prodati. Prošlo je vreme kada su jedni držali televizije, a drugi ne - kaže Voja Žanetić, stručnjak za marketing i navodi da u ovoj kampanji nije naglašen ekstremizam. On podseća da je dosad predato više izbornih lista, koje pretpostavljaju da će građani birati između različitih političkih opcija.
- Izbori nisu verifikacija onoga ko je na vlasti, već pitanje ko će koliko procenata uzeti - ističe Žanetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: