Početna strana
 
Šta su HIV i sida?
Kako se prenosi HIV?
Ima li leka?
AIDS u Srbiji
Ko dobija sidu?
Da li treba da se testiram?
Upravo su ti saopšteni rezultati
Šta je "siguran seks"?
U čemu je stvar sa kondomima?
Upomoć! Pukao mi je kondom!
Upotreba kondoma
Upotreba droga i HIV


Click Here!

Bez obzira na ishod, dobijanje rezultata testa na HIV je emocionalan događaj.

Ako si negativan na test, važno je da se zaštitiš u svako doba. Ako imaš seksualni odnos, postaraj se da znaš kako se pravilno upotrebljava kondom, i da ga koristiš svaki put. Ako ubirzgavaš droge, postaraj se da upotrebljavaš sterilisane igle i špriceve svaki out, i ne pozajmljuj svoju opremu. Takođe, ako nisi sačekao šest meseci od poslednjeg mogućeg izlaganja HIV-u, trebalo bi da se testiraš kada prođe šest meseci.

Ako si pozitivan na test, što pre preduzmeš korake da zaštitiš svoje zdravlje, to bolje. Medicinski tretman i zdrav način života mogu da pomognu da ostaneš zdrav. Odgovarajući tretman može da odloži razvoj side i spreči stanja opasna po život. Evo nekoliko važnih koraka za zaštitu zdravlja:

· Poseti doktora, čak i ako ti nije loše. Ako je moguće, poseti doktora koji je iskusan u lečenju HIV-a. Posavetovati se sa nekim o mogućnostima tretmana prvi je korak ka očuvanju tvog zdravlja.

· Testiraj se na tuberkulozu. Tuberkuloza često ide uz HIV, možeš imati tuberkulozu a da to i ne znaš. Tuberkuloza može biti veoma ozbiljna bolest, ali se leči uspešno, ako se otkrije na vreme.

· Budi pažljiv prema svom imunitetu. Pušenje, peterano uživanje alkohola ili upotreba rekreativnih droga oslabljuje imunitet. Ako ti je potrebna pomoć, porazgovaraj sa doktorom o programima odvikavanja.

· Pronađi organizovanu podršku. Emocionalna i fizička iskušenja koja te čekaju mogu biti veoma teška, prisustvo ljudi od pomoći veoma je važno. Raspitaj se kod lekara o savetnicima i grupama za pomoć.

[izvor: amfar]

 

www.b92.net