Početna strana
 
Šta su HIV i sida?
Kako se prenosi HIV?
Ima li leka?
AIDS u Srbiji
Ko dobija sidu?
Da li treba da se testiram?
Upravo su ti saopšteni rezultati
Šta je "siguran seks"?
U čemu je stvar sa kondomima?
Upomoć! Pukao mi je kondom!
Upotreba kondoma
Upotreba droga i HIV


Click Here!

Dosledna i pravilna upotreba kondoma tokom seksualnog odnosa u značajnoj meri umanjuje rizik od infekcije HIV-om. Ali to ne znači da će samo prisustvo kondoma koji imaš na raspolaganju automatski da vas zaštiti. Evo nekoliko korisnih saveta kako biti siguran da kondom koji upotrebljavate radi posao:

Lateks i poliuretan su prava stvar. Kondomi od lateksa i poliuretanasu jedini koji štite od infekcije HIV-om.

Sveži kondomi su dobri kondomi.Proverite rok trajanja na omotu; ako je istekao, bacite kondom. Takođe, pregledajte sam kondom - da li deluje suv, mek, krut ili neuobičajeno lepljiv? Ne rizikujte, uzmite drugi.

Čuvajte ga na sigurnom. Držite vaše kondome na hladnom, suvom mestu da se ne bi oštetili.Toplota i preterano trenje može da izazove cepanje kondoma tokom seksa -pretinac u automobilu, zadnji džep, novčanik i prozorska polica nisu dobra mesta za držanje kondoma.

Namažite se. Da biste bili sigurni da se kondom neće pocepati ili spasti,upotrebiteneko sredstvo za podmazivanje na bazi vode unutar i van kondoma.Nemojte koristitisredstva na bazi ulja kao što je vazelin ili petrolejski žele, kreme za tela, mineralna i povrtna ulja - od njih lateks puca.

Nosite ga pravilno. Pre nego što počnete, postarajte se da je kondom pravilno stavljen.

 

www.b92.net