Početna strana
 
Šta su HIV i sida?
Kako se prenosi HIV?
Ima li leka?
AIDS u Srbiji
Ko dobija sidu?
Da li treba da se testiram?
Upravo su ti saopšteni rezultati
Šta je "siguran seks"?
U čemu je stvar sa kondomima?
Upomoć! Pukao mi je kondom!
Upotreba kondoma
Upotreba droga i HIV


Click Here!

Jedini seks koji je sto posto siguran je apstinencija, ali ako imaš seksualni odnos postoje načini da se on učini sigurnijim.

Da bi čovek bio "siguran" od infekcije HIV-om, određene telesne tečnosti - krv, vaginalni sekret i sperma (uključujući semenu tečnost) ne smeju se razmenjivati. Drugim rečima, ove tečnosti ne smeju dospeti u krvotok. Male ogrebotine i ranice nalaze se svuda po našim telima, naročito na penisu i u usnoj duplji, vagini i anusu, gde je koža veoma nežna. To znači da je potrebna konkretna fizička prepreka da zaštiti vas i vašeg partnera od infekcije. Dakle, pre nego što skinete odeću (čak i samo radi oralnog seksa), latite se odgovarajuće zaštite.

Kondomi: Koristite kondome za vaginalnu ili analnu penetraciju, kao i oralni seks sa penisom. Kondomi treba da su napravljeni od lateksa ili poliuretana. Kondomi životinjskog porekla ne pružaju zadovoljavajuću zaštitu od HIV-a.

Kondomi za žene: Ako je nabavljiv u tvom kraju, ženski kondom je još jedan efikasan način da se zaštitiš od HIV-a tokom vaginalne ili analne penetracije.

Dentalna zaštita: Koristi zubne prevlake, kvadratić od lateksa ili poliuretana, za orlano-genitalni ili oralno-analni seks.

Postoje i drugi načini za intimu bez izlaganja partnera riziku. Zajedničko masturbiranje (bez razmene tečnosti), masaža, seksi razgovor ili maženje preko odeće su bezbedni. Uz malo kreativnosti, pronaći ćeš i druge načine za zadovoljavanje partnera bez izlaganje riziku bilo koga od vas.

 

www.b92.net